Bobuľoviny z lesa alebo z obchodu: viete, ktoré si vybrať a prečo?

Myslíte si, že maliny či čučoriedky, ktoré nazbierate v lese alebo kúpite od predavačov pri ceste, sú zdravšie ako tie v obchode? Konzumácia bobuľového ovocia z voľnej prírody má viac nástrah, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Pritom máme na Slovensku niekoľko farmárov pestujúcich bobuľoviny vysokej kvality, ktoré nájdeme už aj na pultoch obchodných reťazcov.

30.09.2019 00:00
Kaufland, PR článok, nepoužívať Foto:

Hoci je v súčasnosti „trendy“ čerpať zdroje priamo z prírody, nezodpovedným prístupom môžeme narobiť škodu sebe i prírode samotnej. „Pre tunajšie živočíchy sú lesné plody nenahraditeľným zdrojom potravy, mnohé lokality sú však už vyzbierané do poslednej bobule. Okrem toho zostáva v lese po nájazdoch zberačov len spúšť a často aj odpadky,“ hovorí Jozef Šumichrast zo Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska. Zberačov tiež často stretávame popri cestách, kde predávajú nazbierané lesné plody. Vo väčšine prípadov sa však pri zbere neriadia žiadnymi hygienickými zásadami.

Drobné ovocie potrebuje vysoké štandardy

Drobné bobuľové ovocie prichádza do častého a priameho kontaktu s rukami. Úradný vestník Európskej únie odporúča riadiť sa pri práci s ovocím niekoľkými zásadami hygieny, a to najmä mať čisté ruky pred zberom aj počas neho, v prípade potreby používať čisté rukavice či vyhnúť sa správaniu, ktoré môže ovocie kontaminovať, a to fajčeniu, konzumácií potravín či kýchaniu a kašľaniu.

Slovenskí pestovatelia a dodávatelia, ktorí pracujú s ovocím na dennej báze, preto dodržiavajú prísne hygienické štandardy. Martin Dokupil zo spoločnosti BoniFructi, ktorá dodáva bobuľoviny do Kauflandu, hovorí: „Všetci naši pestovatelia sú profesionáli s certifikátom GlobalGAP, vďaka ktorému si zákazníci môžu byť istí, že ovocie dosahuje akceptovateľnú úroveň bezpečnosti a kvality. Sme radi, že sú na Slovensku reťazce ako Kaufland, ktoré dokážu oceniť prácu slovenských farmárov a ponúknuť im potrebný priestor.“ Dokupil vysvetľuje aj dôvod, prečo sa v našich končinách môžeme tešiť z ovocia vynikajúcej chuti: „Treba si uvedomiť, že na Slovensku máme výnimočné klimatické podmienky pre pestovanie bobuľovín. Teplotné výkyvy, kedy je cez deň teplo a v noci chladno, pozitívne vplývajú na arómu ovocia a prifarbenie, za ktoré vďačíme antioxidantom. V prímorských oblastiach so stabilnou teplotou nemá ovocie takú chuť ako u nás a nie je ani tak vyfarbené.“

Foto: PR servis
Kaufland, PR článok, nepoužívať

Dostupnosť bobuľovín je dôležitá

Kaufland má vo svojej ponuke aktuálne 7 druhov bobuľovín. „Zákazníci u nás nájdu slovenské jahody, čučoriedky, maliny, černice, ríbezle, ale i brusnice. Sortiment plánujeme neustále rozširovať, pretože oceňujeme vysokú úroveň slovenských plodov. Rovnako cítime potrebu podporovať domácich pestovateľov a podieľať sa tak na rozvoji ovocinárstva na Slovensku. Chceme ponúkať ľuďom ovocie, ktoré je zdravé, chutné a ktoré bolo odjakživa prirodzenou súčasťou našich jedálničkov,“ uvádza hovorkyňa spoločnosti Kaufland Lucia Langová.

Výživová hodnota bobuľovín je skutočne vysoká. Obsahujú antioxidanty, flavonoidy a široké spektrum vitamínov. Čučoriedky sú vďaka kombinácii antioxidantov a relatívne nízkeho obsahu cukru dokonca považované za superovocie, ríbezle sú skvelé pri tvorbe krviniek a používali sa od nepamäti pri chudokrvnosti. „Je dôležité mať prístup k takémuto ovociu aj v lokalitách, kde sa bežne nenachádza. Preto je viac ako dobré, že obchodné reťazce dbajú na jeho dostupnosť,“ vysvetľuje Šumichrast. V pestovaní bobuľovín navyše vidí možnosti rozvoja pre malých a začínajúcich farmárov. „Z relatívne malej plochy je možné získať veľmi žiadaný a kvalitný produkt. Zároveň sú náklady na vybudovanie takejto plochy oveľa nižšie, ako pri budovaní sadu a v podstate okamžite prinášajú úrodu, ktorú možno aj prostredníctvom obchodných reťazcov veľmi dobre predávať. Určite by si zaslúžilo oveľa väčšiu pozornosť zo strany štátu, aby umožnila rozvoj malých fariem.“

Vďaka obchodným reťazcom ako Kaufland môže ktokoľvek prispieť k podpore slovenských farmárov a oceniť prácu, ktorej sa venujú.

chyba