Životné prostredie by sa malo dostať medzi strategické priority každej krajiny

Je dôležité, v akom stave odovzdáme Slovensko našim deťom.

28.01.2019 06:00
bugar, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

V knižke Y. N. Harariho Sapiens sa píše, že človek vedome nerobí zlé rozhodnutia. Naša Zem, ktorú ľudstvo po tisícročia bralo ako prirodzené prostredie, sa dokáže sama očistiť, obnoviť. Priemyselnou revolúciou však pravdepodobne stratila túto schopnosť. Odvtedy totiž škody, ktoré na nej páchame, výrazným spôsobom ovplyvňujú náš život, ako aj život budúcich generácií.

Nevytvárali sme hromady smetia, nevyrábali sme plasty, nerúbali sme lesy primárne preto, aby sme škodili prírode. Odborníkov na životné prostredie sme dlho považovali za čudákov, lebo už desaťročia hovoria o tom, že musíme zmeniť vzťah k životnému prostrediu a chrániť ho. Dnes sa táto téma našťastie stáva čoraz dôležitejšou a počuť o nej čoraz viac. Už nie je len záležitosťou úzkej skupiny ľudí.

Aj na Slovensku zažívame priame dosahy nezodpovedného správania k prírode. Sever našej krajiny zasiahla snehová kalamita. V Rakúsku za dva dni napadli viac ako 3 metre snehu. Uplynulé leto bolo najsuchšie za niekoľko rokov. A predpovede neveštia nič dobré. V lete sa môžeme pripraviť buď na sucho, alebo na záplavy. Na Kysuciach sa rodí hrozno a na juhu Slovenska pestujeme rastliny a ovocie, ktoré sme doteraz poznali len v exotických krajinách.

Bolo by zlým rozhodnutím, keby sme tieto signály ignorovali. Zvrátiť to síce nemôžeme, ale môžeme spomaliť otepľovanie, zabrániť znečisťovaniu ovzdušia a vôd. Chce to však zmenu postoja. Politici by si mali uvedomiť, že o ochrane prírody treba menej rozprávať a viac konať. Aj vtedy, keď je to nepopulárne. Napríklad pri zvyšovaní cien za spracovanie neseparovaného odpadu, pri zálohovaní plastových fliaš alebo pri zavedení nízkoemisných zón v mestách. Každý občan by mal chápať, že medzi zálohovaním plastových fliaš a ochranou životného prostredia je úzka súvislosť.

My občania Slovenska máme šťastie. Máme dostatok pitnej vody, máme lesy, rieky. 75 % občanov deklaruje svoj vzťah k Slovensku cez vzťah k prírode. Aby to tak mohlo zostať, nestačí veta vo volebnom programe alebo vo volebnej reči.

Mojou snahou, v prípade zvolenia za prezidenta, bude tému ochrany životného prostredia pozdvihnúť na najvyššiu úroveň so zapojením vládnych, ako aj mimovládnych odborníkov. Aby Slovensko naďalej bolo krajinou, akú poznáme dnes.

Viac informácií nájdete na webovej stránke: www.belabugar.sk

chyba