Kvalitná turistická obuv je základ cestovateľského dobrodružstva

Vyraziť na poriadny výlet vyžaduje premyslený plán, zdravé maškrty, športové oblečenie a hlavne pohodlnú obuv. Či už sa chystáte ďaleko do hôr, alebo na prechádzku lesom, vaše nohy potrebujú mať príjemné pohodlie počas celej cesty. Veď sa predsa hovorí, že nás nosia celý život, preto si zaslúžia len to najlepšie.

26.03.2021 00:00
seocentrum, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

1. Premyslite si, kam vyrazíte

Turistická obuv sa zvyčajne vyberá podľa náročnosti daného terénu, dĺžky trasy a taktiež hmotnosti. Dôležité totiž je, aby vás nič počas cesty netlačilo a netvorili sa vám od bolesti nepríjemné pľuzgiere, ktoré môžu spôsobiť napríklad klasické tenisky na behanie alebo cvičenie.

Niektorí odvážlivci volia na dlhé trasy bežnú, každodennú obuv, čo je začiatočnícka chyba. Tento typ topánok totiž nie je stavaný na dlhé výlety pešo, horské a iné terény. Miesto zbytočných opuchnutých nôh radšej venujte pár minút času výberu tej správnej obuvi, ktorá vás nepripraví o príjemné zážitky.

2. Koža zaručí kvalitu

Čo sa týka materiálu, dnes je možností oveľa viac ako kedysi. Stálou hviezdou na trhu je však koža a to najmä vďaka tomu, že je to trvanlivý materiál, ktorý vám zaručí nielen mesiace, ale pokojne aj roky spokojného nosenia. Základom je častá a poctivá údržba, ktorá zachová kvalitu topánky.

Okrem klasickej kože je taktiež dostupná aj verzia s takzvanou membránou, ktorá je skvelou voľbou hlavne pre aktívnych turistov. Ak vás ale neláka koža, je možné nájsť na trhu aj syntetické materiály s veľkou priedušnosťou. Tie určite uvítate pri horúcich letných výletoch do prírody. Aj tu je ale nutná opakovaná impregnácia, aby si obuv zachovala svoje vlastnosti.

3. Vodotesnosť a nepremokavosť, je to to isté?

Pozor, tieto pojmy si veľa ľudí často pletie. Vodotesné a nepremokavé topánky sú niečo úplne iné. Rozdiel je však jednoduchý, nič komplikované. Vodotesné topánky totiž dokážu odolávať vode iba do určitej miery, čo znamená, že ak nešťastne doskočíte do hlbokej kaluže, môže vás čakať studené prekvapenie. Na druhej strane nepremokavá obuv vás ochráni, nech už skočíte kamkoľvek. Vodotesnosť vám zaručí iba povrchová vrstva, avšak nepremokavosť vytvára celý materiál.

4. Nezabudnite na ročné obdobia

Áno, presne tak, nesmiete zabudnúť ani na počasie. Výber turistickej obuvi totiž zahŕňa ako dôležitý faktor práve počasie. Zimné topánky sú spravidla vyrobené tak, aby dokázali odolať čo najnáročnejším podmienkam. Predsa len, vyraziť do hôr v zime a v lete je pomerne zásadný rozdiel. Navyše bývajú aj zateplené, aby vaše nohy chránili aj vo vysokom snehu a mrazoch. Na leto sú vhodné topánky z kategórie Fast Trek. Sú nižšie, ľahšie a zvládnu aj niekoľkodenné výlety s menšou záťažou.

Spoločne s obuvou si nezabudnite zakúpiť aj impregnáciu.

chyba