4 najčastejšie dôvody, za ktoré vás sused môže žalovať

Ak máte vlastné bývanie, prispeli vám naň rodičia alebo vám s veľkou námahou schválili hypotéku, môžete sa tešiť z pohodlia, ktoré si tu vytvoríte. Veľmi rýchlo sa však môžete presvedčiť o tom, že k narušeniu a spokojnosti vám veľa netreba. Stačí jeden náročný alebo nezodpovedný sused a riešenie nekonečných problémov s ním vám zaberie všetok voľný čas.

14.10.2019 08:30
Seocentrum, PR článok, nepoužívať Foto:

„Dobrá nálada síce nevyrieši všetky problémy, ale dokáže nahnevať toľko ľudí, že stojí zato si ju udržať.“
(Jan Werich)

Príčinou nezhôd môže byť čokoľvek, odpadky na schodisku, málo parkovacích miest alebo poškodenie majetku. Výsledkom však bývajú zlé susedské vzťahy a konflikty. A pritom stačí niekedy tak málo. Možno trochu viac zodpovednosti, ohľadu a spolupatričnosti. V tých horších prípadoch to naopak môže skončiť náhlou výmenou správcu bytového domu.

Vzájomná dohoda je ideálne riešenie

Dosiahnuť ale tento stav rovnováhy je niekedy umenie. Komunikácia a spolunažívanie ľudí je v poslednej dobe na bode mrazu. Výsledkom je riešenie sporov súdnou cestou, pretože jedna strana nechce (aj po preukázaní nároku) ustúpiť tej druhej.

Súdne spory však predstavujú pre náš rozpočet náklady a v niektorých prípadoch aj časové zdržanie. A pritom možno stačí tak málo. Možno kvalitná špárovacia hmota na stene alebo uvedomenie si faktu, že ide o náš spoločný majetok.

Aby ste sa takýmto problémom vyhli s predstihom, prinášame vám zoznam najčastejších dôvodov, ktoré môžu vyústiť do problémových susedských vzťahov.

1. Vytopenie

V mnohých prípadoch vznikajú problémy v bytovom dome v dôsledku neodbornej manipulácie so spotrebičmi. Vytopená kúpeľňa a sused pod vami nemusí byť úmysel, no aj napriek vašej nevine sa musíte postarať o nápravu a náhradu škody, ktorá susedom vznikla.

Aj z malej škvrny na stene sa môže s pomocou kompetentných právnikov znížiť váš rodinný rozpočet o nemalú sumu. Pamätajte si, že ak znižujete komfort a pohodlie nad mieru primeraným pomerom, alebo ohrozujete bezpečnosť ostatných majiteľov bytov, môžu sa podľa Zákona č. 182/1993 Z.z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov obrátiť na súd a žiadať od vás ujmu, v krajných prípadoch aj vysťahovanie (ak sa na tom zhodne väčšina vlastníkov a správca). Je to ale boj na dlhé lakte.

2. Hluk

Porušenie mieru a pokoja v noci je ďalšou častou príčinou nespokojnosti so susedmi. Akustické nepohodlie narúša spánok a dobrý odpočinok. Opravy, hlasná hudba, premiestňovanie nábytku, plač detí, hranie na hudobné nástroje alebo hovorenie zvýšeným hlasom v neskorých hodinách môžu narušiť verejný poriadok.

Pomôcť vám môže dobre špecifikovaný Domový poriadok alebo Vyhláška č. 549/2007 Z. z. Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prípustných hodnotách hluku, infrazvuku a vibrácií a o požiadavkách na objektivizáciu hluku, infrazvuku a vibrácií v životnom prostredí.

3. Agresívne domáce zvieratá

V práve mať a chovať domáce zvieratá v byte nie je nikto samozrejme obmedzený. Dôležité si je však uvedomiť, aby ste ich existenciou v byte neohrozovali pohodlie a komfort susedov. Pes alebo mačka by sa nemali dlhodobo pohybovať v spoločných priestoroch bez dozoru a nespôsobovať nadmerným štekaním a iným správaním ostatným majiteľom diskomfort.
Foto: SHUTTERSTOCK
Seocentrum, PR článok, nepoužívať

Samozrejme, je to na vzájomnej dohode a uvedomení si toho, ako dokáže človek správanie zvieraťa vo svojom dome ovplyvniť.

4. Neohlásená rekonštrukcia

Aj nový byt si z určitého dôvodu môže vyžadovať menšiu stavebnú úpravu alebo výber správnej hydroizolácie základov. V takom prípade ste dopredu povinný (aj podľa Zákona č. 182/1993 Z.z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov) upovedomiť o tejto skutočnosti všetkých ostatných majiteľov alebo nájomníkov nehnuteľností v konkrétnom objekte. Zasiahnete tým predsa do ich pohodlia a komfortu, preto im dajte slušne a riadnym oznamom najavo, že nutná rekonštrukcia bude prebiehať v tom, ktorom čase a intervale, pričom nesmiete zasahovať do nočného kľudu.

Komplikácií je samozrejme viac, ak máte domový poriadok a vážite si fakt, že máte strechu nad hlavou, vzájomnou dohodou sa mnohé veci dajú vyriešiť veľmi jednoducho. Ľudia sme ale rôzni.

chyba