Svetoznámy dokumentarista Nigel Marven odovzdal v Bratislave envirocenu Atlas

Slovensko na Deň Zeme spoznalo najprínosnejšie zelené projekty roka 2021. Spolu osem iniciatív získalo enviro ocenenie Atlas od Nadácie VÚB. Udeľovania cien v Bratislave sa zúčastnil aj jeden z najznámejších britských tvorcov prírodopisných dokumentov, Nigel Marven, ktorý začína na Slovensku produkovať film s cieľom odhaliť krásy našej prírody svetu.

24.04.2022 00:00
VUB, pr, nepouzivat
Do Bratislavy zavítal známy britský dokumentarista Nigel Marven. Cenu Atlas odovzdal Bedřichovi Hájekovi zo Slovenského zväzu ochrancov prírody za projekt záchrany netopierov a vtákov pri zatepľovaní panelákov.

Envirocena Atlas je venovaná ľuďom, ktorí chránia prírodu, bojujú za udržateľnosť a idú príkladom aj ostatným. Prestížne slovenské ocenenie, pod ktoré sa podpisujú poprední slovenskí enviro experti aj Ministerstvo životného prostredia SR, odovzdal Nigel Marven tímu ochranárov zo Spiša. Tí získali toto uznanie za záchranu vtákov a netopierov, ktoré ohrozuje aj taká bežná činnosť ako zatepľovanie bytoviek.

Ľudia, ktorí sa postarali o najprínosnejšie...
VUB, pr, nepouzivat Ľudia, ktorí sa postarali o najprínosnejšie projekty v ochrane prírody si prevzali ocenenie Atlas v bratislavskej Prüger-Wallnerovej záhrade.

„Príroda Slovenska je skutočne jedinečná. Vo Veľkej Británii sme od čias priemyselnej revolúcie stratili 46 % biodiverzity, vo vašej krajine ostáva zachovaných približne 80 %. Ešte stále je čas toto bohatstvo ochrániť. A iniciatívy ako Atlas pomáhajú túto myšlienku posúvať ďalej. Význam tohto ocenenia by som prirovnal ku kruhom na vodnej hladine. Ľudia v strede venujú veľa úsilia svojim lokálnym projektom a vďaka tomu, že ich odborníci ohodnotia, sa o ich činoch dozvedia aj tí naokolo. Priznávam, že som kvôli mojej celoživotnej práci tak trochu zaujatý, ale myslím si, že všetci ľudia, ktorí sa zaujímajú a starajú o prírodu, majú dobré srdce. Je úžasné týmto spôsobom osláviť to, čo robia,“ hodnotí prírodopisec, TV moderátor a ochranca prírody Nigel Marven, ktorý má na konte už 150 natočených diel o zvieratách zo všetkých kontinentov.

Netopier raniak žije medzi ľuďmi.
VUB, pr, nepouzivat Netopier raniak žije medzi ľuďmi.

Zachraňujú netopiere a vtáky na sídliskách

Aj príbeh Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny, pôsobiaci v Slovenskom raji, svedčí o tom, že zdanlivo nenápadná práca, o ktorej verejnosť nevie, má veľký význam pre to, aby sa zachoval život a druhová rozmanitosť okolo nás. „Netopiere, najmä raniak hrdzavý či druhy vtákov ako dážďovník tmavý, belorítky – žijú na sídliskách. Nežijú v Slovenskom raji, vo voľnej prírode, ale sú viazané na miesta, kde spolunažívajú s nami. Preto potrebujú mať okolo nás zachované podmienky pre život aj oni,“ vysvetľuje ochranár Bedřich Hájek, ktorí si odniesol za celý tím ocenenie v kategórii Biodiverzita.

Pri projektoch zatepľovania panelákov častokrát končí množstvo netopierov a vtákov zamurovaných počas utesňovania špár medzi panelmi, ich hniezda sú zhadzované dolu, čo končí ich smrťou. Práve aktivistom zo Spišskej Novej Vsi sa podarilo vybojovať systémové zmeny, aby sa opatrenia na ochranu týchto živočíchov stali záväznými pri vydávaní stavebného povolenia a realizácii zateplenia. „Oceňujeme obrovský prínos tohto dlhodobého projektu k ochrane biodiverzity Slovenska, a to nielen skutočnosť, že sa podarilo zachrániť tisíce vtákov a netopierov, ale aj novátorský prístup k energetickej efektívnosti budov,“ hovorí v mene poroty ceny Atlas Miroslava Plassmann, riaditeľka WWF Slovensko, pobočky jednej z najväčších celosvetových organizácií ochrany prírody.

