Čo s vypraženým olejom?

Aj prepálený olej z fritézy má svoju hodnotu. Ak ho prinesiete na čerpaciu stanicu Slovnaft, môže sa ešte využiť. Ochránite prírodu a my vás odmeníme.

12.12.2019 00:00
Slovnaft, PR článok, nepoužívať Foto:
Pozrite si, ako jednoducho možno kuchynský olej recyklovať

Vyprážate stále menej, zato si do oleja nakladáte syr alebo zeleninu? Je nepodstatné, ako kuchynský olej poslúžil – či je prepálený z fritézy alebo farebný od korenín. Stále je možné ho zrecyklovať a znovu využiť. Teda, pokiaľ v ňom nezostávajú zvyšky potravín, štiav či voda, ktoré môžu kvasiť a olej definitívne znehodnotiť.

Jednoduché riešenie

Na recykláciu je vhodný akýkoľvek rastlinný olej okrem kokosového. Olej stačí zliať cez sitko do suchej a čistej PET fľaše alebo pôvodného obalu a odovzdať obsluhe čerpacej stanice. Ak ste členom BONUS klubu, za každý odovzdaný deciliter oleja získate jeden bonusový bod. Za jeden liter tak získate 10 bodov. Vyzbieraný olej sa následne vyčistí a vyrobí sa z neho biopalivová zložka do motorovej nafty, ktorá výrazne znižuje emisie skleníkových plynov.

Foto: Slovnaft
Slovnaft, PR článok, nepoužívať

212 zberných miest

Použitý kuchynský olej zbierame už na 212 čerpacích staniciach Slovnaft po celom Slovensku. „Rozšírili sme počet čerpacích staníc tak, aby sme službu priblížili čo najväčšiemu počtu zákazníkov,“ hovorí CEO Slovnaftu Gabriel Szabó. Okrem čerpacích staníc Slovnaft v rôznych mestách a obciach sú zberné nádoby umiestnené aj v bratislavskej Starej tržnici, v spoločnosti Slovnaft vo Vlčom hrdle a na termináli v Kľačanoch.

Ekologické povedomie

Odovzdané množstvá použitého oleja svedčia o tom, že povedomie o ochrane životného prostredia sa neustále zvyšuje. Zatiaľ čo v začiatkoch služby pred ôsmimi rokmi sme vyzbieraný olej rátali na kilogramy, dnes je to na tony. Tento rok naši zákazníci vyzbierali viac ako 60 ton použitého oleja, čo je viac ako za celý minulý rok. „Je skvelé, že stále viac myslíme na životné prostredie a nevyhadzujeme látky, ktoré ho zaťažujú, do odpadových vôd, ale, naopak, nechávame ich recyklovať. Spolu s našimi zákazníkmi tak smerujeme k rovnováhe s prírodou,“ dodáva G. Szabó.

Zoznam čerpacích staníc, kde môžete olej odovzdať, nájdete na www.slovnaftludom.sk.

zväčšiť Foto: Slovnaft
Slovnaft, PR článok, nepoužívať
Slovnaft, PR článok, nepoužívať


Použitý kuchynský olej môžete odovzdať na všetkých čerpacích staniciach Slovnaft označených týmto logom.
chyba