Zažite vietor vo vlasoch, zábavu pri vode a relax v tieni stromov v jednom z najzelenších hlavných miest sveta

Čo vám ako prvé napadne, keď sa povie Bratislava? Hrad? Dunaj a ikonický Most SNP? Staré Mesto či rastúci moderný downtown plný výškových budov? A vedeli ste, že Bratislava je tretie najzelenšie hlavné mesto sveta? Vďaka sviežim parkom, svojej vynikajúcej polohe na Dunaji, ako aj blízkosti malokarpatských lesov sa slovenská metropola môže pochváliť týmto prestížnym prívlastkom – predbehli ju len islandský Reykjavík a novozélandský Auckland. Objavte zelené srdce Bratislavy a pestré atrakcie, ktoré ponúka v tieni korún. Prinášame vám niekoľko tipov, ako si naplánovať 72 hodín plných zábavy a oddychu.

16.08.2021 00:00
Bratislava ufo, PR nepoužívať

Tône priamo v meste

Z pulzujúceho ruchu centra mesta sa do zelenej oázy dostanete doslova za niekoľko minút. Na petržalskej strane Dunaja nájdete prekvapujúco obrovský park plný obrovských stromov, lúk a kvetových záhonov. V najstaršom verejnom parku strednej Európy – v Sade Janka Kráľa – si môžete spraviť príjemný piknik aj zašportovať.

Zeleň tu dokonalo dopĺňa nevšedná stavba, jedinečná Gotická veža – záhradný altánok, ktorý bol pôvodne vežou františkánskeho kostola.

Bratislava sad, PR, nepoužívať

V celom parku nájdete oddelené malé polkruhové priestory s lavičkami ozdobené prvkami zverokruhu. Je to skvelé miesto na „súkromné“ posedenie s priateľmi či rodinou.

Hneď vedľa sadu, na Tyršovom nábreží, priamo pri Dunaji, je v lete otvorená piesková pláž, ktorá prináša spojenie zábavy a oddychu – kultúrny program, gastro špeciality či šport ako futbal alebo plážový volejbal.

Keď sa z centra vyberiete opačným smerom, popri Prezidentskom paláci, ocitnete sa v Horskom parku, ktorý sa rozprestiera priamo na území Starého Mesta. Aj keď sa nachádza doslova na skok od najslávnejších pamiatok a hlavnej stanice, ponúka jedienčnú atmosféru hustého lesa a nedotknuté prostredie s pôvodnou flórou a faunou.

Centrom parku je Justiho pamätník s odpočinkovou terasou, pre deti je ideálnou zastávkou historická horáreň Horský park, ktorej súčasťou je aj záhrada s detským ihriskom a libressom.

Relax si užijete aj v záhradách Bratislavy pri Grasalkovičovom paláci, v Medickej záhrade alebo v barokovej záhrade Bratislavského hradu. Exotické rastliny či voňavé rozárium s desiatkami druhov ruží nájdete v Botanickej záhrade.

odkaz
bocr, pr nepouzivat

Naplánujte si výlet podľa vlastných preferencií na 72hodinovemes­to.sk

Lesopark pod Karpatami

V lesoparku na úpätí Malých Karpát si na svoje prídu všetci turisti, bežci, rodiny s deťmi, ale aj kamaráti, ktorí majú radi opekačky. Dlhšie trasy na prechádzky či cyklistiku, posedenie pri rybníkoch či jazda na lanovke – to všetko ponúkajú obľúbené rekreačné lokality Kamzík a Železná studnička.

Bratislava male karpaty, PR nepoužívať

Dominantou lesoparku v časti Koliba je vrch Kamzík, na ktorom tróni slávna televízna veža. Panoramatický výhľad na mesto aj lesy si môžete užiť z jej reštaurácie či z 15 metrov vysokej drevenej rozhľadne na lúke zvanej Americké námestie. Lákadlom je aj vzrušujúca bobová dráha či lanové centrum natiahnuté pomedzi stromy.

Zaujímavosťou Železnej studničky je zachovaný historický vodný mlyn Klepáč a sústava štyroch jazier, ktoré kedysi slúžili na pohon deviatich mlynov. Dnes sú vodné plochy obľúbeným miestom rybárov a dá sa na nich člnkovať. Detské ihriská a altánky potešia deti na Partizanskej lúke.

Bratoslava domcek, PR, nepoužívať

Ak máte radi romantiku a tesné spojenie s prírodou, doprajte si netradičný zážitok v podobe magickej noci v lesoparku, v jednom z dvoch drevených domčekov v korunách stromov. Jediným zvukom, ktorý budete počuť, je štebot vtákov a šum listov.

Zážitky na vode

Pravé prírodné kúzlo zažijete pri splave Malého Dunaja, ktorý sa pýši čarokrásnym okolím. Vyberte sa na na pol- či celodenný výlet napríklad z bratislavskej Vrakune do Tomášova. Najkrajšie miesta Malého Dunaja objavíte na trase z Hurbanovej Vsi do Jelky, ktorej dominuje zachovaný historický drevený vodný mlyn.

Bratislava splav, PR, nepoužívať

Skvelý plážový relax, slnenie a plávanie, to sú Zlaté piesky na okraji Bratislavy. Jazero okrem lenivého oddychu ponúka aj tobogan, wakeboardový vlek či možnosť vyskúšať flyboard.

Ak máte radi adrenalín, vyberte sa aj do Čunova, do Areálu vodných športov Divoká voda, kde si na vodných kanáloch v starom koryte Dunaja môžete vyskúšať rafting, vodné skútre, jazdu na kajaku či vodné lyže. Po dobrodružstve na vode sa vysušíte počas jazdy na štvorkolke či poníkoch, pri hre plážového volejbalu alebo lukostreľbe.
divoka voda, PR, nepoužívať
Túžite po vetre vo vlasoch a zároveň si radi užívate výhľady? Nasadnite na rýchločln, ktorý vás ohromujúcou rýchlosťou prevezie po Dunaji. Z paluby uvidíte nábrežie, Staré Mesto, Bratislavský hrad aj hrad Devín z úplne novej perspektívy. Plavba v rýchločlne môže byť zlatým klincom rozlúčky so slobodou či romantického večera vo dvojici.
odkaz
bocr6, PR, nepoužívať
Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky
bocr, bratislava, nepouzivat
chyba