Stavov úzkosti pribúda, pozor na vznik závislosti od liekov

Zažil to už každý. Hrča v hrdle, stiahnutý žalúdok, studený pot, tras rúk, búšenie srdca, plytké dýchanie, nedefinovateľné obavy z budúcnosti, záchvat paniky. Úzkostné stavy každý prežíva inak. A každý sa s nimi aj inak vyrovnáva.

04.11.2015 00:00
boiron inzercia

Úzkosť človek zvyčajne prežíva, keď sa bojí o svojich blízkych. Keď sa ocitá v ťažko riešiteľnej situácii. K pocitom úzkosti možno prirovnať aj trému, či už pred verejným vystúpením, skúškou, náročnou poradou. Akúsi pozitívnu trému, ktorej sa hovorí „motýle v bruchu“, možno mať aj pred prvým rande. Sú však ľudia, ktorých záchvaty úzkosti ovplyvňujú tak často, že to výrazne ovplyvňuje ich súkromný aj pracovný život. Nevedia sa skoncentrovať, zle spávajú. Často je zdrojom úzkosti pracovný stres a neustály pocit nestíhania. Mnohí riešia tieto problémy s pomocou cigariet, alkoholu a psychofarmák, od ktorých vzniká závislosť. Podľa štatistík zdravotných poisťovní spotreba týchto liekov neustále stúpa. Viac ako tretina Slovákov sa nedokáže vyrovnať so stresovými situáciami, pričom zvýšenému stresu čelia až siedmi z desiatich. Ak sa tieto problémy neriešia, skôr či neskôr vedú ku závažnejším duševným, ale aj fyzickým problémom.

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie 20 až 25 percent populácie prežíva v určitom období života nejakú podobu úzkostnej alebo fóbickej poruchy. Často sú pridružené k nejakému telesnému ochoreniu a niektorí ľudia majú na ne genetickú predispozíciu. Niekedy ich prejavy súvisia len s určitým obdobím života. „Bol to záchvat nevysvetliteľnej paniky, ľadové zovretie s kropajami potu, keď sa mi z ničoho nič rozbúšilo srdce a nemohla som sa nadýchnuť,“ spomína si 50-ročná Jana na obdobie, keď sa rozvádzala a riešila závažné finančné problémy pre množstvo rýchlych pôžičiek, ktoré si jej manžel zobral. Istý čas si myslela, že sú to astmatické záchvaty, išlo však o akútne úzkostné stavy. Našťastie, prešli, keď sa skončilo náročné a stresujúce obdobie jej života, ale nevyhla sa protiúzkostným liekom nazývaným aj anxiolytiká. Spoločne s hypnotikami, liekmi na lepší spánok, patria medzi najčastejšie predpisované lieky v medicíne. „Už by som ich však nechcela brať,“ hovorí. „Bojím sa rozvoja závislosti, navyše liečbu dodnes potrebuje aj moja 16-ročná dcéra, ktorá je v náročnom veku, má veľa učenia a môj rozchod s jej otcom veľmi ťažko znáša. Preto som začala hľadať pomoc v prírodnej liečbe.“

boiron inzercia
Bezpečným riešením práve pre takéto prípady môže byť Sédatif PC. Ide o liečivo bez nežiaducich účinkov, ktoré pomáha pri strese prejavujúcom sa nervozitou, podráždenosťou, úzkosťou, poruchami spánku či stiahnutým žalúdkom. Dôležité je, že tento liek neutlmuje, je nenávykový a vhodný pre všetky vekové skupiny, dokonca aj tehotné či dojčiace ženy*. Sédatif PC obsahuje šesť účinných látok a balenie vydrží 10 dní.

*O správnom použití Sédatif PC sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom a pozorne si prečítajte príbalovú informáciu pre používateľa.

chyba