Dovolenka autom? Ako sa dostaviť do cieľovej destinácie pohodlne a bezpečne

Ak idete na dovolenku autom, počas cesty môžete zbierať rôzne dojmy. Užívate si krásne výhľady, kedykoľvek viete na ceste zastaviť, spomaliť a dať si prestávku. Aby bolo takéto dobrodružstvo nezabudnuteľnou spomienkou a pohodlné pre všetkých spolucestujúcich, je dôležité myslieť na plánovanie.

18.08.2022 00:00
seocentrum, pr Foto:

Všetko si dopredu a dobre naplánujte

Či chcete začať letnú dovolenku nekomplikovanou cestou alebo sa nechať unášať z miesta na miesto v obytnom prívese, všetky aspekty výletu majú jednu vec spoločnú. Musia byť naplánované – aspoň na chvíľu. Preto je pred samotnou dovolenkou na programe najskôr niekoľko základných úvah o vašom plánovanom „roadtripe“.

Dôležité body takéhoto plánovania preto sú, cieľ cesty, plánovanie trasy, predpisy v dovolenkovej krajine, vhodné ubytovanie a čas cesty.

Nebudete potrebovať náhradné diely na auto?

Ak pred odchodom na dovolenku doprajete svojmu autu rozsiahlu bezpečnostnú kontrolu, môžete včas prijať preventívne opatrenia a minimalizovať riziko poruchy. Znamená to vopred zistiť, či je s vaším vozidlom všetko v poriadku a nie sú na ďalší bezproblémový chod po vozovke potrebné nové náhradné diely na auto.

O správny tlak v pneumatikách sa postará kompresor

Predtým, ako vaše auto opustí garáž, mali by ste skontrolovať aj tlak vzduchu v pneumatikách. Vozidlo, ktoré smeruje na dlhú cestu, by ho malo mať v kolesách viac, aby vydržali väčšiu záťaž a zároveň neboli tak namáhané. S vyrovnaním a doplnením týchto hladín vám najlepšie pomôžu profesionálne kompresory.

Foto: SHUTTERSTOCK
seocentrum, pr

Nezabudnite na reaktiváciu airbagu

Cesta autom je pomerne nebezpečná, pričom miera rizika nehody sa s dĺžkou cesty zvyšuje. Aj preto je možno lepšie občas auto vymeniť za bicykel.

Mimochodom, vedeli ste, že dlhé cesty autom ohrozujú inteligenciu človeka? Alebo napríklad to, že cyklisti vážia v priemere o 3 kilá menej ako vodiči auta?

Ani na dvoch kolesách to však nie je až tak ideálne, pretože nemáte k dispozícii žiadnu kapotu auta a airbagy, ktoré vás pri páde a náraze ochránia.

A práve airbagy sú systémy v aute, ktoré v spojení s bezpečnostným pásom výrazne znižujú riziko vážneho zranenia v prípade kolízie. Skladajú sa zo snímačov nárazu, riadiacej jednotky airbagu a modulu airbagu.

Ide o nárazový vankúš vo vnútri vozidla, ktorý sa aktivuje počas nehody a je určený na čo najväčšiu redukciu zranení pri zrážke. Aby vám preto na dlhej ceste za dovolenkou tieto systémy nevypovedali službu, zvážte tiež kompletnú reaktiváciu airbagu.

Skontrolujte osvetlenie

Aj správne fungujúci systém osvetlenia je pre bezpečnosť na cestách – a to nielen v noci alebo v tuneloch – nevyhnutný. Pred cestou si teda vyskúšajte všetky vnútorné a vonkajšie svetlá, od parkovacích až po zadné hmlovky. Najlepšie sa to robí vo dvojici: jeden sedí v aute a ovláda páčky, zatiaľ čo druhý sa pozerá zvonku, aby sa uistil, že je všetko správne osvetlené. Aj keď sa dá osvetlenie ľahko na ceste vymeniť, jeho cena za hranicami a hľadanie vhodného modelu v cudzom jazyku nemusia byť pre vás bezproblémové.

Takáto príprava vám nakoniec veľa času nezaberie, tak si na jej vykonanie nájdite priestor a cesta autom na dovolenku vám ubehne rýchlo a bez zbytočných komplikácií.

chyba