Skoncujte s potením raz a navždy

Jar je tu. Pre niektorých znamenajú prvé horúce dni vymodlené výlety na bicykli. No pre tých, ktorí trpia problémom nadmerného potenia alebo sa aktívne venujú športu, predstavujú zhmotnenú nočnú moru.

06.06.2013 08:00
Driclor 2-inzercia
Driclor

Určite to poznáte. Horúci deň, ujde vám električka a do práce dobiehate na poslednú chvíľu. Pred vami je dôležitá schôdzka a jediné, na čo teraz myslíte, je to, že si potrebujete prezliecť blúzku. Stres a fyzická záťaž vám na nej vyčarovali nevzhľadné škvrny od potu a vaše sebavedomie dostáva pekne na frak.

Potenie je prirodzené, no všetkého veľa škodí.

Potenie sa obvykle spúšťa pri fyzickej záťaži, keď dochádza k zvýšeniu telesnej teploty. Naproti tomu, potenie pri strese prichádza vo chvíli, keď sa do krvi začne uvoľňovať stresový hormón – adrenalín. Srdce tlčie rýchlejšie, zvýši sa prísun krvi do svalov a my sa začneme potiť. Vylučovanie vody z organizmu v podobe potu organizmus nielen ochladzuje, no vyplavuje z neho aj škodlivé látky.

Poteniu síce úplne zabrániť nemôžeme, s čím však môžeme zatočiť, sú nepríjemné pocity a najmä zápach, ktorý v súvislosti s potením vzniká. Pot sám osebe nie je cítiť. Ako je teda možné, že obzvlášť v emocionálne vypätej situácii bojujeme so silným zápachom? Za všetko môžu baktérie, ktoré bežne žijú na povrchu ľudskej pokožky. Pot sa spolu so zmesou odumretých buniek a kožného mazu ich pôsobením rozkladá a ako vedľajší produkt metabolického procesu produkuje ostrý štipľavý pach. A ten nás vie pekne potrápiť.

Ako bojovať proti nadmernému poteniu?

Základom je, samozrejme, pravidelná každodenná hygiena a nosenie čistého oblečenia, pokiaľ možno zo vzdušných materiálov. Možno vás prekvapí, že na potenie má vplyv aj vaša životospráva. Zmiernite ho, keď obmedzíte alkohol, soľ a ostré a korenené jedlá. Zmierniť potenie a obmedziť vznik telesného zápachu môžete pomocou antiperspirantov a dezodorantov. Tie však nie sú všemocné. Nie všetky a nie každého však dokonale chránia, navyše, dezodoranty iba zabraňujú zápachu.

Priemerný človek má dva až päť miliónov potných žliaz, ktoré spolu vyprodukujú cca jeden liter potu denne. Pri strese alebo cvičení toto množstvo aj niekoľkonásobne narastá. Existujú však ľudia, ktorí sa bez ohľadu na počasie i na mieru záťaže potia viac, ako je zvyčajné, a večne mokré podpazušie, chrbát i ruky im poriadne komplikujú život. A to nielen fyzicky, no aj spoločensky. Navyše, zvýšené potenie v oblastiach, kde koža tvorí záhyby, tiež môže viesť k bakteriálnemu ochoreniu.

Je tu nádej

Na hyperhidrózu, ako sa medicínsky označuje nadmerné potenie, sú, žiaľ, klasické dezodoranty a antiperspiranty krátke. Majú teda ľudia s takouto poruchou nejakú nádej na kvalitnejší život?

Hyperhidróza je problém, ktorý sa dá riešiť. Existujú prípravky, ktoré ju môžu výrazne obmedziť. Prípravok Driclor pracuje na princípe mechanického uzatvorenia potných žliaz, čo má za následok spočiatku zmiernenie a neskôr aj možné zastavenie tvorby potu v postihnutej oblasti. A čo s prebytočnou vodou? Tá sa vstrebe späť do organizmu a vylúči sa bežným spôsobom.

Driclor je číry, bezfarebný a neparfumovaný roztok, takže nezanecháva nepekné stopy na oblečení. Navyše obsahuje chlorid hlinitý, ktorý zabraňuje vzniku telesného pachu. Driclor sa aplikuje na noc a ráno sa ošetrené miesto len opláchne vodou. Počas dňa sa už nepoužíva. Milo vás prekvapí, že účinok Dricloru sa dostaví rýchlo. Prvých 7 – 10 dní sa používa 1× denne tesne pred spaním. V priebehu niekoľkých dní pravidelného používania sa tvorba potu zníži natoľko, že stačí Driclor používať už len niekoľkokrát týždenne.

Driclor je bežne dostať v lekárňach a bez lekárskeho predpisu. Skúsenosti ostatných používateľov Dricloru si môžete prečítať na stránkach www.bezpotu.sk. Tam si okrem iného nájdete ďalšie tipy, ako s nadmerným potením skoncovať!

chyba