Ďalekohľady a iné užitočné nástroje pre pobyt v prírode

Unavuje vás neustály pracovný kolobeh plný stresu a radi by ste našli vhodnú alternatívu, ktorá by dopriala vášmu telu, ale aj mysli zaslúžený odpočinok? Na území Slovenska sa nachádza množstvo nádhernej prírody. Niet sa čomu čudovať, že väčšina ľudí inklinuje práve za relaxom v tejto forme. V tomto článku vám predstavíme jednotlivé pomôcky, ktoré vám pomôžu zlepšiť pobyt v prírode bez ohľadu na to či ste bežný návštevník alebo profesionálny poľovník.

02.06.2021 00:00
ibo, PR článok, reklama, nepoužívať

Avšak krásne slovenské hory, nie sú tým jediným, čo mnohých návštevníkov láka. V našich končinách môžete taktiež prísť do kontaktu s množstvom divej zvery, ktorá sa dokáže veľmi jednoducho postarať o dych berúci zážitok! V rámci vašich potuliek môžete naraziť najmä na rôzne druhy vtáctva, diviaky, srny a jelene, svište a bobrov, ale aj kamzíky či medvede (v závislosti od navštevovaných lokalít). Nepochybne sa jedná o unikátne zážitky, ktoré vo vás môžu vyvolať celú škálu emócií, od chvíľkového nadšenia, až cez hodiny pretrvávajúci adrenalín, či nikdy nekončiacu eufóriu pri popisovaní daných zážitkov vašej rodine a okoliu.

A práve na to, aby takéto zážitky boli čo najlepšie, je potreba určitej dávky odhodlania, nakombinovanej v správnom pomere s trpezlivosťou, informovanosťou (či už o tom, kde a kedy sa zvieratá zvyčajne pohybujú/zdržujú alebo znalosť a následne dodržovanie bezpečnostných opatrení) a samozrejme kvalitnú príslušnú techniku!

Ďalekohľady

Súčasťou výbavy každého lesného návštevníka by určite mal byť aj ďalekohľad. Tento optický nástroj pomáha pozorovateľovi pri sledovaní objektov vo väčších vzdialenostiach a ich priblížení. Jedná sa o veľmi praktický prvok, ktorý nachádza uplatnenie najmä pri sledovaní vtáctva, nebezpečných zvierat (nutné dodržiavať bezpečnostnú vzdialenosť, čo tento nástroj umožňuje) alebo pri sledovaní plachej zvery. Pokiaľ hľadáte kvalitný ďalekohľad, je potreba dbať na príslušné parametre a na základe nich sa následne rozhodnúť.

Zväčšenie je jedným zo základných aspektov, ktoré by ste pri nakupovaní nemali prehliadnuť. V externých podmienkach vám neodporúčame používať ďalekohľad so zväčšením

Nočné videnie

Jednotlivé produkty z kategórie nočné videnie, fungujú na princípe zberu zostatkového svetla. Práve technika tohto charakteru vám pomôže pri sledovaní divokej zvery, pre ktorú je príznačná noc. Niektoré z týchto zvierat žijú výlučne v noci, ako napríklad sovy alebo netopiere, iné sú zas zvyknuté loviť až po zotmení, ako napríklad diviaky. V závislosti od vašich potrieb si môžete vyberať medzi rôznymi generáciami jednotlivých nočných videní, ktoré sa líšia najmä kvalitou a cenovými hladinami.

Termovízia

Patrí do podobnej skupiny ako nočné videnie, avšak s tým rozdielom, že namiesto zberu zostatkového svetla, táto technika zbiera infračervené žiarenie, ktoré následne používa na tvorbu obrazu. Prostredníctvom jednotlivých kamier budete schopní rozpoznávať ľudí, ale aj zvieratá. V závislosti od vašej preferencie a prevažného použitia si môžete zaobstarať bežné termovízie na nízke vzdialeností, ale aj profesionálne prvotriedne termovízie, ktoré vám umožnia rozpoznávať objekty až na kilometre. Termovízia a nočné videnie sú vhodným prostriedkom na sledovanie zvery napríklad pri krmelcoch.

Tak neváhajte a objavujte efektívne prírodu s kvalitnou optickou technikou!

chyba