Konečne si môžeme užívať kultúru! Príďte sa jej nadýchnuť plnými dúškami do Bratislavy

Umenie je zrkadlom a kronikou svojej doby, povedal Shakespeare. To, čo platilo v 16. storočí, je pravdou dodnes. Vyberte sa do Bratislavy a nazrite do odrazu súčasnosti vyjadreného prostredníctvom divadla, hudby alebo výtvarníctva. Tu nájdete to najlepšie zo všetkého a navyše na jednom mieste. Umenie a kultúra majú v Bratislave hlboko zakorenenú tradíciu, a tak niet divu, že sa toto mesto zvykne prirovnávať k jeho starším sestrám Viedni a Prahe.

30.08.2021 00:00
BOCR BA, PR, nepoužívať
Panoráma Bratislavy

Ponorte sa do sveta galérií, divadiel, múzeí a koncertných sál, ktoré sa sústreďujú najmä v centre mesta. Naplánujte si návštevu Bratislavy aspoň na tri dni, aby ste si stihli vychutnať slávnostnú atmosféru večerného divadelného alebo baletného predstavenia, hudobné vystúpenia, umelecké zážitky vo výstavnej sieni či si prezrieť exponáty z dávnych čias.

Bratislava sa môže pochváliť zbierkami vzácnych pamiatok v desiatkach múzeí a významnými umeleckými dielami, ktoré sprístupňuje množstvo galérií. Prehliadku tých najlepších hereckých výkonov prinášajú pódiá mnohých miestnych divadiel.

Klasika aj alternatíva

Medzi divadlami žiari Slovenské národné divadlo, ktoré sídli v modernej stavbe na brehu Dunaja aj v nádhernej novorenesančnej budove, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, a stojí v samotnom srdci mesta na Hviezdoslavovom námestí. Milovníci divadelného umenia si tu prídu na svoje na činoherných, operných a baletných predstaveniach.

Nová budova SND
BOCR SND,PR? nepoužívať Nová budova SND

Alternatívu nájdete napríklad v Divadle GunaGU, ktoré oslovuje predovšetkým mladých ľudí. Výrazným znakom ich hier je humor, aj keď miestami čierny, a miešanie snového s komickým, poetického s brutálnym a spájanie literárnych jemností so slangom ulice.

K tradícii Divadla na korze, administratívne zrušeného v čase normalizácie, ktoré sa preslávilo objavnými dramaturgickými a režijnými postupmi, sa hlási Divadlo ASTORKA Korzo' 90. Jeho začiatky sú späté i s účinkovaním Júliusa Satinského, Stanislava Dančiaka, Mariána Labudu, Zory Kolínskej, Milana Lasicu.

Divadlo však v lete nájdete aj pod holým nebom. V rámci Kultúrneho leta ožíva mesto multižánrovými podujatiami na rôznych miestach.

Kultúrne vyžitie v podobe bohatého koncertného života za účasti špičkových umelcov a umeleckých zoskupení z celého sveta ponúka Slovenská filharmónia založená v roku 1949.

odkaz
bocr, pr nepouzivat

Naplánujte si výlet podľa vlastných preferencií na 72hodinovemes­to.sk

Desiatky tisíc diel aj niečo pre deti

Ak patríte k vyznávačom výtvarného umenia, s Bratislavou sa nebudete vedieť rozlúčiť. Nájdete tu totiž bohaté zbierky od gotiky až po súčasnosť, ktoré môžete obdivovať v rámci stálych expozícií a dočasných výstav Slovenskej národnej galérie, ktorá zhromažďuje vyše 60 000 diel, aj v Galérii mesta Bratislavy – druhej najväčšej galérii na Slovensku.

Objavíte tu aj niekoľko odliatkov zo série Charakterových hláv sochára Franza Xavera Messerschmidta, nemecko-rakúskeho barokového sochára, jedného z najznámejších v 18. storočí.

Výtvarné umenie súčasnosti našlo svoj domov v Galérii Nedbalka s vyše 500 dielami slovenských výtvarných velikánov, ktorá pripomína členením interiéru Guggenheimovo múzeum v New Yorku.

