PERI pomáha pri výstavbe novej centrály spoločnosti HeidelbergCement

Pohľadový betón najvyššej kvality a mimoriadna architektúra: Nová centrála výrobcu stavebných materiálov HeidelbergCement je okúzľujúca svojimi jasnými, presvetlenými miestnosťami a radiálnymi prvkami z bieleho betónu. Počas 16-mesačnej doby výstavby bolo použitých takmer 97.500 m2 debnenia vrátane špeciálnych debniacich panelov PERI na mieru.

09.06.2022 00:00
PERI, pr, nepouzivat Foto:
Tri skupiny stromovitých podpier sa týčia cez tri poschodia vo foyeri. PERI vyvinula vysoko komplexné 3D špeciálne debnenie z oceľových prvkov s celkovou výškou 150 mm.

Nová centrála nemeckého výrobcu stavebných materiálov HeidelbergCement jasne preukazuje, čo je možné dokázať s betónom a robí to tým najpôsobivejším spôsobom. Výsledky použitia najvyššej kvality pohľadového betónu triedy SB 4 a najjemnejšieho bieleho betónu sú viditeľné v mnohých architektonických skvostoch. Veľkolepo skrútené stromovité podpery, kreatívne vzorované prefabrikované fasádne prvky a nosníky s ostrými hranami v radiálnom usporiadaní robia novú centrálu v Heidelbergu obzvlášť pútavou. Celkom 31.500 m3 betónu bolo použitých na konštrukciu budovy, ktorá pozostáva z troch prepojených častí rôznych výšok a bola otvorená v júni 2020.

Úspešná spolupráca pri plánovaní a realizácii

Architektonická firma AS+P Albert Speer + Partner z Frankfurtu nad Mohanom bola ako hlavný projektant zodpovedná za projekt a vytvorila dizajn v spolupráci s W+ Architektur- und Ingenieurgese­llschaft mbH, ktorá poskytovala konzultácie pre projektového manažéra zákazníka. Komplexné stavebné práce vykonával zhotoviteľ Diringer & Scheidel.

PERI a výrobca stavebných materiálov HeidelbergCement spojili svoje skúsenosti s pohľadovým betónom pri realizácii tohto projektu. Tým sa rozšírili existujúce hranice a široká škála možností ponúknutých betónom, ako stavebným materiálom, a produktovým svetom PERI boli naplno využité. Architektonické skvosty projektu boli úspešne zrealizované použitím špeciálnych debniacich panelov PERI.

11,75 m vysoké fasádne podpery boli realizované... Foto: Thilo Ross
fasadne podpery, pr 11,75 m vysoké fasádne podpery boli realizované s dreveným nosníkovým debnením PERI a robia novú centrálu HeidelbergCement headquarters obzvlášť pútavou.

Pohľad z vonku

Dokonca aj jasná, zaoblená fasáda novej centrály ohromuje svojou jemnosťou aj napriek použitiu pevného stavebného materiálu, ktorým je betón. Hlavne 11,75 m vysoké fasádne podpery v kvalite pohľadového betónu triedy SB 4 z bieleho betónu sú úchvatné. Za účelom zhotovenia fasádnych stĺpov a najmä ich hladkých betónových povrchov v najvyššej kvalite bolo použité nosníkové debnenie PERI s viacvrstvovými preglejkami potiahnutými melamínovou živicou. Stĺpové debnenie PERI je hospodárne a spĺňa veľmi časté požiadavky na kvalitu povrchov, rovnosť a ostré hrany rohov.

Individuálne plánovanie a realizácia stromovitých podpier

Centrálny bod cca 11 m vysokého foyeru centrály HeidelbergCement je tvorený dvoma skupinami stromovitých podpier, ktoré slúžia zo statického hľadiska ako koreň budovy. Tieto stromovité podpery z pohľadového betónu triedy SB 4 pozostávajú každá z troch pravouhlých stĺpov naklonených k sebe, ktoré sa pretínajú približne v dolnej tretine. Špeciálna črta: v súlade s požadovanou kvalitou na pohľadový betón je na celej výške stĺpu cca 11 m viditeľný iba jeden spoj panelov. Dodatočnou požiadavkou bolo, aby neboli viditeľné žiadne pripevňovacie skrutky, upínacie otvory ani spojenia preglejky.

Kvôli vysokým požiadavkám na pohľadový betón, statickým požiadavkám na tlak čerstvého betónu 200 kN/m² a stiesnené priestorové podmienky vo foyeri nebolo pre stromovité podpery možné použiť debnenie z dreva. PERI preto vyvinula vysoko komplexné 3D špeciálne debnenie z oceľových prvkov s celkovou výškou 150 mm. Základ pre trojdimenzionálny dizajn, ktorý bol kompletne navrhnutý v CAD systémoch PERI CAD a RHINO, bol 3D model stromovitých podpier, v ktorom už boli zohľadnené prieniky stĺpov.

Debnenie pre stromovité podpery zapadlo do už... Foto: PERI SE
PERI, pr, nepouzivat Debnenie pre stromovité podpery zapadlo do už postavenej podpernej konštrukcie PERI UP. Kompatibilita systémov bola jedným z rozhodujúcich bodov prečo si klient vybral PERI.

Sofistikovaná konštrukcia medového plástu

Konštrukcia pre pripravené špeciálne stĺpové debnenie bola sofistikovanou konštrukciou medového plástu pozostávajúcou zo 63 samostatných častí vyrezaných laserom na CNC. Jednotlivé časti boli zmontované plug-in systémom, aby sa predišlo časovo náročnému zváraniu. Každý jednotlivý komponent musel byť novo skonštruovaný a staticky navrhnutý. Celkovo bolo na výrobu tohto debnenia použitých 12,7 ton ocele. 5 mm hrubý oceľový plech bol potom pripevnený k tejto konštrukcii, aby vydržal vysoký tlak čerstvého betónu. V mieste prieniku troch stĺpov stromovitej podpery boli pripevnené dodatočné vonkajšie prstence pre zamedzenie deformáciám ocele.

