Čo znamená byť jediným českým národným pivovarom a ambasádorom pivnej kultúry?

Budějovický Budvar je český národný pivovar a zároveň posledný národný podnik v republike. Byť českým národným pivovarom však nie je iba o varení piva a jeho predaji.

17.05.2021 00:00
Budvar2, PR článok, reklama, nepoužívať

Odolal aj silným tlakom medzinárodných pivovarníckych spoločností na odkúpenie akcií a prevzatie vlastníctva po páde komunizmu a dnes si plní záväzky voči vyše 10 miliónom akcionárov. „Nie sme iba pivovar, sme aj ambasádor českého pivovarníctva. Dbáme na zachovanie tradícií, rozvíjame pivnú kultúru doma aj vo svete, ukazujeme správny prístup ako ku kvalite piva, tak aj k jeho podávaniu,“ hovorí obchodný sládok pivovaru Budějovický Budvar Aleš Dvořák. Značka hrdo šíri českú pivovarnícku tradíciu a zároveň podporuje rozvoj remeselnej a minipivovarníckej scény v celej Českej republike delením sa o svoje znalosti, priestory a prísady.

Aleš Dvořák stojí za mnohými úspešnými...
budvar5, PR článok, reklama, nepoužívať Aleš Dvořák stojí za mnohými úspešnými projektami Budějovického Budvaru.

Unikátne prísady pre svetové ležiaky

Pivo sa v Českých Budějoviciach varí od roku 1265, Budějovický Budvar budí v pivnom svete pozornosť od roku 1895. Receptov bolo za tie roky množstvo, ale základ pretrval dodnes: Budweiser Budvar sa varí výlučne z lokálnych surovín a iba v Budějovickom Budvare, no nie je za tým iba podpora miestnych pestovateľov a poľnohospodárov. Aleš Dvořák vysvetľuje: „Naša voda sa kvalitou vyrovná dojčenskej, takže nepotrebuje žiadne chemické úpravy. Voda z doby ľadovej vyviera z artézskej studne pod pivovarom, hlbokej 300 metrov, varilo sa z nej už v začiatkoch pivovaru.“ Druhou unikátnou zložkou je vznešený červený žatecký chmeľ odrody Saaz.

Budějovický Budvar je pre Čechy niečo ako...
Budvar1, PR článok, reklama, nepoužívať Budějovický Budvar je pre Čechy niečo ako rodinné striebro.

„U nás v Budějovickom Budvare nepoužívame granulovaný chmeľ, hoci by to bolo lacnejšie, ale do varní sypeme celé hlavičky chmeľu,“ pokračuje obchodný sládok. Aký je rozdiel? „Asi ako medzi čajom vo vrecúšku z obchodu a sypaným čajom v dobrej čajovni.“ Aj jačmenný slad pochádza z toho istého miesta, kde sa pestoval pred vyše sto rokmi – Haná na Morave je kvalitou svojho sladu povestná dodnes. „Pridajme k tomu dostatočne dlhý proces dozrievania v ležiackych tankoch a máme svetovo uznávaný ležiak,“ dodáva Dvořák.

Žiadne granule, iba poctivé hlavičky chmeľu.
Budvar3, PR článok, reklama, nepoužívať Žiadne granule, iba poctivé hlavičky chmeľu.

Prečo je niektoré pivo také lacné?

Kvalita ingrediencií a dostatok času na odležanie sa zákonite prejavuje aj na výslednom produkte a cene. Na trhu sú však aj pivá, ktoré stoja doslova niekoľko centov, čo môže vzbudzovať dojem, že si pri prémiových pivách priplácame za značku. Aký je vlastne kvalitatívny rozdiel medzi pár centovým pivom a prémiovým pivom – keď rozdiel v ich cene môže byť niekedy aj jedno euro? Podľa Aleša Dvořáka je dôvodov hneď niekoľko, v prvom rade moderná veľkovýroba, v ktorej sa väčšinou používajú technické zariadenia a výrobné postupy s úlohou čo najviac znížiť náklady. „V praxi to znamená snahu proces čo najväčšmi urýchliť, čo sa však nepáči kvasinkám, a zároveň znížiť spracovávaný objem hmoty, teda variť „husté“ pivo a vo finále ho nariediť. Výsledkom je častokrát pivo bez zásadných vád, ale aj bez osobitého charakteru. Proste už to nie je tá „domáca vianočka od babičky“. Bokom podľa Dvořáka nemôžeme nechať ani tlaky obchodných reťazcov na zľavy, zľavy a zasa zľavy. Často je tiež príčinou nízkej ceny zlá finančná situácia napríklad preinvestovaného pivovaru, ktorý predáva časť svojej produkcie, ktorú by inak na trhu neuplatnil, pod inou značkou za takmer výrobné náklady.

Budvar4, PR článok, reklama, nepoužívať

Chuť piva sa mení, chuť dobrého piva zostáva

A ako vlastne podľa Aleša Dvořáka chutí dobré pivo? „Každý to máme nastavené inak. Momentálne je trend horkých pív, na čo sme odpovedali novinkou Budvar 33. Veľa spraví aj správna teplota a aj pohár. Dobrý pohár maximalizuje vizuálny aj chuťový zážitok.“ Poháre Budvaru sú pretavenou inšpiráciou ikonického diela Josefa Ladu. Ich hrubé sklo udržiava optimálnu teplotu piva v zaoblenom „brušku“ pohára so širokým vyústením, takže si milovníci tekutého chleba naplno užijä chuť aj vôňu zlatistého moku. „Okrem toho je veľmi dôležité, aby bolo pivo podávané správne a aby sme ho pili v dobrej atmosfére. Len tak si ho dokážeme vychutnať naplno,“ dodáva Aleš Dvořák.

chyba