Bezpečná pomoc pri bolestiach kĺbov

Hovoríme s lekárkou MUDr. Boženou Čunderlíkovou, s odborníčkou na ortopédiu a rehabilitáciu z Banskej Bystrice a Zvolena.

08.09.2014 11:00

Pani doktorka, ste jednou z mála lekárok, ktorá má špecializáciu v ortopédii a rehabilitácii. Čo majú tieto odbory spoločné a v čom vidíte naopak ich špecifiká?

MUDr. Božena Čunderlíková
mudr. cunderlikova MUDr. Božena Čunderlíková

Obe špecializácie – ortopédia aj rehabilitácia sa zaoberajú diagnostikou, prevenciou a liečbou ochorení a úrazov pohybového aparátu. V ortopédii dominujú operačné liečebné postupy, doplnené o medikamentóznu liečbu. Rehabilitácia je dlhodobý proces, kde dominuje cvičenie, ktorého súčasťou je strečing, posilňovanie hlbokého stabilizačného systému, kondičné cvičenie a chôdza. V liečbe sa využíva taktiež manuálna terapia (mäkké techniky, mobilizačné techniky), fyzikálne liečebné procedúry ako termoterapia, fototerapia, kryoterapia (pôsobenie chladeného vzduchu), balneoterapia (kúpeľná liečba), ultrazvuk, laseroterapia, elektroterapia a mechanoterapia. Komplexná rehabilitačná liečba využíva aj medikamentóznu liečbu a použitie ortopedických pomôcok.

Aké problémy/ diagnózy riešite najčastejšie u svojich pacientov?

Najčastejšie sa stretávame s pacientmi s vertebrogénnymi ťažkosťami (bolesti chrbtice), s degeneratívnymi zmenami váhonosných kĺbov (artróza kolena, bedra), sú to zmeny vznikajúce vekom a opotrebovaním. Menšiu časť potom tvoria pacienti so zápalmi kĺbov, šliach, väzov, ktoré často vznikajú v súvislosti s úrazom, preťažením a reumatizmom.

Aké možnosti liečby pohybového aparátu využívate vo svojej praxi? Čo všetko vie poskytnúť moderná medicína, aby naozaj došlo u pacienta k zlepšeniu jeho zdravotného stavu?

V ortopédii liečbu môžeme rozdeliť na konzervatívnu – medikamentóznu (podávanie liekov tlmiacich bolesť, protizápalové lieky), injekčné obstreky kĺbov a chrbtice, a operačnú. Súčasťou komplexnej liečby je i fyzikálna liečba, už opísaná vyššie, ktorá má nezastupiteľné miesto. Liečba pacienta s pohybovým ochorením by mala byť komplexná. V posledných rokoch sa v mojej praxi osvedčili aj kolagénové MD injekcie. Ide o komplexný rad prípravkov, aplikovaných hlavne podkožne okolo kĺbov i priamo do vnútra kĺbu, a tiež do zatvrdnutých miest vo svaloch na ich uvoľnenie.

Spomenuli ste, že vo svojej praxi používate kolagénové MD injekcie, mohli by ste nám ich bližšie predstaviť? V čom vidíte ich benefit pre pacienta a ako využívate danú metódu vo svojej praxi?

Kolagén je základná stavebná jednotka spojivového tkaniva a kĺbových systémov. Kolagénové GUNA -MD injekcie sú obohatené aj o vybrané rastlinné alebo minerálne zložky. Aplikácia týchto injekcií pôsobí lokálne na regeneráciu deficitného kolagénu v poškodených tkanivách. Hlavný účinok kolagénu je v tom, že spevní ochabnuté a hypermobilné kĺbové systémy, posilní kĺbové puzdro, väzy, šľachy, chrupky. Kolagénové injekcie je možné použiť pre deti od 12. roku života a pre dospelých. Sú vhodné i pre športovcov (negatívny doping). Ich hlavnou výhodou je absolútne bezpečná aplikácia, nezaťažujú organizmus žiadnymi nežiaducimi účinkami, nevykazujú žiadne liekové interakcie. Preto sa v prípade potreby môžu kombinovať s medikamentóznou liečbou, ktorá však môže byť podaná v menších dávkach, a byť tak šetrnejšia k organizmu, hlavne k tráviacemu traktu. Ich analgetický účinok možno pozorovať už po 3-tej až 5-tej injekcii.

Keďže ste spomenuli viacero pozitívnych účinkov, môžete nám uviesť aj nejaké zaujímavé prípady, klinické skúsenosti, kde ste boli aj sama prekvapená s výsledkom liečby?

Medzi prvých pacientov, u ktorých sme aplikovali kolagénové MD injekcie sme zaradili skôr pacientov s chronickými problémami, u ktorých sme už vyskúšali klasickú medikamentóznu liečbu, obstreky kortikoidmi a fyzikálnu liečbu, no napriek tomu ich problémy pretrvávali. Kolagénové MD injekcie sme použili na ošetrenie kĺbov s degeneratívnymi zmenami (artrózy kĺbov), poúrazové bolesti Achillovej šľachy, u pacientov s vertebrogénnymi ťažkosťami (bolestivé stavy chrbtice), na ošetrenie tenisového lakťa, metatarzalgie (bolesti priehlavku nohy), tendinopatie (bolesti šliach) s veľmi pozitívnymi výsledkami. U teenegerov a športovcov, ich zvyknem kombinovať s laseroterapiou.

Ako príklad by som uviedla staršiu pani s veľmi bolestivým, opuchnutým a zapáleným plecom. Z ramena jej bolo punkciou vytiahnutých 30 ml číreho punktátu a pre veľmi vysoké zápalové parametre jej boli nasadené antibiotiká. Ortopedickým vyšetrením jej bola zistená artróza ramena s obmedzenou hybnosťou kĺbu. Naordinovali som jej medikamentóznu liečbu, biolampu a kryoterapiu (rehabilitácia bola obmedzená kvôli kardiostimulátoru). Opuch sa zmenšil, ale pretrvávala bolestivosť a obmedzená hybnosť. Lieky jej zaťažovali tráviaci trakt, a tak som pristúpila k aplikácii kolagénových injekcií MD-Schoulder. Po aplikácii 4-tej injekcie sa opuch a bolesti evidentne zmenšili a zlepšila sa aj hybnosť. Po 10 injekciách bola už bez bolesti, bez opuchu a pohyblivosť sa výrazne zlepšila, ale pre degeneratívne zmeny nie je úplná. Preventívne však chodí na aplikáciu MD injekcie 1 krát mesačne.

Čo by ste odkázali na záver pacientom?

Bezpečná a účinná liečba, je to, čo hľadajú lekári i pacienti. Vysoká účinnosť MD injekcií bez nežiaducich účinkov a možnosť ich kombinácie s inou terapiou, vedie k dosiahnutiu rýchlejšieho liečebného efektu, akoby to bolo bez ich použitia, preto by bolo vhodné, keby táto liečba bola používaná bežne v rámci komplexnej liečby pacienta.

Za rozhovor ďakuje odborná redakcia Edukafarm.

chyba