Béla Bugár: Slovensko patrí na západ

S kandidátom na prezidenta Bélom Bugárom sme sa zhovárali o budúcnosti Slovenska, jeho mieste v Európe a vo svete, ako aj o výzvach, ktorým dnes čelíme.

23.10.2018 08:00
bugar

Budúci rok uplynie 15 rokov od vstupu Slovenska do Európskej únie a NATO. Ako hodnotíte toto obdobie?

Hneď na úvod sa musím priznať, že sa mi to vôbec nezdá tak dávno a ešte aj teraz mám úplne živé spomienky na to, keď sa nám to po rokoch intenzívneho snaženia v dvoch vládach podarilo. Bol som hrdý na to, čo sme ako krajina dokázali, a že sme sa dostali tam, kam odjakživa patríme. Za ten čas sme si prešli viacerými skúškami a získali obrovské množstvo skúseností. Môžem povedať, že sme sa stali modernou európskou krajinou.

V poslednom čase sa aj na Slovensku objavili politici, ktorí otvorene spochybňujú naše členstvo v EÚ a ešte viac v NATO. Aj posledné prieskumy medzi občanmi ukazujú, že podpora už nie je taká jednoznačná.

Bohužiaľ, aj u nás začína prevládať populizmus založený na doslova až vymyslených správach, ktorými sa strašia občania. Mrzí ma, že na politickej scéne je čoraz viac subjektov, ktoré nedokážu jednoznačne povedať, že naše miesto je v EÚ a v NATO. Vidím to ako veľké nebezpečenstvo do budúcna a musíme s tým niečo robiť. Súčasná vláda, našťastie, jednoznačne deklaruje proeurópsku a proatlantickú orientáciu Slovenska. Hovoria o tom aj strategické dokumenty prijaté vládou, ako sú Bezpečnostná stratégia a Obranná stratégia.

Ako by ste v prípade úspechu chceli reprezentovať Slovensko v zahraničí?

Podľa mňa len zdravo sebavedomá krajina môže byť úspešným partnerom zahraničia. Musíme sa snažiť o to, aby hrdosť na krajinu bola prirodzeným postojom každého jedného občana Slovenska. Bez ohľadu na to, ku ktorej národnosti patrí. Byť hrdý, znamená aj zodpovednosť. Za každý čin, za každé slovo. Prezident nesmie zahraničie využívať na riešenie svojich vnútroštátnych sporov. Oslabuje nielen seba, svoj úrad, ale hlavne obraz tejto krajiny. Hrdosť nemôžeme zamieňať za pýchu a nenávisť k iným. Tieto vlastnosti musia byť vlastné prezidentovi. Len vtedy bude môcť reprezentovať našu krajinu ako silného partnera silných zväzkov. Tak v rámci V4, ako aj v rámci Európskej únie.

Viac informácií nájdete na webovej stránke: www.belabugar.sk

Objednávateľ: MOST – HÍD, politická strana, Sídlo: Trnavská cesta 37, 83104 Bratislava – Nové mesto
Dodávateľ: DIGILINE, spol. s r. o., Panónska cesta 7, 851 04 Bratislava, IČO: 48228869

chyba