Ako odhaliť a zlikvidovať škodcov v záhrade

Škodce v záhrade napádajú okrasné aj úžitkové rastliny, plody ale aj pôdu. Existujú rôzne prípravky proti škodcom - chemické aj nechemické. Bohatú úrodu a krásne rastliny vám pomôžu zabezpečiť postreky a hnojivá, ale aj doma vyrobené prípravky.

28.11.2019 09:35
Seocentrum, PR článok, nepoužívať Foto:

Krtkovia a hraboše

Každý kto má záhradu sa už zaručene stretol s krtom, hrabošom alebo hlodavcom. Aj malý nevítaný návštevník môže v záhrade narobiť veľkú škodu. Pomôcť môžu mechanické pasce alebo odpudzovače.

Krtkov môžu odplašiť aj veterné vrtuľky, ktorými sa pod zem dostávajú vibrácie a hluk. Ako preventívne opatrenie je pri zakladaní trávnika možné použiť špeciálne sieťky, cez ktoré sa škodce nedostanú na povrch. V opačnom prípade sa potom už musíte spoliehať len na hnojivá, ktoré vám zaručia perfektný trávnik bez veľkej námahy.

Vošky

Vošky napádajú zeleninu, ovocné stromy aj okrasné rastliny. Samozrejme existuje viacero druhov. Jedno majú ale všetky vošky spoločné – živia sa šťavou z listou a výhonkov, prenášajú ochorenia a tým ničia úrodu.

Napadnutie voškami spoznáte hlavne podľa skrútených listov. Napadnuté časti je potrebné odstrániť. Zopár vošiek sa dá zlikvidovať aj ručne. Ak ich je už príliš veľa, najlepšie je použiť postreky. Ekologickou verziou je roztok, ktorý si pripravíte z vody a cesnaku.

Slimáky bez ulity

Slimákom chutia kvety, zelenina ale napríklad aj jahody. Existujú chemické prípravky proti škodcom. Ak ich nie je veľa, môžete ich zbierať a likvidovať. Nalákať sa dajú aj do nádoby s ovocnou šťavou alebo pivom, ktoré ich priťahujú.

Odpudzujú ich ale určité vône ako je rozmarín alebo tymián. Vyskúšať teda môžete aj pestovanie byliniek. Prítomnosť slimákov bez ulity nemusí trápiť ani majiteľov kačiek – druh indický bežec, ktorý sa nimi živý.

chyba