Čím skôr ju odstránite, tým lepšie! Čierna “dekorácia”, ktorá škodí

Našu domácnosť zdobí množstvo dekoratívnych doplnkov, ktoré si pre ich originálny dizajn a vzhľad s radosťou zakúpime v obchode. Pomerne často sa však v našich príbytkoch nachádzajú aj ozdoby, ktoré by sme pred zvedavými pohľadmi susedov a známych najradšej ukryli. A k jednej z takých patrí aj pleseň, ktorej sa nedá len tak ľahko zbaviť.

08.09.2022 00:00
seocentrum, pr Foto:

Čierna pleseň sa rada šíri v miestnostiach s vysokou vlhkosťou. Ide teda o druh huby, ktorá najčastejšie zdobí naše kúpeľne, pivnice alebo práčovne. Nepríjemné na celej tejto situácii je, že čierna pleseň nie je len dekoratívny problém. Môže ohroziť naše zdravie a poškodiť štruktúru nehnuteľnosti. Čím skôr preto tento problém odstránite, tým lepšie!

Ako a prečo pleseň škodí nášmu zdraviu?

Ako nebezpečné sú plesne, závisí od príslušného druhu. Mať vo veci jasno pomôže laboratórna analýza. Vo všeobecnosti sa však za škodlivé považujú všetky druhy plesní, najmä formy čiernej plesne „Aspergillus niger“ a „Alternaria alternata“. Tie uvoľňujú do miestnosti škodlivé spóry plesní – takzvané mykotoxíny, ktoré sú nebezpečné pre ľudské zdravie.

Čierna pleseň môže viesť k alergiám a astme, ako aj dráždiť dýchacie cesty a oči. To sa stáva obzvlášť nebezpečné, ak ste pôsobeniu plesni vystavení dlhodobo. Tieto dva druhy plesní sa však v obytných priestoroch vyskytujú len zriedka, aj keď v dnešných časoch už nie je nič vylúčené, takže obozretnosť a prevencia sa vyplatia.

Kedy a kde sa plesniam najviac páči?

Čierna pleseň sa môže šíriť obzvlášť ľahko za podmienok vysokej a dlhodobej vlhkosti nad 65 percent. Problémom môže byť aj kondenzácia na oknách a tiež nesprávne vetranie. Napríklad príliš dlhé vetranie pri nízkych teplotách podporuje vznik plesne.

Ideálne podmienky na rast tejto huby v miestnosti vytvára aj prostredie bohaté na živiny, medzi ktoré patria napríklad organické materiály ako drevo, kožné bunky, papier alebo potraviny.

Takouto čiernou plesňou sú potom obzvlášť často postihnuté tapety, škáry, okná, časti kúpeľne, kde je najviac vody a vlhkosti, ale aj pivnice alebo organické materiály.

Aby ste sa tohto nepríjemného „spoločníka zbavili, nie je potrebné všetko, čo sme si spomenuli, vyhadzovať. Naopak, existujú oveľa jednoduchšie a účinnejšie riešenia.

Foto: SHUTTERSTOCK
seocentrum, pr

Vyskúšajte hydroizoláciu kúpeľne

Hydroizolácia vášho domova nemusí byť vždy rozsiahla rekonštrukcia. V skutočnosti môžete aj minimálnou aplikáciou správnych materiálov a tesnení zabezpečiť, aby sa voda nedostala do zákutí vašej kúpeľne či iných otvorov!

Kvalitne odvedená a kompletná hydroizolácia kúpeľne môže byť veľmi dobrou prevenciou. Jej najväčšou výhodou je, že pomôže zabrániť úniku vody a vlhkosti do nechcených miest a zbaví vás vzniku nebezpečnej plesne! Hydroizolácia po aplikácii tiež veľmi rýchlo schne, čím v priebehu niekoľkých minút vytvorí dokonalú membránu.

Otestujte epoxidové špárovačky

Ďalším skvelým riešením, ako sa vyhnúť vzniku plesni v interiéri, sú kvalitné epoxidové špárovačky! Epoxidové špárovačky sa vyznačujú mimoriadne nízkou nasiakavosťou, takže voda ani iné tekuté látky nemajú šancu vyplnené medzery znehodnotiť vlhkosťou a plesňou.

Vďaka dokonale hladkému povrchu, ktorý sa po aplikácii špárovačky na konkrétnom materiáli vytvorí, sa nezachytávajú na špárovačke žiadne nečistoty. Epoxidová špárovacia hmota sa z dôvodu vysokej odolnosti jednoducho udržiava v čistote, je vhodná aj do kuchyne a vďaka technológii BioBlock® sa na nej netvoria plesne.

Foto: SHUTTERSTOCK
seocentrum, pr

Vymeňte opotrebované za nové Bosch náhradné diely

Za vznikom plesne nemusí byť len nedostatočné vetranie, nesprávne teploty a slabá izolácia. Veľmi častým dôvodom tohto problému môžu byť aj poruchy na zariadeniach, ktoré používame pri hygiene domu a našich odevov.

Reč je najmä o práčke a jej náhradných dieloch. Nefunkčné diely spôsobujú vznik vlhkosti v samotnom zariadení, poškodenie jej vnútorných častí a v neposlednom rade znižujú kvalitu prania. Ak sa preto objaví na jednom z najdôležitejších spotrebičov v domácnosti porucha, neznamená to, že by ste ho mali obratom vyhodiť. Naopak, niekedy stačí staré a opotrebované vymeniť za nové Bosch náhradné diely!

Ušetríte si nielen peniaze, ale aj čas a ochránite pritom svoj domov i zdravie. Tak to spolu s vyššie spomenutými radami vyskúšajte a uvidíte, že pleseň si zotrvanie vo vašej domácnosti veľmi dobre a rýchlo „rozmyslí“.

chyba