Trápi vás ohrev vody? Tepelné čerpadlá ušetria až ⅔ nákladov

Tepelné čerpadlá nie sú v energetike novinkou. Prvé zostrojil v roku 1928 náš rodák Aurel Stodola. Odvtedy prešli vylepšeniami a sú čoraz populárnejšie.

17.01.2018 08:00
inzercia Visibility Foto:

Zníženie spotreby teplej vody odľahčí rozpočet každej rodiny. Predstavte si trojčlennú domácnosť, ktorá ju využíva na:

● umývanie riadu,

● kúpanie,

● sprchovanie – každý člen sa sprchuje raz za deň.

Keď nahradí modelová rodinka svoj starý elektrický bojler za tepelné čerpadlo na ohrev vody, zníži svoju spotrebu až takmer o dve tretiny.

Vypočítajte si, koľko ušetríte

Ako si môžete vypočítať spotrebu svojej domácnosti? Kľúčom k základným energetickým bilanciám pri tepelných čerpadlách je tzv. COP číslo. COP pochádza z anglického spojenia Coefficient of Performance (koeficient výkonu). Tento činiteľ hovorí o veľkosti energie, ktorú je schopné zariadenie vyrobiť. Dáva ju do pomeru s energiou nutnou na jeho chod.

Hodnota COP pre tepelné čerpadlo TEC 220 TM SOL od Tatramatu je 3,22. Vyrobí teda 3,22-krát viac energie, ako spotrebuje.

Od teórii k realite

Namiesto teoretických výpočtov uvedieme aj príklad. Výmena bojlera za tepelné čerpadlo je krokom vo viacerých domácnostiach. O tom, ako sa mení spotreba energie hovorí e-mail od člena jednej z rodín.

Realita po 1. roku

referencie

„Časová doba merania bola presne rok od spustenia zariadenia. V domácnosti žijeme štyria dospelí a je napojená umývačka riadu na teplú vodu, ktorú spustíme 2–3-krát do týždňa,” začína sa e-mail.

Po roku používania tepelného čerpadla sú výsledkom tieto čísla:

  • spotreba teplej vody za rok bola 54 metrov kubických,
  • tepelné čerpadlo bežalo 1 716 hodín,
  • spotreba elektrickej energie za rok bola 875,5 kW,
  • ročná suma za ohrev bola 122,5 €,
  • na deň je to teda menej ako 0,35 € (0,43 kW).

Uvedené údaje sme dostali ku nám, do Tatramatu, od nášho zákazníka. Tepelné čerpadlá na prípravu teplej vody šetria energiu a peňaženky mnohých domácností na Slovensku. Spoľahnite sa aj vy na osvedčenú značku.

chyba