Tí najlepší záhradní parťáci: od výsadby až po zber

Ste vášnivý záhradník, ktorý chce posunúť svoje záhradkárčenie na vyššiu úroveň? Stačí mať to správne náradie a pôjde to priam samo!

16.03.2023 11:18
romerx, pr nepouzivat Foto:

Zdravá pôda je kľúčom k tomu, aby boli zdravé a „šťastné“ aj vaše rastliny. Či už sa chystáte založiť svoju prvú záhradu úplne od začiatku alebo začínate pripravovať záhony na nadchádzajúcu vegetačnú sezónu, nájdite si čas na kontrolu pôdy a urobte z nej domov bohatý na živiny, aký si vaše rastlinstvo naozaj zaslúži. S tým správnym náradím to pôjde ľavou-zadnou a verte, že vás takáto práca bude baviť.

Zdravá pôda, dobrá úroda – ako na to?

Ak máte kvalitne pripravenú pôdu na výsadbu, maximalizovali ste svoje šance na úspech v podobe dobrej úrody. Ako však pripraviť pôdu kvalitne? Určite sa stretnete s viacerými názormi – niektorí sú za mechanické obrábanie a prekyprenie pôdy, iní zase nie. Odpoveďou, či áno alebo nie, by mal byť aktuálny stav vašej pôdy. Ak ste na jeseň poorali a pohnojili, zrejme bude stačiť prekypriť pôdu rýľom, prípadne rotavátorom. V prípade, že ste jesennú sezónu „odflákli“, či nestihli zazimovať, nič hrozné sa nedeje – kvalitný kultivátor alebo malotraktor si s tým ľahko poradí.

Pozrime sa ešte na pojem „zdravá záhradná pôda“. Tá je vtedy, ak podporuje korene rastlín a poskytuje im prístup k živinám, vode a vzduchu. Nie je ťažká ani príliš piesčitá. Väčšina koreňov rastie v jej hornej vrstve (ornici), ktorá je obzvlášť biologicky aktívna – je domovom pre dážďovky, mikróby a iné užitočné organizmy. Umožňuje dobrý odvod vody, no zároveň dokáže vlhkosť zadržať. Zlepšenie vašej ornice môže mať najpriaznivejší vplyv na zdravie rastlín. Ak chcete dosiahnuť zdravú ornicu, ošetrite svoje záhony kvalitnými organickými hnojivami a pridajte tiež kvalitný kompost alebo pestujte krycie plodiny (napr. strukoviny), aby ste do pôdy dostali organický materiál a prekyprili ju. Ekologickí záhradníci uprednostňujú prírodné hnojivá, ktoré poskytujú trvalejšie uvoľňovanie živín a podporujú prospešné organizmy žijúce v pôde.

Najlepšie záhradné náradie na prípravu a obrábanie pôdy

Hoci je jar synonymom pre krásne rozkvitnutú prírodu a po zime je to skutočne pastva pre oči, tí, čo majú záhradu, vedia, že nadišiel čas opäť si zašpiniť ruky – jarná makačka je tu. Záhradkárčenie ale môže byť naozajstnou radosťou pre každého, stačí vedieť ako na to a mať po ruke to správne náradie.

Dáte prednosť klasickému či „pokrokovému“?

Existuje mnoho druhov náradia na obrábanie pôdy. Tie tradičné, ktoré sa používajú už desaťročia až stáročia, zrejme nebudú chýbať v žiadnej výbave poctivého záhradkára. K nim patria rýľ, motyka, vidly, hrable alebo lopata. Práca s takýmto náradím je pre mnohých záhradkárov relaxom, koníčkom a túto klasiku by nevymenili za nič na svete. Sú však aj takí záhradkári, a možno k nim patríte práve vy, ktorých manuálne obrábanie pôdy okráda o drahocenný čas, prípadne ich to nebaví a pod.

Aj preto existujú stroje, ktoré prakticky „odmakajú“ túto prácu za vás – samozrejme, nie úplne – bude potrebné ich tlačiť (obsluhovať). Reč je o rotavátoroch, kultivátoroch a malotraktoroch. Úprava pôdy pomocou týchto strojov ušetrí naozaj veľa času, nehovoriac o efektivite vykonanej práce. Poďme sa pozrieť na tieto stroje bližšie: zistíte, že rotavátor a kultivátor nie je to isté a objavíte slovenskú a českú kvalitu malotraktorov AGZAT a VARI.

Rozdiel medzi rotavátorom a kultivátorom

Na oko rovnaké stroje, ktoré sa predsa len v čomsi líšia. V prípade kultivátora totiž ide o komplexnejší stroj, ktorý okrem obrábania pôdy dokáže napr. vyorať plodiny a zvládne aj predsejbovú prípravu. Má niekoľko rýchlostí (aj spiatočku), niektoré disponujú možnosťou pripojenia iného príslušenstva. Zásadným rozdielom je, že pôdu dokážu obrábať do väčšej hĺbky ako rotavátor (v prípade rotavátora je to len cca do 15 cm). Rotavátory sú vo všeobecnosti cenovo dostupnejšie stroje, vhodné skôr pre malé záhradky s využitím najmä na prekyprenie pôdy do hĺbky spomínaných 15 cm a zapracovanie hnojiva alebo mulču.

Ako vybrať rotavátor/kul­tivátor?

V toľkej ponuke záhradnej techniky je niekedy ťažké sa vysomáriť. Nie je tomu inak ani pri výbere rotavátora alebo kultivátora. Kľúčovými sú najmä rozloha a členitosť plochy, ktorú budete obrábať, ako aj typ práce, na ktorý chcete stroj využívať. Od toho sa potom odvíja aký typ pohonu si zvolíte, výkon, záber a ostatné dôležité parametre.

