Máte radi klasiku? Takto si ju pripravíte aj na „veggie“ spôsob

Znie vám spojenie „veggie“ rezeň či burger ako absolútny nezmysel? Ak patríte medzi tých, ktorí si radi pochutia na mäse, možno budete nad týmto spojením krútiť hlavou. „Veggie“ verzie klasických jedál však môžu obohatiť už váš zajtrajší obed. Dáte im šancu?

01.07.2019 00:00
take it veggie, Pr článok, nepoužívať Foto:
Petra Sabolová alias Veggie´s Way

Prívlastok „veggie“ pred jedlom, ktoré poznáme len ako mäsové, môže navodiť pocit, že nemá čo ponúknuť. Opak je však pravdou. Tradičné jedlá majú vo svojej „veggie“ podobe nielen potrebné živiny, ale ako bonus aj nové chute a vône. Svoje o tom vie aj dlhoročná vegetariánka a čerstvá vegánka Petra Sabolová alias Veggie’s Way.

„Z mojich skúseností sú práve veggie verzie klasiky ako rezne, segedín, či burgre momentálne u vegánov veľmi vyhľadávané. Keďže v nich chýba mäso, chuť sa zaujímavo zintenzívňuje koreninami, bylinkami či zeleninou, ktoré sú zároveň veľmi zdravé. Strava vegetariánov a vegánov má byť pestrá a takéto jedlá sú skvelou obmenou,“ hovorí Petra.
Foto: PR servis
Digiline, Take it veggie, PR článok, nepoužívať
Podoby takýchto jedál sú často prekvapivé, kreatívne a veľmi originálne. Vedeli ste napríklad, že veggie špagety sú v skutočnosti tvorené postrúhanou cuketou, alebo že vajíčko môžete pri pečení nahradiť banánom?
Foto: PR servis
Digiline, Take it veggie, PR článok, nepoužívať
„Náhrad je v dnešnej dobe obrovské množstvo, stačí skúšať. Napríklad vajíčko v praženici môžete nahradiť jemným tofu, pri pečení vajíčko zas obyčajným banánom, ktorý krásne zlepí cesto. Kravské mlieko viete nahradiť mandľovým, sójovým, kokosovým, či ovseným. Dnes do nich pridávajú výrobcovia navyše aj vápnik – calcium. Na trhu dostať tiež syry či salámy zo sóje, mandlí, alebo kešu,“ vymenúva Petra, ktorá veľmi dobre vie, o čom hovorí. Na jej blogu Veggie’s Way nájdete množstvo výborných receptov tak, ako ich nepoznáte.

Ak ste hladní už teraz, „veggie“ jedlá ako rezeň, špagety či burgerové placky si môžete kúpiť už aj hotové! V ponuke ich má napríklad Kaufland pod značkou K-take it veggie.

Ak si chcete niečo klasické na „veggie“ spôsob pripraviť doma, inšpirujte sa receptom od Petry z jej blogu Veggie’s Way:

ŽIVÁNSKA NA PALIČKÁCH S TOFU

INGREDIENCIE:

  • 700 g menších zemiakov
  • 1–2 cukety
  • zelená paprika
  • cherry paradajky
  • 1 balenie tofu K-take it veggie
  • červená cibuľa
  • olivový olej K-Bio
  • koreniny: voliteľné – mletá červená paprika, bio grilovacie korenie, provensálske bylinky, štipka chilli, rasca, mletý sušený cesnak
  • morská soľ

POSTUP:
Zemiaky umyte a so šupkou nakrájajte na kolieska. Tiež nakrájajte cuketu, papriku, cibuľu, tofu a všetko striedavo napichnite na drevené ihly. Špízy dajte do alobalu, okoreňte, osoľte, polejte zľahka olejom, alobaly uzavrite a dajte na plech. Pečte 30–35 minút vo vopred vyhriatej rúre na 190°.

chyba