Kedy je čas na sadenie najobľúbenejších druhov zeleniny?

Pri pestovaní zeleniny máme na výber mnoho druhov, ktoré sú známe širokým využitím v kuchyni. Takmer na žiadnej záhrade ale nechýbajú paradajky, cibuľa a mrkva. Práve tieto plodiny sa dlhodobo radia medzi najobľúbenejšie.

24.05.2021 00:00
Seocentrum, PR článok, reklama, nepoužívať

Každá z uvedených plodín sa môže pochváliť širokými možnosťami uplatnenia pri príprave jedál. Všetky 3 sú zároveň zdrojom množstva vitamínov a iných výživných látok. Plusom sú aj nižšie nároky na pestovanie, pri ktorom im stačí vytvoriť optimálne podmienky a vedieť, kedy jednotlivé plodiny sadiť a ako sa o ne postarať.

Sadenie paradajok začína predpestovaním

Z trojice najobľúbenejších plodín vyžaduje viac práce iba sadenie paradajok. Ich pestovanie sa totiž začína domácou prípravou sadeníc, ktoré vysádzame zo semienka v priebehu februára až marca. V blízkosti denného svetla, najlepšie na parapete alebo na nejakej poličke pri okne, ich držíme 2 až 3 mesiace, kým nedosiahnu výšku okolo 15 až 20 cm.

Kedy je čas na sadenie paradajok vonku?

Sadenie paradajok vonku je potrebné prispôsobiť počasiu. Ak sú priesady dostatočne vysoké a vonkajšie teploty dosahujú aspoň nad 15 °C, presádzať ich môžeme v prvej polovici mája. Sadenie formou priesad ale nie je podmienkou. Paradajky je možné vysádzať vonku aj rovno zo semienka. V takom prípade sa vysádzajú o pár týždňov neskôr, takže oneskorený bude aj zber úrody.

Kedy je vhodné obdobie na sadenie cibule?

Pri vysádzaní cibule máme na výber viac možností, a to nielen z hľadiska termínu, kedy sadiť. Možnosť voľby sa spája aj s výberom medzi výsadbou zo semienka alebo formou pripravenej sadzačky. V obidvoch prípadoch je najlepším obdobím na výsadbu jar. Pri teplejšom počasí prebieha sadenie cibulena prelome februára a marca. Pokiaľ vonku nie sú príliš vysoké teploty, čas na výsadbu máme až do polovice apríla. Druhou možnosťou je sadenie cibule na jeseň, no pri takejto neskorej výsadbe si na úrodu budeme musieť počkať do budúceho leta.

Kedy sadiť mrkvu na jar alebo na jeseň?

Aj pri pestovaní najobľúbenejšej koreňovej zeleniny si môžeme vybrať z 2 období, kedy sadiť mrkvu. Tým prvým je skorá jar, prípadne predjarné obdobie. Semienka sa môžu vysádzať do pôdy od konca februára do polovice marca. Takáto skorá výsadba nám zaistí zber úrody už v lete. Ak chceme čerstvú úrodu aj na jeseň, potom mrkvu posadíme rovnakým spôsobom zo semienka v druhej polovici augusta, najneskôr v úvode septembra.

Po výsadbe jednotlivých plodín nás pri každej z nich ešte čaká pravidelná starostlivosť. Tá ale vyžaduje iba polievanie a občasné okopanie pôdy, aby sa v okolí sadzby nerozširovala burina. Za túto opateru sa nám zelenina odmení zdravou a chutnou čerstvou úrodou pripravenou na okamžitú konzumáciu.

chyba