Mobily roka 2022

Mobilné telefóny a modely, o ktorých sa najviac hovorilo. Zistite, ako si viedli v roku 2022 technologickí giganti Apple a Samsung a aj to, ako sa stavajú k trvalej udržateľnosti.

16.11.2022 00:00
Nay, pr, nepouzivat Foto:

Rok v znamení iPhone 14 Pro

Rok 2022 sa niesol v očakávaní nového radu iPhone, ktorý spoločnosť Apple predstavila začiatkom septembra. Novinky priniesli najmä vyššie verzie iPhone 14 Pro a Pro Max. Či už to bolo úplne nové zobrazovanie notifikácií nazvané Dynamic Island alebo funkcia Always On, vďaka ktorej je displej neustále aktívny.

Dynamic Island, v preklade dynamický ostrov, je sprevádzaný vizuálne atraktívnymi animáciami a poskytuje nový spôsob interakcie s telefónom. Upozornenia, notifikácie či aktivity sa ukazujú v reálnom čase.

Vylepšené fotoaparáty

Predné fotoaparáty iPhone Pro a Pro Max dostali Autofocus, takže vaše selfie naberú úplne nové rozmery. Hlavný fotoaparát ukrýva až 48 Mpx, a to už fotíte ako Pro. Skvelý výkon podávajú tieto verzie iPhonov vďaka 6-jadrovému procesoru A16 Bionic, operačnému systému iOS 16 a rýchlej internej pamäti.

iPhone 14 a iPhone 14 Plus majú väčšie displeje a 12 Mpx širokouhlé fotoaparáty a ultraširokouhlé 12 Mpx fotoaparáty so 120-stupňovým zorným poľom a vylepšenou technológiou fotenia za zhoršených svetelných podmienok. Vylepšenie sa dotklo i natáčania videí v podobe stabilizácie obrazu i pri extrémnych pohyboch.

Všetky iPhone 14 i hodinky Apple Watch dostali k tiesňovým volaniam rozšírenie v podobe detekcie autonehody.

Iste poteší aj výdrž batérie. iPhone 14 a iPhone 14 Plus zvládnu prehrávať videá viac ako 20 hodín, iPhone 14 Pro takmer 30 hodín.

Uhlíková neutralita Apple do 2030

Spoločnosť Apple sa zaviazala k dosiahnutiu uhlíkovej neutrality do roku 2030 naprieč celým dodávateľským reťazcom a životným cyklom produktov. Preto napríklad pri iPhone 14 nájdete len USB-C/Lightning kábel bez adaptéra. Malý krok, ale môže mať veľký dosah. Apple patrí medzi najekologickejšie uvažujúce spoločnosti.

Vlastné prevádzky po celom svete poháňa len obnoviteľnou energiou. Pridať by sa mal i celý dodávateľský reťazec.

Dizajnové novinky od Samsung Galaxy

Mobily s operačným systémom Android zastupujú značky hlavne Samsung, Huawei či Honor. Spoločnosť Samsung v roku 2022 predstavila hneď niekoľko nových modelov: Samsung S21 FE 5G, S22 a S22+, Galaxy A13 a M23 5G, Galaxy M53 5G. Najviac však zarezonovali koncom leta mobilné telefóny so sklápacím displejom Galaxy Z Flip4 a Galaxy Z Fold4.

Sklápacie mobily

Keď si vývojári spoločnosti Samsung kládli otázku, ako zlúčiť nezlučiteľné, t. j. veľký displej a malé rozmery, dospeli k záveru, že displej treba zaklapnúť. Tento rok predstavili už štvrtú generáciu sklápacích telefónov Samsung Galaxy, ktorá búra zavedené konvencie a ponúka nevídané zážitky.

Galaxy Z Flip4 je dizajnová „hračka“, ktorá ponúka množstvo vylepšení v kompaktnom prevedení, a viac možností úprav na mieru. Batéria má dlhšiu výdrž a vylepšený je i fotoaparát.

Galaxy Z Fold4 zase prináša úplne nové funkcie a vynikajúci výkon. Je výborným pomocníkom pri multitaskingu vďaka 2 veľkým displejom a špičkovému procesoru, čo umožňuje venovať sa 2 rozličným veciam naraz. Vylepšenia sa dočkal i fotoaparát.

Samsung a kroky k udržateľnosti

Spoločnosť Samsung v rámci svojej iniciatívy Galaxy for the Planet myslí na vývoj nových udržateľných materiálov a zároveň využíva recyklované plasty. Telefóny Galaxy Z dokonca využívajú odpadové plasty z oceánov a obaly sú vyrobené len z recyklovaného papiera. A pracujú aj na znižovaní celkového množstva obalových materiálov.

Týmito krokmi ušetrili približne 10-tisíc ton emisií uhlíka z dopravy!

chyba