Prečo je fotovoltika lepšie riešenie než solárne kolektory?

01.08.2022 16:44
zse, pr nepouzivat

Fotovoltika predstavuje jednu z alternatív využitia energie zo slnka. Ďalším spôsobom využitia slnečnej energie sú solárne kolektory. Obidve tieto možnosti predstavujú jednoduchú formu ako ušetriť a využiť zelenú energiu, no pritom fungujú na rozdielnom princípe. Aký je rozdiel medzi fotovoltaikou a solárnymi kolektormi? Do čoho sa viac oplatí investovať a prečo?

Solárne kolektory verzus fotovoltické panely

Základným rozdielom medzi solárnymi kolektormi a fotovoltickými panelmi spočíva v spôsobe využitia energie zo slnka. Solárne kolektory premieňajú zachytené slnečné žiarenie na teplo, pričom fotovoltické panely slúžia na tvorbu elektrickej energie aj na ohrev úžitkovej vody, vykurovanie, či na ohrev vody v bazéne.

Obidve tieto alternatívy môžeme nazývať spoločným názvom solárne panely, pretože využívajú energiu zo slnka. Avšak ani mechanizmy týchto dvoch solárnych panelov nie sú úplne rovnaké. Z ohľadu funkčnosti je obrovskou výhodou fotovoltiky, že umožňuje okrem teplej vody vyrobiť elektrickú energiu na vlastnú spotrebu. Solárne kolektory majú v tomto prípade veľmi obmedzené pole pôsobenia.

Ako funguje fotovoltaický panel?

Fotovoltaický panel je základným článkom domácej solárnej elektrárne. Jeho umiestnenie má zásadný vplyv, pretože funguje ako pohlcovač slnečného žiarenia. Svetelná energia sa v ňom premieňa na jednosmerný prúd prostredníctvom fotoelektrického javu. Následne sa premení na striedavý prúd, teda vlastne elektrinu, ktorú je možné v domácnosti využívať na bežnú spotrebu.

Pri výbere systému domácej elektrárne je možné vyberať rôzne fotovoltické panely. Najčastejšie používané sú monokryštalické, ktoré v súčasnosti disponujú najväčšou efektivitou – 21%. Okrem monokryštalických existujú aj polykryštalické a amorfné fotovoltické panely. Životnosť týchto dôležitých komponentov sa pritom pohybuje na spodnej hranici minimálne 25 rokov a vyššie.

Prečo sa oplatí investovať do fotovoltiky?

Fotovoltika má omnoho širšie spektrum využitia v domácnosti ako solárne kolektory a okrem toho prináša aj omnoho vyššiu mieru šetrenia. Najviac energie sa väčšinou vytvorí počas dňa, kedy je najväčšie slnečné žiarenie. Aby ste takúto energiu mohli spotrebovávať aj v neskorších hodinách, môžete využívať služby Virtuálnej batérie. Má skvelé vlastnosti pre maximálne využitie vašej vyprodukovanej zelenej energie.

Pri voľbe kvalitných fotovoltických panelov s výkonovými optimizérmi viete aj počas menej slnečných dní vyprodukovať dostatok elektrickej energie pre vašu bežnú spotrebu. Okrem iného môžete vašu spotrebu monitorovať a na základe toho mať prehľad o tom, koľko energie vaša elektráreň vyrobí a koľko jej spotrebujete. Monitoring spotreby môže pomôcť upraviť vaše spotrebiteľské správanie a pomôže vám docieliť ešte väčšiu formu úspory energie a peňazí.

chyba