Ako ušetriť na energiách? Myslite na to pri nákupe spotrebičov

16.12.2020 00:00

Finančná kríza mnohých z nás prinúti zamyslieť sa nad svojimi výdavkami a nad tým, ako by sa v rodinnom alebo aj individuálnom rozpočte dalo ušetriť viac peňazí. Obmedzená prevádzka reštaurácií a barov už sama o sebe znamená úsporu, avšak stále je tu ďalší priestor, kde väčšina z nás míňa podstatne viac ako musí. Áno, nachádzame sa v našej domácnosti. Tie základné pravidlá ako šetriť vodou, elektrinou a kúrením všetci poznáme. Stačí neplytvať, vypínať za sebou svetlo a stiahnuť kúrenie, keď v zime odchádzame z domu. Dnešné domácnosti sú však plné mnohých moderných technológií. Televízory, počítače, chladničky, práčky, umývačky, sporáky a rôzne ďalšie spotrebiče, ktoré v konečnom dôsledku predstavujú významné mesačné a ročné výdavky v spotrebe energie. Ak sa však k výberu a kúpe tejto elektroniky postavíte správne, dokážete ušetriť z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska. Prinášame vám sedem užitočných tipov.

Ušetrite už pri nákupe

Rozhodli ste sa kúpiť nový moderný a úsporný spotrebič? Je to správne rozhodnutie, ktoré sa vám v budúcnosti určite vráti. Avšak najmä väčšia technika s najmodernejšími funkciami a úsporným chodom je pomerne výraznou jednorazovou investíciou. Vy však môžete ušetriť už v tomto bode. Ak využijete niektorý zo zľavových kupónov na Bonipo.sk, ktoré ponúka napr. obľúbený obchod Alza, môžete váš nový spotrebič kúpiť podstatne lacnejšie.

Foto: PR servis
Energie_3_pr-clanok_reklama_nepouzivat

Energetická trieda A+++

Ak sa bavíme o úspore energií, tak základným parametrom, na ktorý sa musíme pri výbere nového spotrebiča pozrieť, je určite energetická trieda. Určite vyberajte Á-čkové produkty a v ideálnom prípade siahnite po takom, ktorý je označenou triedou A+++. Znamená to, že ide o jedno z najúspornejších zariadení, aké sú na trhu.

Foto: PR servis
Energie_pr_clanok_reklama_nepouzivat

Umývačka sa oplatí

Sú dva typy ľudí. Tí, ktorí považujú ručné umývanie riadu za príjemný relax na konci dňa, a tí, ktorí túto činnosť vyslovene neznášajú. Nech sa už radíte do ktorejkoľvek skupiny, mali by ste vedieť, že ak vo vašej domácnosti býva viac ľudí, akokoľvek sa budete snažiť, pri manuálnom umývaní riadu vždy miniete viac vody, ako minie moderná umývačka. A to sa prejaví najmä z dlhodobého hľadiska.

Nová práčka sa oplatí

Ak zvažujete výmenu starej práčky, berte to naozaj vážne. Tie najmodernejšie práčky majú rôzne inteligentné programy, vďaka ktorým šetríte vodu aj elektrinu zároveň. Aj vyššia investícia sa vám pri častom praní, ak máte rodinu, vráti pomerne rýchlo. S práčkami sa nám spájajú aj sušičky. Niektoré práčky majú sušičky zabudované, iné nie. Ak by ste chceli skutočne šetriť, odborníci odporúčajú sušičku vynechať a sušiť prádlo iným spôsobom. Ak si však tento luxus nechcete odoprieť, pri výbere novej sušičky si určite prečítajte recenzie, aby ste vybrali tú najúspornejšiu a najvýkonnejšiu.

Varte na plyne

Aj keď je plyn v domácnostiach z rôznych dôvodov stále menej obľúbený, pravdou je, že práve plynové varné dosky, sporáky a rúry vám dokážu ušetriť najviac energie. Je to jednoduché. Plyn je totiž lacný. A nemíňate elektrinu.

Foto: PR servis
energie_2_pr_clanok_reklama_nepouzivat

LED televízory

Práve tieto spotrebiče v našich domácnostiach bežia najčastejšie. Práve preto ich môžeme radiť medzi najväčších žrútov elektrickej energie. Samozrejme, tie najmodernejšie patria do Á-čkovej energetickej triedy a majú rôzne úsporné funkcie. Ak však hľadáte ten najúspornejší typ televízora, aký je v súčasnosti na trhu, odporúčame LED alebo najnovšie OLED televízory. A nezabúdajte na to, že spotreba televízora je priamo úmerná veľkosti obrazovky.

Foto: PR servis
Energie_4_pr-clanok_reklama_nepouzivat

Úsporné žiarovky

Taká maličkosť. Žiarovky však máme v každej miestnosti a to nie len jednu. Najekologickejším a najúspornejším riešením pre vašu domácnosť je siahnuť jednodznačne po LED žiarovkách. Áno, sú podstatne drahšie ako tie obyčajné, avšak ich výhody predčia cenovku. Životnosť takejto žiarovky je totiž až 25-krát dlhšia a aj pri slabšom výkone produkujú oveľa viac svetla.

chyba