Karate je filozofia, pomôže aj v sebaobrane

„Karate nie je surový šport ako MMA. Je to aj životná filozofia, nielen bojové umenie. Pomáha v získavaní kondície, je o disciplíne, sebareflexii a zodpovednosti,“ hovorí členka Juniorského olympijského tímu Zoja Zimnikovalová. Sedemnásťročná Spišiačka už dosiahla na vrcholných medzinárodných podujatiach v karate viaceré úspechy, o pár dní ju čakajú majstrovstvá sveta v Čile.

15.10.2019 00:00

Rodáčka z Levoče, ktorá býva v Novoveskej Hute, mestskej časti Spišskej Novej Vsi, sa venuje karate od detstva. Keďže má dvoch starších bratov, vyrastala najmä v partii chlapcov. Aj keď si vyskúšala aj skokanské disciplíny v atletike či gymnastiku, karate ju očarilo. „Ako malá som si kreslila rôzne postavičky. Neboli to bábiky, ale rôzni bojovníci. Naskytla sa možnosť vyskúšať si karate, ktorému sa venovala rodinná príbuzná. Učarovalo mi, začala som sa mu venovať a trénujem ho dodnes. Ako dieťa som ani nerozmýšľala o tom, či existujú aj iné bojové umenia ako karate.,“ vracia sa do veku ôsmich rokov členka Karate klubu Iglow Spišská Nová Ves, kde ju ako hlavný tréner pripravuje Jaroslav Javorský. Venuje sa športovému zápasu kumite, v ktorom karatista získava v súboji so súperom body za údery päsťou do hlavy či trupu, kopy do trupu, chrbta či na hlavu protivníka či chmat nasledovaný technikou – dorazenie na zemi.

Foto: Foto archív (zz)
SOM, PR článok, nepoužívať
Po ulici sa sama ísť nebojí, ukázať niečo z karate ešte nemusela. Kamaráti vedia, akému športu sa venuje. „Chalani ma občas podpichnú, že ich zbijem. Je to však len v rámci zábavy,“ smeje sa a už vo vážnejšom tóne pokračuje: „Je však pravda, že karate môže človeku pomôcť v sebaobrane.“ Mnohí sa jej tiež pýtajú, či je príbuzná Milana Zimnýkovala, moderátora známeho pod prezývkou Junior. Karatistka priznáva, že so známym Michalovčanom sú vzdialená rodina a už viackrát počas jeho pobytov na Spiši bol u nich doma na návšteve.
Foto: Foto archív (zz)
SOM, PR článok, nepoužívať
Ako Zoja rástla, išla výkonnostne nahor aj v karate. Učila sa nové techniky a postupne prichádzali úspechy. Začala sa presadzovať nielen na slovenskej, ale aj medzinárodnej scéne. V roku 2017 bola bronzová na kadetských majstrovstvách sveta, v ďalšom roku si zasa vybojovala tretie miesto na majstrovstvách Európy kadetiek. „Sú to pre mňa najcennejšie úspechy. Rovnako si však cením aj víťazstvo na júnovom medzinárodnom turnaji v Salzburgu. Keď som s karate začínala, na prvých súťažiach sa mi vôbec nedarilo. Počúvla som trénerov i ľudí okolo mňa, ktorí mi hovorili, že to nevadí a mám ďalej pracovať na sebe. Mali pravdu, výsledky sa dostavili.“
Foto: Foto archív (zz)
SOM, PR článok, nepoužívať

Od 23. do 27. októbra čakajú na Zoju Zimnikovalovú v čilskom hlavnom meste Santiago de Chile juniorské majstrovstvá sveta organizácie WKF. V kumite do 59 kg junioriek bude patriť medzi ašpirantky na medailu. „Konkurencia je v karate veľká, nikto si nemôže byť vopred ničím istý. V kumite je dôležité, aby mal karatista poriadok v hlave, bol psychicky pripravený. Nesmie nastupovať na súboj s myšlienkami na prehru, počas neho musí počúvať kouča a robiť správne techniky.“

Zoja Zimnikovalová sa chce naďalej zlepšovať a raz sa dostať aj na olympijské hry. Karate bude ich súčasťou v Tokiu 2020, pre Paríž 2024 už v programe nefiguruje a či bude v Los Angeles 2028 dnes ešte nie je známe. Vďaka talentu a snahe napredovať sa Spišiačka dostala aj do Juniorského olympijského tímu, ktorý zostavuje Slovenský olympijský a športový výbor a medzi podporovateľmi sú aj spoločnosti Lynx a Kooperativa. „Finančné prostriedky, ktoré som získala v rámci Olympijského juniorského tímu, mi pomáhajú pri pokrývaní nákladov na účasť na turnajoch. Vďaka nim som si zabezpečila aj športové potreby – rôzne chrániče na telo či rukavice,“ doplnila Zoja Zimnikovalová.

Viac informácií o Juniorskom olympijskom tíme nájdete na adrese https://www.olympic.sk/jot

Foto: Foto archív (zz)
SOM, PR článok, nepoužívať
chyba