Kaufland sa školákom celý rok postará o čerstvé ovocie a zeleninu

Hoci v obchodoch nájdeme väčšinu druhov ovocia a zeleniny nepretržite v každom ročnom období, deti ich stále nejedia dostatočne často ani pravidelne.

07.09.2020 00:00
kaufland, PR článok, nepoužívať Foto:

Mnoho z nás si ešte pamätá časy, keď boli záhrady jediným zdrojom čerstvého ovocia a zeleniny. Vedeli sme, že prvé v máji dozrievajú čerešne a jahody, že na drobné ríbezle, egreše či černice si treba počkať do leta, aj že jablká a hrušky znamenajú prichádzajúcu jeseň a koniec roka. Dnešné deti majú možnosť čerstvé ovocie či zeleninu konzumovať dennodenne, majú s tým však problém a viaceré štúdie ukazujú, že ich nekonzumujú v dostatočnom množstve. Pritom práve v detstve a školskom veku sa tvorí základ pre celoživotné stravovacie návyky. Priblížiť školákom ovocie a zeleninu ako dôležitú súčasť jedálnička a podporiť ich konzumáciu je preto dôležitou úlohou, na ktorú sa podujal aj reťazec Kaufland.

Vďaka Kauflandu si celý školský rok užije ovocie a zeleninu viac ako 28-tisíc školákov

Podľa štatistík každý Slovák zjedol v roku 2018 priemerne 120 kilogramov čerstvého ovocia a zeleniny. Ak teraz ako rodič krútite hlavou a neviete si predstaviť, že by to sedelo aj na vaše dieťa, nie ste v tom sami. Naservírovať deťom čerstvú zeleninu či ovocie je niekedy ťažký oriešok aj napriek tomu, že sú také dôležité pre ich zdravý vývoj. Reťazec Kaufland preto s príchodom nového školského roku odštartoval druhý ročník svojho projektu Čerstvé hlavičky. Ten vedie školákov k tomu, aby ovocie a zeleninu jedli pravidelne, častejšie a hlavne radi.

Projekt Čerstvé hlavičky hľadal počas leta 67 partnerských škôl pre svoje predajne na celom Slovensku. O víťazoch z takmer dvoch stoviek prihlásených škôl rozhodli hlasovaním zákazníci Kauflandu. Od 3. septembra partnerské školy raz týždenne dostávajú ovocie alebo zeleninu pre každého svojho žiaka. „Desiata v podobe ovocia a zeleniny dodáva telu vitamíny a minerálne látky. Odporúča sa približne 100 až 150 gramov ovocia (napríklad jedno jablko, pomaranč či hruška), pri zelenine je to približne 50 gramov (napríklad jeden kaleráb),“ radí prednostka Ústavu ošetrovateľstva Lekárskej fakulty Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach Lucia Dimunová. Dodáva, že energia z takejto desiaty u detí podporuje lepšiu sústredenosť, pozornosť a schopnosť učiť sa.

Prvou dodávkou sú jablká odrody Golden Delicious. Týždenne si školy preberú dovedna viac ako 5,5 tony ovocia alebo zeleniny a deti sa môžu tešiť aj na nektárinky, ringloty či sladké karotky. Reťazec Kaufland ďakuje zákazníkom za každý zo 185 553 odovzdaných hlasov, vďaka ktorým školáci výherných škôl dostanú pravidelnú porciu čerstvej zeleniny alebo ovocia.

Foto: Kaufland
kaufland, PR článok, nepoužívať
chyba