Tieto potraviny pomáhajú udržať optimálnu hladinu cukru v krvi

Diabetes patrí v dnešnej dobe medzi jedno z najrozšírenejších civilizačných ochorení. Pacientov s diagnostikovanou cukrovkou neustále pribúda a čoraz častejšie sa s týmto ochorením stretávame nielen u starších ľudí, ale aj u dospelých a detí.

02.10.2019 11:47
zdravy zivotny styl, pr clanok, reklama,... Foto:

Hlavnou príčinou vysokej hladiny glukózy v krvi, ktorá postupne môže viesť až ku vzniku cukrovky 2. typu, je nevhodná strava. Nie je preto žiadnym prekvapením, že práve racionálna diéta, podporená vhodnou farmakologickou liečbou, je základom života každého cukrovkára. Hoci zdravé stravovanie a bylinky toto chronické ochorenie nevyliečia, pomáhajú udržiavať optimálnu hladinu glukózy, a tak zmierňujú nepríjemné sprievodné symptómy ochorenia.

Nebojte sa ovocia

Hoci je väčšina druhov ovocia sladká, má nízky glykemický index. Najvhodnejším druhom ovocia podporujúcim znižovanie hladiny cukru sú čučoriedky. Toto ovocie má vysoký obsah flavonoidov a vynikajúce antioxidačné účinky, ktoré pomáhajú pri zlepšení inzulínovej citlivosti.

Ďalším vhodným druhom ovocia sú jablká. Podľa štúdií už 1 jablko denne pomáha vo veľkej miere znižovať riziko vzniku cukrovky 2. typu. Navyše, jablká sú sladké, ale ich glykemický index je nízky, vďaka čomu potešia jazýčky všetkých maškrtných cukrovkárov.

Ovocie by malo tvoriť základ jedálnička každého cukrovkára. Vyhýbať sa je potrebné iba ananásu a melónu. Najlepší efekt má ovocie konzumované celé, nespracované.

V lete pomôžu osviežiť aj domáce limonády a ovocné šťavy, ktoré možno pripraviť z rôznych druhov ovocia. Pri ich konzumácií, ale treba byť opatrný, nakoľko pri odšťavovaní sa z ovocia stráca vláknina.

Spoznajte silu korenín a byliniek

Mnohé rastliny a ich extrakty preukázali počas štúdií vplyvu fytoterapie na glukózový metabolizmus výborné schopnosti normalizovať hladinu cukru v krvi.

Medzi najznámejšie prírodné prostriedky znižujúce hladinu cukru v krvi patrí škorica. Podľa vykonaných štúdií, táto voňavá kôra stromu, dokáže zvýšiť metabolické účinky inzulínu až 20 – násobne.

Pri cukrovke narastá aj riziko vzniku ďalších sprievodných ochorení, ako sú: diabetická nefropatia, ateroskleróza a rôzne ďalšie zápalové procesy. Podporiť celkové zdravie organizmu a znížiť riziko rozvoja sprievodných ochorení vo veľkej miere pomáhajú účinné látky ukryté v kurkume a zázvore.

Medicínskymi štúdiami bola potvrdená aj účinnosť šalviového čaju, ktorý v boji s cukrovkou používali naše staré mamy. Šalvia obsahuje látky, ktoré vplývajú na rovnovážnu hladinu cukru v krvi a podporujú tvorbu inzulínu. Pozitívne účinky, najmä v boji proti diabetickým komplikáciám, sú pripisované aj zelenému čaju. Tento čaj vďaka množstvu antioxidantov a polyfenolov pomáha chrániť sietnicu oka, vďaka čomu znižuje riziko vzniku diabetickej retinopatie.

Kamarát vláknina

Vláknina spomaľuje absorpciu cukrov a tým pomáha zabezpečiť postupné uvoľňovanie glukózy do krvi. Výhodou vlákniny je aj fakt, že hoci neobsahuje žiadne kalórie, má schopnosť znižovať pocit hladu a zabrániť tak prejedaniu sa. Priemerný denný príjem vlákniny by mal predstavovať približne 30 g.

Vysoký obsah vlákniny nájdete v potravinách ako sú semienka, celozrnné pečivo, celozrnná ryža a cestoviny, ovsené vločky, jablká a fazuľa.

Ako nahradiť škodlivé potraviny

Hoci sa diabetická diéta môže zdať na prvý pohľad veľmi obmedzujúca, nie je tomu úplne tak. Stravovanie cukrovkárov je založené na racionálnom stravovaní a nahradení niektorých potravín potravinami s nižším glykemickým indexom.

Sladkosti sú nahradené ovocím, prípadne horkou čokoládou, biele pečivo celozrnným, sladené nápoje minerálkami alebo zeleným čajom a cukor náhradami ako napríklad stevi cukor.

Vynechané z jedálnička by mali byť aj fritované a smažené jedlá, hranolky a alkohol. Diabetický jedálniček je zameraný nielen na udržanie optimálnej hladiny cukru v krvi, ale taktiež aj ideálnej telesnej hmotnosti. Keďže strava je základom liečby, nabehnúť na správny jedálniček, upravený podľa individuálnych kritérií a naučiť sa racionálne stravovať, pomáhajú pacientom s cukrovkou odborníci.

Zdravý životný štýl je základ

Zdravý životný štýl, racionálna strava a dostatok pohybu pomáhajú vo veľkej miere zmierniť či dokonca až odstrániť príznaky ochorenia.

Aktivity, ako chôdza, beh, bicykel, turistika a eliminácia stresov zo života, sa postarajú o fyzickú a psychickú pohodu, vďaka čomu bude hladina glukózy v krvi o niečo stabilnejšia.

Hoci krátkodobá zvýšená hladina glukózy v krvi nemusí nič znamenať, snaha o udržanie jej optimálnej hladiny, by mala byť cieľom nielen cukrovkárov, ale aj zdravých ľudí. Dlhodobá zvýšená hladina glukózy postupne vedie k rozvoju cukrovky 2. typu a ďalších pridružených zdravotných ťažkostí.

Racionálna strava, dostatok pohybu, pravidelný pitný režim, obmedzenie hladovania, pozitívne myslenie a psychická pohoda, by preto mali byť súčasťou života nielen cukrovkárov, ale všetkých. Veď nie nadarmo sa hovorí – prevencia je vždy jednoduchšia, ako liečba.

chyba