Aj tapety môžu vyvolať migrénu

Bolí vás hlava? Dajte si pozor na žiarivé svetlo a farby. Trápi vás migréna? Zmeňte svoje pracovné a domáce prostredie. Čo môže za nevoľnosť, poruchy videnia a jednostrannú, pulzujúcu bolesť hlavy? Stres, zmena počasia, nedostatok spánku a tiež veľa vecí, ktoré by vám možno ani nenapadli, ako napríklad bielo-čierne dlaždice na podlahe.

08.04.2013 08:00
Zentiva - inzercia Foto:

Migréna nie je len obyčajná bolesť hlavy, ide o niekoľkohodinový záchvat, ktorý prebieha v rôznych fázach a vyznačuje sa početnými príznakmi, vrátane pulzujúcej jednostrannej bolesti hlavy, nevoľnosti a zvracania. Keď bolesti odznejú, chorý sa cíti unavený, nemá chuť do jedenia a nemôže sa sústrediť. Migrénou trpí 20 % žien a 7 % mužov.

Ak ste náchylní na bolesti hlavy, mali by ste si popri bežne známych spúšťacích faktoroch – psychické vypätie, zmeny počasia, nedostatok alebo, naopak, nadbytok spánku či príjmu niektorých druhov potravín – dávať pozor aj na to, aké farby a vzory vás doma či na pracovisku obklopujú. Veľká časť osôb trpiacich migrénou (32 – 40 %) je totiž citlivá na svetlo, zvlášť jeho ostrosť, žiaru, blikanie, a tiež na jasnosť farieb a vzorov, ktoré môžu veľmi rýchlo vyvolať záchvat migrény.

Nebezpečné vzory a farby:

  • Jasné, žiarivé farby, zvlášť na stenách či podlahe. Medzi najrizikovejšie patria čierno-biele dlaždice.
  • Tapety či maľba s pruhmi, ostro zakončenými vlnovkami a kockované vzory.
  • Pozor aj na väčšie čisto biele plochy, napr. steny v kancelárii. Súvislé plochy je vhodné prerušiť obrázkom, plagátom alebo vhodne umiestnenou kvetinou.
  • Riešením je používať v interiéroch neutrálne, upokojujúce farby, vyvarovať sa kontrastných vzorov.

Pri ľahkých a menej častých záchvatoch migrény je vhodné liečiť liekmi proti bolesti. Neliečená migréna totiž spontánne odznie až po 4 – 72 hodinách, po ktorých nasleduje ešte tzv. postdromálna fáza, keď je chorý po odznení bolesti často unavený a trpí nechuťou do jedenia a poruchami koncentrácie.

MIGRALGIN® je liek na vnútorné užitie. Čítajte pozorne príbalovú informáciu a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom. Viac info na www.mojamigrena.sk

SK.MIG.13.03.04

chyba