Prívlastok „veggie“ pred jedlom, ktoré poznáme len ako mäsové, môže navodiť pocit, že nemá čo ponúknuť. Opak je však pravdou. Tradičné jedlá majú vo svojej „veggie“ podobe nielen potrebné živiny, ale ako bonus aj nové chute a vône. Svoje o tom vie aj dlhoročná vegetariánka a čerstvá vegánka Petra Sabolová alias Veggie’s Way.
„Z mojich skúseností sú práve veggie verzie klasiky ako rezne, segedín, či burgre momentálne u vegánov veľmi vyhľadávané. Keďže v nich chýba mäso, chuť sa zaujímavo zintenzívňuje koreninami, bylinkami či zeleninou, ktoré sú zároveň veľmi zdravé. Strava vegetariánov a vegánov má byť pestrá a takéto jedlá sú skvelou obmenou,“ hovorí Petra.Ak ste hladní už teraz, „veggie“ jedlá ako rezeň, špagety či burgerové placky si môžete kúpiť už aj hotové! V ponuke ich má napríklad Kaufland pod značkou K-take it veggie.
Ak si chcete niečo klasické na „veggie“ spôsob pripraviť doma, inšpirujte sa receptom od Petry z jej blogu Veggie’s Way:
ŽIVÁNSKA NA PALIČKÁCH S TOFU
INGREDIENCIE:
- 700 g menších zemiakov
- 1–2 cukety
- zelená paprika
- cherry paradajky
- 1 balenie tofu K-take it veggie
- červená cibuľa
- olivový olej K-Bio
- koreniny: voliteľné – mletá červená paprika, bio grilovacie korenie, provensálske bylinky, štipka chilli, rasca, mletý sušený cesnak
- morská soľ
POSTUP:
Zemiaky umyte a so šupkou nakrájajte na kolieska. Tiež nakrájajte cuketu, papriku, cibuľu, tofu a všetko striedavo napichnite na drevené ihly. Špízy dajte do alobalu, okoreňte, osoľte, polejte zľahka olejom, alobaly uzavrite a dajte na plech. Pečte 30–35 minút vo vopred vyhriatej rúre na 190°.