Stop nekonečnému nakupovaniu bateriek, máme riešenie

Približne 100 rokov sa môžeme spoľahnúť na jedných z najviac podceňovaných pomocníkov v domácnosti. Bez batérií si už nevieme predstaviť život. Využívate ale aj nabíjacie články?

16.11.2022 00:00
baterie, pr Foto:

Ovládače, hodiny, svetlá či hračky. To sú všetko veci, ktoré by sme len ťažko mohli využívať bez batérií. Tie rozdeľujeme na bežné alebo nabíjacie. Prečo by ste mali vsadiť na druhú variantu?

Na čo pozerať pri nabíjateľných batériách

Nabíjateľné batérie môžete poznať aj pod pomenovaním sekundárne. Vo vyspelých krajinách dnes napájajú väčšinu prenosných či menších elektronických zariadení. V dnešnej dobe už môžu prekonať aj väčšinu alkalických batérií, to platí hlavne pri zariadeniach s vysokým odberom. Aké druhy samostatných nabíjateľných batérií poznáme?

  • Nikel-metal hydridové články (najrozšírenejšie)
  • Nikel-kadmiové akumulátory (staršia verzia, postupne trh opúšťajú)
  • Lithium-iontové akumulátory (pri elektronike spoliehajúcej sa na vlastné batérie)

Pri ich výbere dbajte na ich kapacitu. Tá sa udáva v miliampér hodinách (mAh) a napovie vám, ako dlho by mala batéria zariadeniu dodávať energiu. Pozor ale na samovoľné vybíjanie, pre jeho elimináciu sa odporúča batérie ešte pred použitím nabiť.

Čo všetko dokáže vaša nabíjačka na batérie

Nabíjačka na batérie by mala byť schopná ich nabiť na plnú kapacitu. Nikdy nie viac ani menej. Je dobré, ak následne prepne na udržiavací prúd, ktorý ponechá batérie plne nabité a zamedzí samovybíjanie. Buďte trpezlivý, nezačínajte ich využívať pred úplným nabitím. V takom prípade hrozí zníženie kapacity. Nekvalitnejšie nabíjačky batériu „prebijú“, čím môže prísť k ich poškodeniu.

Zaujímavou voľbou sú inteligentné batérie. Tie sú schopné spoznať priblíženie sa k nabitiu na plnú kapacitu. V tom prípade sa tento proces pozastaví. Dokážu to pomocou rozoznania správneho napätiu alebo zmien teplôt. Obe varianty sú spoľahlivé a môžu vám pomôcť predĺžiť životnosť batérií.

Tieto nabíjačky nemajú problém ani s odlišným typom či kapacitou článkov. Bonusom sú už funkcie ako rozpoznanie porúch a upozornenie na ne či oživovacia funkcia obnovujúca časť kapacity pri jej poklese. Poteší aj LED kontrolka, ktorá indikuje stav baterky.

chyba