Rozhodnutie, ktoré sa nerodí ľahko

So železnou pravidelnosťou sa objavujú občianske iniciatívy, ktoré sa vo svojom meste či obci snažia presadiť úplný zákaz hazardu. Hracie automaty, výherné video terminály či ruletu tak chcú poslať na smetisko dejín.

21.06.2022 00:00
seocentrum, pr, nepouzivat Foto:

Tu je nepodstatné ako prevádzkovatelia herní argumentujú, faktom je že hazard neprináša spoločnosti nič pozitívne.

Dokonca ani poukázanie na fakt, že sa jedná o istý druh extrémnej zábavy nemení nič na fakte, že hracie automaty ničia ľudské životy. Na prvý pohľad býva problematickejšia paralela s legálnymi inými neresťami ako napríklad alkohol či cigarety. Je potrebné si uvedomiť že za poslednú dekádu aj tieto prešli dynamickým obdobím a silnými regulačnými zmenami.

Zástancom ponechania hazardu v meste tak ako posledné stebielko záchrany zostáva príjem do mestskej kasy – a tento argument býva tým čo určuje výsledok. Poďme sa teda pozrieť na to prečo.

Dávno sú preč časy, keď príjem z hazardu predstavoval podstatný príjem do mestskej kasy. V súčasnosti sa tento objem pohybuje len na úrovni nižšej ako jedno percento. Samozrejme aj toto je čiastka ktorá môže byť podstatná, väčšina poslancov sa však zhodne že jedno percento za zničené životy nestojí.

Gambling podobne ako spomínaný alkohol či cigarety patrí medzi negatívne externality. To znamená, že príjmy z nich sú v konečnom zúčtovaní nižšie ako ich náklady. Problémom je tu prenos nákladov. Zatiaľ čo príjmy si užíva jedna skupina, náklady znáša skupina druhá (napríklad pri fajčení je to zdravotnícky systém).

Problémom je regulácia na najvyššej úrovni

V roku 2019 vstúpil do platnosti nový zákon o hazarde, ktorý zrušil monopol na online casino pre Tipos. Odvtedy sa s rýchlosťou asi 10% ročne presúva objem prestávkovaných peňazí z kamenných herní na internet. Problémom číslo dva je slabá koordinácia regiónov. Ak totižto mesto A hazard zakáže, skutočný hráč sadne do auta a za pár desiatok minút už hrá v meste B. Zákaz v meste A akurát spôsobí, že hráč svoje peniaze minie v meste B, avšak problém s ním stále rieši mesto A.

A práve internet spolu so slabou koordináciou regiónu vytvára pocit bezradnosti. Mestský poslanci si tak ľahko spočítajú 1+1. Ak sa napriek tomu rozhodnú zákaz podporiť, považujme to za niečo ušľachtilé či snahu o vyššie dobro.

18+ | Zákaz hrania hazardných hier osobám mladším ako 18 rokov. Hazardné hry predstavujú riziko vysokých finančných strát.

chyba