Možno si ešte spomeniete na časy, keď vo februári paradajky z obchodu
chutili celkom inak ako v lete. Preto sme ich v zimných mesiacoch
nepoužívali v kuchyni tak často ako v súčasnosti. Dnes nájdeme v ponuke
obchodných reťazcov čerstvú zeleninu z domácej produkcie, ktorej nemožno
nič vyčítať – paradajky a uhorky sú šťavnaté a voňavé rovnako
v zime ako uprostred leta. Šalát, ale aj ktorékoľvek iné jedlo, z nich
chutí výborne.
Chutia nám najviac
Už sme vám prezradili, že paradajkám patrí u nás prvé miesto
v rebríčku obľúbenosti čerstvej zeleniny, zjeme ich najviac. Nemožno sa
tomu čudovať – sú výborné ako príloha k obloženým chlebíkom,
v šalátoch z čerstvej zeleniny, ale aj v mnohých studených i teplých
jedlách talianskej kuchyne, ktorá sa u nás udomácnila.
„Za minulý rok Slováci skonzumovali 18,5 kg paradajok na
jedného obyvateľa, čo je o 1,5 kg viac ako v roku 2014,“
hovorí J. Šumichrast, riaditeľ Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska.
„Podľa štatistických čísel za rok 2019 zjedol každý
z nás 106,9 kg čerstvej zeleniny.“
Šťavnaté a voňavé po celý rok
Aby sme si mohli dopriať čerstvé a chutné ovocie a zeleninu kedykoľvek
počas roka, rozvíja známy obchodný reťazec spoluprácu s viacerými
domácimi producentmi.
„So slovenskými pestovateľmi máme vybudovanú dlhodobú
spoluprácu a vďaka tomu môžeme našim zákazníkom ponúknuť tie
najčerstvejšie plody. Vždy je pre nás prioritou ponúkať
slovenskú produkciu,“ hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa
spoločnosti Kaufland.
Jedným z pestovateľov, ktorý už druhý rok dodáva do siete predajní
obchodného reťazca paradajky, je spoločnosť Paradajkovo. Sladučké
červené plody v úhľadných strapcoch pestuje v skleníkoch na ploche
7,5 hektárov. Dokonalé podmienky v nich zabezpečuje počítačový
softvér, takže rastliny majú dostatočné teplo, vlhko, vetranie. Program
dokonca otvára aj úle s čmeliakmi, ktoré sa starajú o opeľovanie kvetov.
Mimochodom, na zavlažovanie využívajú vodu zo studne zmiešanú
s dažďovou vodou z lagúny, ktorú obohatia o potrebné živiny. Úrodu
zbierajú po celý rok.
„Aby sme dodali zákazníkom tie najkvalitnejšie paradajky,
oberáme ich veľmi starostlivo ručne, až keď sú úplne zrelé. Priamo od
nás ich dodávame do distribučného skladu Kauflandu, takže do predajne sa
dostanú skutočne čerstvé,“ vysvetľuje Erik Csatári,
konateľ spoločnosti Paradajkovo. Ako dodáva – v stopercentnej kvalite,
pretože plody kontrolujú pri dozrievaní, zbere aj balení. V skleníku
dozrejú v lete za 6 týždňov, zime približne za 8 týždňov. Pretože
nie sú vystavené vonkajším vplyvom počasia, majú rovnakú chuť po celý
rok.
Menšie odrody sú trendy
Aj vy si pri nákupoch častejšie vyberáte menšie paradajky – cherry a
kríčkové? Sú aromatickejšie a skvelo sa hodia nielen ako príloha či
rýchly snack, ale aj do šalátov, krásne ozdobia kanapky, farebne dotvoria a
dochutia teplé jedlá. Pestovatelia sa tomuto novému trendu prispôsobili.

„Vnímame skutočnosť, že zvyky zákazníkov sa menia a
inklinujú viac k menším odrodám paradajok. Možno aj preto, že chuť
malých plodov je intenzívnejšia a ľahšie sa konzumujú. Preto sme sa aj my
zamerali na pestovanie takýchto odrôd. Do Kauflandu aktuálne dodávame tri
odrody – cherry paradajky Tramezzino, kokteilové Brioso a tiež Storia,
ktoré tvarom pripomínajú slivky,“ uzatvára pestovateľ.
Možnosť dopriať si čerstvú zeleninu aj mimo sezóny dnes berieme ako
úplnú samozrejmosť. Preto možno pozitívne hodnotiť skutočnosť, že slovenskí
pestovatelia dodávajú do obchodných reťazcov čoraz pestrejšiu ponuku
kvalitnej zeleniny zo skleníkov – okrem paradajok aj šalátové uhorky a
rôzne druhy šalátov.