Špeciálne uznanie poroty Atlas získalo Divadla...
VUB, pr, nepouzivat Špeciálne uznanie poroty Atlas získalo Divadla Andreja Bagara v Nitre za unikátnu divadelnú hru, ktorá edukuje mladých ľudí o naliehavej téme ochrany prírody cez súhru faktov, zážitku a emócií.

Ďalších sedem tímov, ktoré si zaslúžia pozornosť verejnosti

O cenu Atlas sa mohli uchádzať neziskové organizácie, osvetové iniciatívy, eko-startupy, firmy založené na princípoch zelenej ekonomiky, obce a tiež dlhoročne aktívne osobnosti. Nominovať ich mohla aj verejnosť a o víťazoch za každú zo siedmich kategórií rozhodla porota uznávaných odborníkov. Súčasťou ceny v štyroch oblastiach sú aj granty od Nadácie VÚB pre ďalší rozvoj organizácií v celkovej výške 40-tisíc eur.

  • Spomedzi projektov v kategórii Životné prostredie putuje cena Atlas do Dobrovoľníckeho centra Košického kraja, ktoré buduje v Košiciach jazierka a vodozádržné záhrady a bojuje proti vypúšťaniu dažďovej vody do kanalizácie.
  • Víťazom v kategórii Osveta sa stala Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre. Táto inštitúcia sa dlhodobo venuje enviro výchove o závažných dôsledkoch zmeny klímy, ktoré vysvetľuje rôznymi praktickými formami, a to nielen študentom, ale aj obyvateľom mesta a odborníkom.
  • Ocenenie zahŕňa aj kategóriu Eko-startupy, ktorej víťazom sa stal startup EURO-ROYAL GREMI s.r.o. z Novej Bane. Ide o ekologické podnikanie s výrobou konopného betónu – stavebného materiálu z konope a vápna so zápornou uhlíkovou stopou a pozitívnym vplyvom na zdravie.
  • Veľkým firmám a ich riešeniam patrí kategória Zelená ekonomika. Cenu Atlas v nej získala firma e-Dome a. s. za vytvorenie systému energetických úspor so zárukou pre Fakultnú nemocnicu s poliklinikou Nové Zámky, ktorý jej umožní znížiť emisie CO2 o 2000 ton ročne.
  • Najlepší projekt miestnej samosprávy predložila obec Lenartov v okrese Bardejov. V nej sa podujali na spoluprácu s komunitami, aby predchádzali vzniku čiernych skládok a zlepšili miestne odpadové hospodárstvo. Za dva roky sa tak v obci podarilo zvýšiť mieru triedenia odpadu z 13 na 31%..
  • Kategória Hrdinovia je tohtoročnou novinkou ocenenia s cieľom vyzdvihnúť životný príbeh a odvahu konkrétnej osobnosti a oceniť jej vytrvalý, dlhoročný prínos. Laureátom sa stal Rudolf Pado, predseda OZ Tatry.
  • Zoznam odovzdaných cien Atlas uzatvára špeciálne uznanie poroty, ktoré sa odborníci rozhodli udeliť spomedzi 21 finalistov Divadlu Andreja Bagara v Nitre za projekt divadelnej hry pre deti a mládež Kým nastane ticho, ktorá edukuje o naliehavej téme nielen cez fakty ale aj zážitok a emócie.

„Je pre nás cťou predstaviť Slovensku ocenených ľudí, ktorí idú v ochrane prírody žiarivým príkladom. Uznanie a pozornosť si však zaslúžia aj všetci ostatní finalisti a nominovaní, pretože planéta potrebuje každú lokálnu aktivitu, ktorá prispieva k udržateľnosti. A to je hlavný odkaz iniciatívy Atlas. Budúcnosť života na Zemi spočíva na každodenných rozhodnutiach všetkých nás – ako jednotlivcov, rodín, komunít či firiem. Všetci sme súčasťou spoločného ekosystému,“ hovorí Alexander Resch, predseda správnej rady Nadácie VÚB a generálny riaditeľ VÚB banky a dodáva, že táto myšlienka sa skrýva aj v samotnom názve ceny, vychádzajúcom z mytologickej postavy, ktorá niesla na svojich pleciach osud sveta.

Cenu Atlas si prevzala aj Mirka Langerová z...
VUB, pr, nepouzivat Cenu Atlas si prevzala aj Mirka Langerová z Dobrovoľníckeho centra Košického kraja, ktoré buduje v Košiciach jazierka a záhrady na zadržiavanie dažďovej vody, čo zlepšuje mikroklímu a voda nekončí ako odpad v kanalizácii.

Súčasťou príprav ocenenia Atlas bola aj tvorba video dokumentu, ktorý približuje príbehy všetkých finalistov a zachytáva moment odovzdania cien víťazom, ktorý prebehol v bratislavskej Prüger-Wallnerovej záhrade.

Prehľad všetkých víťazov nájdete na stránke ocenenia.

chyba