Na menej náročné práce a tiež menšie plochy vám postačí elektrický alebo akumulátorový kultivátor. Elektrický rotavátor/kul­tivátor je ľahký tak hmotnosťou, ako aj na obsluhu. V porovnaní s benzínovými typmi sú tiež menej hlučné. V prípade, že vlastníte záhradu stredne veľkých až veľkých rozmerov, ideálny bude pre vás benzínový rotavátor/kul­tivátor. Na náročnejšie práce vyberajte kultivátory s štvortaktným motorom nad 200 cm3 – takýmto je napr. profesionálny kultivátor RURIS 918K. Ak je váš pozemok členitý, s veľkým prevýšením, určite oceníte, ak bude mať stroj aj pojazd.

Malotraktory AGZAT – kvalita vyrábaná na Slovensku

Patríte k zanieteným pestovateľom či poľnohospodárom? Potom by vo vašej výbave nemal chýbať malotraktor. A máme pre vás tip! Nielenže podporíte lokálnych výrobcov techniky priamo zo Slovenska, ale môžete si byť istí, že za svoje peniaze dostanete naozaj špičkového pomocníka na dlhé roky. Záhradné malotraktory AGZAT zastrešujú Hriňovské strojárne, založené už v roku 1954. Ich štvortaktné motory Yamaha, Kawasaki alebo Rato sú jediným prvkom-komponentom, ktorý nie je vyrobený na Slovensku. S kúpou malotraktora získate univerzálneho multi-parťáka, ktorý zvládne práce ako oranie, kyprenie, hnojenie, kosenie, sadenie zemiakov, v zime odhrnie sneh a mnoho ďalších úloh – všetko len jednoduchým pripojením prídavného vybavenia.

V čom sa malotraktory AGZAT odlišujú od ostatných?

Prevodovkou. Narozdiel od iných, ktoré používajú šnekový (závitový) prevod, slovenské malotraktory AGZAT využívajú prevod cez čelné a kužeľové kolesá, čím sú naozaj jedinečné.

Z troch modelových rád, ktoré sú momentálne v ponuke, si vyberie každý. Štandardnou výbavou sú modely rady AGRO PROFI – jednonápravové malotraktory zvládnu kyprenie, prihŕňanie pôdy, kosenie, sadenie a pomocou pripojenej vlečky odvezú náklad do 550 kg. Majú pojazd, 3 rýchlosti vpred a jednu vzad, odstredivú spojku s priemerom 120 mm, prevodovku s riadiacou pákou či držiak závažia aj so závažím.

O niečo vyšším kalibrom sú malotraktory z rady AGRO PROFI PLUS, ktorých súčasťou je prevodovka s predným vývodovým hriadeľom, slúžiacim na pohon príslušenstva. Treťou radou je AGRO PROFI DIF. O tom, že ide o naozaj profesionálne stroje vás presvedčí prevodovka s diferenciálom (výrazne uľahčuje manipuláciu) a predným vývodovým hriadeľom. Navyše disponujú aj rýchlou uzávierkou oboch kolies cez samostatnú páku.

Oplatí sa investovať do kvalitných strojov, ktoré sa vám odmenia perfektne vykonanou prácou a dlhou životnosťou. Tými malotraktory AGZAT určite sú. Tak ktorý bude váš?

Multifunkčný stavebnicový systém VARI

Ďalší skvelý počin vo svete záhradnej techniky prichádza od našich českých susedov. Stavebnicový systém VARI, podobne ako malotraktory AGZAT, predstavuje multifunkčného pomocníka na nespočetné množstvo úloh. Ústredným prvkom tohto systému je pohonná jednotka s motorom, rukoväťami a automatickou odstredivou spojkou, ktorá slúži na poháňanie prevodových skriniek (DSK-316 a DSK-317) a pracovných podvozkov pod motor.

Pohonné jednotky VARI sú dostupné s rôznymi typmi motorov, napr. Honda alebo Kohler a odstredivými spojkami s priemerom 80 alebo 120 mm.

V prípade prevodových skriniek, typ DSK-316 je menší, kompaktnejší a obsahuje vývod pre pohon prídavného príslušenstva. Využijete ho na kosenie vysokej trávy, farmári a poľnohospodári pri obracaní sena, pri mulčovaní alebo aj v zime na odpratávanie snehu.

Druhý typ prevodovej skrinky DSK-317 je určený na ťažšie práce, spojené najmä s obrábaním pôdy alebo na prevoz rôznych materiálov. V širokej škále príslušenstva, ktoré možno k nemu pripojiť patrí napr. pluh, vyorávacie radlice, brány, zhrňovacie radlice, sádzač zemiakov, radličkový kyprič atď.

Okrem prevodových skriniek však možno priamo na pohonnú jednotku pripojiť tzv. priamo-pripojiteľné stroje v podobe „podvozkov“. Medzi ne patrí napr. prevzdušňovač trávnika, vysokotlakový čistič, štiepkovač dreva alebo bubnová kosačka.

Zhrnutie na záver

Od prípravy pôdy a kultivácie až po zber, výber správneho záhradného náradia je nevyhnutný na dosiahnutie maximálneho úspechu vo vašom záhradkárskom úsilí. So správnymi záhradnými pomocníkmi, ako sú rotavátory, kultivátory a malotraktory, vytvoríte prosperujúcu záhradu s minimálnym úsilím. Kľúčom je nájsť najlepšie nástroje, ktoré vyhovujú vašim potrebám a rozpočtu a zároveň poskytujú efektívny výkon.

chyba