Betonáž zdola

Okrem požiadaviek na farbu a štruktúru povrchu pohľadového betónu bola ďalšou špeciálnou črtou betonáž: Na rozdiel od väčšiny prípadov sa betonáž nevykonávala zhora ale zdola. Systém na distribúciu betónu prepravil naraz celkom 30 m3 betónu do troch stĺpových sekcií a vytlačil ho nahor až do výšky 11 m pomocou troch čerpacích hadíc v debnení.

Určenie tlaku betónu v reálnom čase pomocou PERI InSite Construction

Prídavné senzory z monitorovacej sady PERI InSite Construction (ISC) integrované do debnenia umožnili určenie tlaku betónu v reálnom čase počas betonážnych procesov a jeho monitorovanie pomocou webovej aplikácie ISC na mobilnom telefóne. Určené charakteristické údaje pre tlak na debnenie poskytli presný obraz o procese betonáže troch stromovitých podpier.

Použitie špeciálneho debnenia pre predvádzaciu stenu

Steny foyera tiež vynikajú vďaka svojmu architektonickému dizajnu. Takzvaná predvádzacia stena, ktorá je charakteristická svojím radiálnym vzorom s otvormi, sa skladá z viacerých prefabrikovaných betónových prvkov pripevnených k monolitickej železobetónovej stene. Okrem najvyššej kvality pohľadového betónu triedy SB 4 a použitého bieleho betónu bolo dodatočnou požiadavkou, aby žiadne viditeľné skrutky alebo otvory pre tiahla negatívne neovplyvňovali vzhľad. Navyše nie sú viditeľné žiadne vertikálne spojenia a maximálne dve viditeľné horizontálne spojenia na výšku galérie. Tupé spoje boli zakryté prerezaním. Za účelom možnosti realizácie 8 cm hrubých prefabrikovaných betónových prvkov (4 cm v mieste otvorov) bolo použité špeciálne debnenie PERI na mieru.

Nerovnomerná priečna klenba v sivom betóne triedy SB 4

Ďalšiu výzvu predstavoval kupolový strop, ktorý pozostáva z nerovnomernej priečnej klenby zo sivého betónu triedy SB 4. Bolo potrebné ho zadebniť vo výške 7 m a s hrúbkou stropu 25 cm. Požadovaný výsledok: vzhľad bez viditeľných spojov a skrutiek na povrchu debnenia. Riešenie debnenia od PERI pre realizáciu priečnej klenby pozostávalo celkom z 82 drevených ramenátov naprojektovaných v 3D. PERI naprojektovala a vyrobila drevené ramenáty špeciálne pre tento projekt a dodala ich predmontované na stavbu. Potom boli na stavbe namontované na prvky lešenárskej stavebnice PERI UP a nakoniec boli utesnené. PERI UP zastrešenie zabezpečilo pokračovanie prác bez ohľadu na poveternostné podmienky tak, aby sa dal dodržať harmonogram.

Pre strop v jedálni bolo použité špeciálne... Foto: Thilo Ross
PERI, pr, nepouzivat Pre strop v jedálni bolo použité špeciálne debnenie PERI vyvinuté predovšetkým pre tento projekt, do ktorého bolo neskôr implementovaných 63 samostatných častí vyrezaných laserom na CNC predmontovaných v závode.

Otvory diamantových tvarov v jedálni

Jedáleň na prízemí centrály HeidelbergCement poskytuje dostatok miest na sedenie a komerčnú kuchyňu. Ako jeden zo skvostov projektu obsahuje táto miestnosť špeciálne vystužený betónový strop s radiálnymi ostrohrannými nosníkmi. Vynikajú v bielom betóne triedy SB 4 zo stropu zo sivého betónu triedy SB najmä kvôli ohurujúcim tvarom a farbám. Ani tu nie sú viditeľné žiadne skrutky na preglejke alebo tiahla v debnení.

Spoločnosť PERI má v ponuke rôzne systémy stropného debnenia. Pri výstavbe tohto projektu PERI vyvinula pre strop špeciálne debnenie, ktoré bolo neskôr doplnené 64 rôznymi telesami v tvare diamantu, ktoré boli vyrobené v závode. Zaťaženie bolo prenesené do štyroch diamantových podpier s rôznymi prierezmi na fasáde. Konštrukcia z nosníkov VT 20 pre pohľadovú časť panelov bola dodaná zhotoviteľom. Predmontované pohľadové panely boli pripevnené k PERI UP lešeniu. Špeciálna črta jedálne: Najprv sa dvomi pumpami betónovali nosníky smerom zvonka dovnútra. Potom po ich vytvrdnutí bol betónovaný strop.

Dôkladná podpora PERI

Prenájom debnenia od spoločnosti PERI je často sprevádzaný aj ďalšími dodatočnými službami. Celkom bolo použitých približne 3.000 m2 nosníkového stenového debnenia na mieru pre pohľadový betón, väčšina ktorého bola zmontovaná v závode a dodaná do Heidelbergu podľa harmonogramu. Špeciálne výzvy pre inžinierov z PERI tvorilo hlavne intenzívne projektovanie, tvorba individuálnych riešení špeciálneho debnenia, ako aj podpora stavebného personálu počas implementácie zložitých tvarov a taktiež presná dodávka materiálu a koordinácia dátumov dodania.

Viac informácii nájdete na peri.sk.

chyba