Cestná cyklistika, poradíme vám ako začať

Dnešný spôsob života je usedavý a väčšina volí prepravu autom. Neaktívny životný štýl potom ústi v mnohé zdravotné problémy, ktorým by sa dalo ľahko predísť. Stačí si do harmonogramu zaradiť šport. Jedným takým športom je cestná cyklistika. Skvelá voľnočasová aktivita, ktorá vám pomôže ventilovať stres, získať kondíciu a trénovať vašu pevnú vôľu. To ale nie je všetko. Cyklistika je tiež úžasný spôsob, ako tráviť svoj čas s rodinou či priateľmi, utužiť vzťahy a vychutnať si pri tom krásy, ktoré na vás čakajú v okolitých mestách aj prírode. Nikto sa ale cyklistom nenarodí. Každý niekde začína. Aký je teda ten najlepší spôsob, ako si nový šport osvojiť a zotrvať pri ňom?

07.09.2020 00:00
whitepress, PR článok, nepoužívať Foto:

Nepreceňujte svoje sily hneď na samom začiatku

Príliš dlhá cesta a vysoké očakávania vás tak môžu tak akurát od cestnej cyklistiky odradiť. Preto si naplánujte presnú trasu a kilometre. No v žiadnom prípade sa nepreceňujte. Pridlhú trať totiž nemusíte zvládnuť. Ideálne je preto začať postupne a malými krôčikmi sa dopracovať k lepším výkonom a náročnejším trasám.

Nastavte si výšku sedla

Mnoho začiatočníkov zabúda na nastavenie výšky sedla. Aj to si totiž musíte nastaviť správne, aby ste sa počas jazdy cítili komfortne a podali maximálny možný výkon. Je treba mať na pamäti, že príliš nízko nastavené sedlo spôsobí to, že vás budú páliť stehná. Sedlo nastavené privysoko zas môže zaviniť bolesti chrbta. Ako ho teda nastaviť? Platí jednoduché pravidlo. Položte pätu na pedál. Pokiaľ je vaša noha vystretá, sedlo máte nastavené správne.

Tempo, ktoré vám vyhovuje

Aj v tomto prípade platí podobné pravidlo a to nepreceniť svoje schopnosti. Nasaďte si vlastné tempo. Také, aké vyhovuje vám. Neporovnávajte sa s inými cyklistami, na ktorých po ceste narazíte. Áno, možno sú rýchlejší, no je celkom pravdepodobné, že majú tiež viac skúseností ako vy. Nájdite svoj rytmus a snažte sa aj pri šliapaní do kopca udržať kadenciu. Ak vás začnú sily opúšťať a zistíte, že spomaľujete, podraďte si. Aby sa náhodou nestalo, že v polovici kopca zoskočíte z bicykla a ďalej pokračovať nezvládnete.

Výlety do okolia na začiatok stačia

Pripravte si tréningový plán. Vybudujte si kondičku na kopcoch a cestách vo svojom okolí. Vďaka pravidelnému tréningu sa vaše nohy spevnia a dokážete aj na náročnejších trasách udržať stabilné tempo.

Vezmite si so sebou všetko, čo potrebujete

Pri bicyklovaní spálite mnoho kalórií, preto by ste so sebou mali nosiť nejakú energetickú tyčinku, ktorou po 30 minútach až hodine doplníte energiu. Samozrejmosťou je aj dostatok vody. Pitný režim je základom a pri cyklistike to platí ešte mnohonásobne viac. Môžete si so sebou vziať športový nápoj alebo čistú vodu.

Bez kvalitnej výbavy to nepôjde

V prvom rade sa poobzerajte po vhodnom cyklickom drese. Cyklistický dres musí byť priedušný, elastický a aerodynamický. Nie je totiž nič horšie, ako si pri cyklistike cítiť nepohodlne. Kvalitné cyklické dresy sa vyznačujú tiež odolnosťou, trvanlivosťou a kvalitným materiálom.

Druhým kúskom, ktorý vo vašej výbave nesmie chýbať, je cyklistická prilba. Okrem toho, že ide o zákonom dané nariadenie a prilba vás ochráni v prípade pádu, kvalitný kúsok prináša omnoho viac benefitov. Má protihmlové vlastnosti, je aerodynamická a extrémne ľahká. Navyše, môžete siahnuť aj po špeciálnej prilbe, ktorá disponuje slnečnými okuliarmi.

Nezabudnite ani na cyklistické chrániče, ktoré vám zakryjú kolená aj holennú kosť. Chrániče majú tlmiacu schopnosť a nijak vás neobmedzia v pohybe.

chyba