Galéria Nedbalka
BOCR, galeria Nedbalka Galéria Nedbalka

Ak túžite priviesť k umeniu aj svoje ratolesti, ideálnym priestorom na to je Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana. Deťom sprístupňuje umeleckú tvorbu netradičnými, experimentálnymi formami práce, interaktívnymi výstavami so sprievodnými podujatiami – divadelnými predstaveniami, tvorivými dielňami, hudobnými programami.

Asi 20 kilometrov od centra mesta, blízko Čuňova, objavíte pozoruhodné múzeum moderného umenia, ktoré vás ohromí jedinečnou symbiózou výtvarných diel, súčasnej architektúry a okolitej prírody. Danubiana Meulensteen Art Museum je jedným z najmladších európskych múzeí moderného umenia. Sídli v pôsobivej budove, ktorá pripomína tvarom rímsku galériu uviaznutú na riečnej plytčine. Stavba je umiestnená na polostrove na Dunaji, okolo nej sa rozprestiera rozľahlý park so sochami. Vo veľkej hale na prvom poschodí sa konajú výstavy popredných medzinárodných umelcov, prízemie patrí súčasnému umeniu.

Danubiana Meulensteen Art Museum
BOCR danubiana, PR, nepoužívať Danubiana Meulensteen Art Museum

Dinosaury, mince, rušne či bunker

Láka vás odhaľovanie minulosti, skúmanie artefaktov a poznávanie našej planéty? Vyberte si z desiatok múzeí, ktorými sa môže Bratislava pochváliť. Vrcholnou štátnou inštitúciou v tomto smere je Slovenské národné múzeum. Spravuje 8 špecializovaných múzeí, stovky objektov, vrátane národných kultúrnych pamiatok.

V rámci neho môžete navštíviť napríklad Prírodovedné múzeum, ktoré dokumentuje rozmanitosť živej a neživej prírody najmä na území Slovenska a vo svojich zbierkach má okolo 2,5 milióna predmetov.

Históriu a etnokultúrny vývoj Slovákov, ako aj bohatú numizmatickú zbierku od najstarších čias až po súčasnosť, predstavuje Historické múzeum na charizmatickom Bratislavskom hrade, z ktorého terás si navyše užijete neopakovateľný výhľad na mesto.

Archeologické múzeum vás zavedie tisíce rokov vzad a vy nazriete do minulosti od praveku až po vrcholný stredovek.

Stará radnica
BOCR Stara radnica namestie Stará radnica

S históriou a životom obyvateľov Bratislavy od praveku až do konca 30. rokov 20. storočia sa môžete oboznámiť v Múzeu dejín mesta v Starej radnici.

Vyhraďte si čas aj na menšie špecializované múzeá, ktoré zaujmú dospelých aj deti. Vodárenské múzeum zachytáva významnú históriu vodárenstva – kolobeh vody.

Múzeum školstva a pedagogiky pripomenie pomaly sa blížiaci nový školský rok prostredníctvom učebníc, vysvedčení ale aj pôvodného zariadenia tried.

Múzeum polície vás zavedie do sveta strážcov poriadku a zákona a na vlastné oči uvidíte aj miesto trestného činu.

Múzeum dopravy
BOCR, muzeum dopravy, PR,nepoužívať Múzeum dopravy

Múzeum dopravy je rajom pre všetkých milovníkov kolies. Vystavuje početnú zbierku vozidiel od kočov, motorových vozidiel až po parné, motorové a elektrické rušne.

Múzeum hodín – Dom u dobrého pastiera je situovaný v takej úzkej budove, že na každom zo štyroch poschodí má len jednu izbu, no každú plnú tikajúcich historických strojčekov.

Jedinečný pohľad na novodobú vojenskú históriu z čias druhej svetovej vojny a studenej vojny, nájdete v autenticky zrekonštruovanom múzeu B-S 4, v bunkri na okraji Petržalky.
Múzeum petržalského opevnenia
BOCR Vyleti Vtacik Petrzalka, PR, nepoužívať Múzeum petržalského opevnenia

Bratislava CARD City & Region

Užite si Bratislavu naplno spolu s oficiálnou turistickou kartou Bratislava CARD City & Region, ktorá vám za výhodnú cenu umožňuje spoznať a zažiť to najlepšie, čo mesto Bratislava a región ponúkajú.

odkaz
bocr6, PR, nepoužívať
Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky
bocr, bratislava, nepouzivat
chyba