Senzory v smart hodinkách: Pomôžu nestratiť sa či merať energetický výdaj

Smart hodinky dokážu sledovať rôznorodé aktivity – od behu cez spánok až po počasie. Presnosť merania konkrétnych výkonov však závisí na citlivosti senzorov. Zistite, čo od ktorých senzorov očakávať a ako sa o inteligentné hodinky starať tak, aby sa dalo na merania spoľahnúť.

19.09.2022 00:00
Nay, Smrt Hodinky, pr

Akcelerometer pomôže s intervalovým tréningom

Patrí k jedným z najpoužívanejších senzorov a slúži najmä pri výpočte energetického výdaja. Akcelerometer sa konkrétne zameriava na to, ako rýchlo meníte rýchlosť a smer. Vďaka tomu vaše smart hodinky neprehliadnu ani drobné pohyby počas dňa.

Akcelerometer, tiež známy ako G senzor, sa hodí pri intervalových tréningoch. Bohužiaľ, nepomôže vám pri meraní statických cvikov (napríklad obľúbený plank).

Tento senzor nájdete väčšinou aj v základných typoch hodiniek – vďaka nemu funguje napríklad populárny krokomer. Jeho presnosť je však priamoúmerná cenovke vašich smart hodiniek.

Senzor tepovej frekvencie

Ďalšia funkcia, ktorá pomáha merať vaše aktivity dôkladnejšie. Tento senzor reaguje na odozvu srdečného tepu, čím rozlišuje rôzne stupne fyzickej aktivity. Senzor tepovej frekvencie vlastne sleduje vašu námahu.

Túto funkciu nájdete v smart hodinkách strednej triedy. Pre dosiahnutie optimálneho merania je nutné, aby boli hodinky v priamom kontakte s pokožkou (s prídavným hrudným pásom je to presnejšie). Ak patríte k analytickým nadšencom, určite vás poteší aj meranie saturácie krvi kyslíkom, ktoré ponúkajú napríklad hodinky Apple Watch 7.

Gyroskop doplňuje akcelerometer

Vďaka gyroskopu smart hodinky vedia, ako sú naklonené. Tento senzor využívajú rôzne aplikácie na ovládanie pomocou ruky.

Na gyroskop sa môžete tiež spoľahnúť, ak náhodou vypadne iné meranie. Spolu s akcelerátorom odhadne, ktorým smerom sa pohybujete.

Barometer ako osobná rosnička

Tento senzor využívajú napríklad športovci, aby si sledovali výškové metre počas svojej aktivity. Okrem merania nadmorskej výšky slúži barometer vo vašich smart hodinkách aj na meranie tlaku v ovzduší, a tak dokáže predpovedať počasie.

V niektorých modeloch si môžete nastaviť upozornenie pred búrkou, túto funkciu majú napríklad hodinky Garmin Fenix 6.

S magnetometrom sa vyberiete správnym smerom

Možno si zo školy pamätáte, že magnetometer je zariadenie, ktoré meria vlastnosti magnetického poľa. A práve tento senzor nájdete aj vo svojich inteligentných hodinkách.

Vďaka magnetometru sa vaše smart hodinky dokážu rýchlejšie zorientovať vo svetových stranách. Využíva sa teda pri navigácii. Magnetometer funguje aj ako detekcia výkyvov pri rôznych aktivitách, takže hodinky vedia, že nejazdíte autobusom, ale idete na bicykli.

Ako zaistiť správne fungovanie senzorov na smart hodinkách

Už sme spomenuli, že miera citlivosti senzorov ovplyvňuje presnosť jednotlivých meraní a upozornení. Ich správne fungovanie však nestojí len na samotných súčiastkach, ale spočíva tiež v správnej starostlivosti.

Týchto 5 tipov vám pomôže udržať smart hodinky v čo najlepšej kondícii a mať svoje aktivity pod kontrolou:


  • Smart hodinky udržujte čisté – len tak zo seba vydajú senzory to najlepšie. Ich presnosť totiž často závisí práve od priameho kontaktu s pokožkou.
  • Vyhnite sa tetovaniu a prílišnému opáleniu – vyšší obsah kožného farbiva môže viesť k zhoršenému meraniu. Senzory totiž pri meraní presvecujú pokožku a hodnoty si berú z kapilár.
  • Vyhnite sa pádom – akýkoľvek väčší otras by mohol senzory poškodiť.
  • Smart hodinky nepatria do magnetického poľa – inteligentné hodinky nevystavujte nadmernému pôsobeniu magnetického poľa (napr. mikrovlnné rúry).
  • K smart hodinkám nepatria náramky – zabránite tak možnému poškriabaniu či iným škodám.
chyba