Nové TV uľahčia sledovanie aj s horším zrakom či sluchom

Inteligentné televízory majú množstvo funkcií, ktoré uľahčia sledovanie aj ľuďom s poruchami zraku alebo sluchu. Ocení ich však celá rodina.

16.12.2021 00:00
Samsung, PR, nepouzivat

Novým televízorom neustále pribúdajú funkcie, ktoré vám môžu uľahčiť život. Netreba sa ich obávať, pretože ich ovládanie je jednoduché a čím ďalej, tým viac funkcií sa dokáže spúšťať aj automaticky.

Najväčšou výhodou oproti minulosti je to, že neustále pribúdajú pomôcky, ktoré sledovanie televízie uľahčia aj ľuďom so zrakovým alebo sluchovým hendikepom. Takzvané inteligentné televízory alebo „smart TV“ si však užije každý člen domácnosti. Dnes tak možno označiť už všetky televízory značky Samsung.

Nahradí aj počítač

Veľkou výhodou inteligentných televízorov je to, že vedia plnohodnotne nahradiť počítač alebo laptop. Oproti mobilu a tabletu zas ponúkajú omnoho väčšiu obrazovku, a tým aj lepšiu čitateľnosť. S týmito prenosnými zariadeniami si môžete televízor jednoducho spárovať a zrkadliť obsah z malých obrazoviek na tú veľkú. Na televíznej obrazovke ich potom môžete aj ovládať.

Bez počítača sa zaobídete aj pri videohovoroch. Váš inteligentný televízor bude potrebovať pripojenie na internet, webkameru a nainštalovanú službu Google Duo. Tú však s mnohými inými užitočnými aplikáciami nájdete v takzvanom obchode s aplikáciami, akým je napríklad Samsung Store s ich najširšou ponukou.

Samsung, PR, nepouzivat

„Zlepšováky“ bez námahy

Pri sledovaní obľúbeného programu vás už nemusí rušiť hluk z iných miestností v dome. Funkcia automatického zosilnenia hlasu v televízoroch Samsung analyzuje okolitý hluk a prispôsobuje tomu zvukový výstup. Ak rušivé zvuky sťažujú počúvanie toho, čo sa hovorí v sledovanom obsahu, systém zosilní hlasy, aby vytvoril jasný, ľahko počuteľný dialóg. Keď sa hluk okolo televízora utlmí, vráti sa úroveň zvuku na pôvodnú hodnotu.

Potešilo by vás, keby ste sa zbavili batérií do diaľkového ovládača? Diaľkové ovládanie televízora Samsung Neo QLED sa vďaka solárnemu panelu nabíja pri dennom aj umelom svetle a energiu mu možno doplniť aj prostredníctvom sieťového kábla.

Samsung4, PR, nepouzivat

Lepšie sledovanie aj s horším zrakom

Zrakovo hendikepovaní môžu mať problém používať diaľkové ovládanie. Vďaka funkcii zoznámenia sa s diaľkovým ovládačom sa však rýchlo naučia polohu a ovládanie tlačidiel bez toho, aby nechtiac prestavili niečo v televízore.

Pre ľudí, ktorí majú problém so zrakom, môže byť veľkou pomôckou hlasový sprievodca v televízoroch Samsung. Prečíta text na obrazovke a informuje tiež o programe, úrovni hlasitosti či zvolenom kanáli. Funguje pre každú ponuku televízora.

Funkcia zvukového popisu je zas dodatočná zvuková stopa na vybraných televíznych staniciach, ktorá slovne opisuje, čo sa deje na obrazovke. Uľahčuje jej porozumieť hlavne v scénach, keď sa nič nehovorí, napríklad akčných.

Zlepšiť čitateľnosť textu na obrazovke môže režim vysokého kontrastu alebo zmena farby textu a pozadia. Televízor možno prepnúť aj na čiernobiele odtiene, čím sa zaostria rozmazané okraje spôsobené farbami. Pre ľudí s poruchou rozpoznávania farieb je určená špeciálna aplikácia SeeColors, ktorá im uľahčuje zobrazenie celého spektra farieb na obrazovkách televízorov Samsung QLED.

Samsung, PR, nepouzivat

Priblíženie malých písmen aj posunkovej reči

Dôležité alebo málo zreteľné prvky na obrazovke možno tiež zväčšiť. Automaticky sa dokáže rozpoznať a priblížiť aj posunková reč, čo zas pomôže sluchovo hendikepovaným. Samozrejmosťou je aj podpora titulkov.

Ak má niektorý z členov rodiny problémy so sluchom a potrebuje mať nastavenú vyššiu hlasitosť, môže televíziu pokojne sledovať s ostatnými bez toho, aby to pre nich bolo príliš nahlas. Stačí, aby mal vlastné slúchadlá. Funkcia viacerých zvukových výstupov umožňuje počúvať v slúchadlách zvuk hlasnejšie, a zároveň tichšie z reproduktorov televízora. Na každom pripojenom zvukovom zariadení možno zvuk ovládať samostatne. Prečítajte si viac o zjednodušení sledovania televízorov Samsung pre hendikepovaných.

chyba