Veľká noc v znamení tradícií

Sviatky Veľkej noci sú časom, kedy sa bližšia aj vzdialenejšia rodina stretáva pri jednom stole a uctieva si tradície. Veľkonočné oslavy sa líšia podľa regiónov, no pretože sa časovo prekrývajú s pohanskými oslavami príchodu jari, ľudové tradície prevzali z predkresťanských dôb mnoho zvykov a obyčajov.

18.04.2019 14:51
jelinek, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

Na Veľkú noc sa konečne skončí 40 dňový pôst, čomu sa prispôsobujú aj domácnosti. Na Veľkonočný pondelok je prastarou tradíciou hodovanie, polievanie a šibačka. Slovania už oddávna verili, že voda má očisťujúci účinok, tiež predstavuje symbol zdravia. Šibanie prútmi má zase dievčatám priniesť zdravie, šťastie a odohnať zlo.

Od rána muži a chlapci chodia po domácnostiach svojej rodiny aj známych a polievajú alebo šibú mladé dievčatá a ženy. Dievčatá im za to dávajú farebné vajíčko ako symbol vďaky a odpustenia, gazdinky zase ponúkajú pripravenými dobrotami. Či už je to chutná hrudka, čerstvý mazanec, varená šunka s chrenom alebo vajíčka na všetky spôsoby. Východoslovenskou špecialitou je tzv. žolta hrudka, známa aj ako „sirek“, ktorá je vyrobená z vajec a mlieka. Zabudnúť nemožno na pasku, obradový koláč okrúhleho tvaru, ktorý znázorňuje slnko, teda nový začiatok.

Foto: PR servis
jelinek, PR článok, reklama, nepoužívať

Samozrejme, u mužov nemôžu chýbať ani tradičné koledy a prípitky, či už vínkom alebo pálenkou. Trojročná slivovica Rudolf Jelínek sa pripravuje z tých najlepších sliviek už od 19. storočia a – rovnako ako počas Veľkej noci – aj pri jej výrobe sú dodržiavané mnohoročné tradície. Táto pravá slivovica tak prechádza trojstupňovou destiláciou, vďaka ktorej dosahuje výnimočnú čistotu a jemnosť.

Ak dávate prednosť niečomu originálnejšiemu, siahnite po Zlatej trojročnej slivovici z Vizovic. Rovnako ako pri čírej trojročnej slivovici začína jej výroba trojstupňovou destiláciou, ale zrenie prebieha v dubových sudoch, čím získava nielen zaujímavú zlatú tradičnú farbu, ale najmä vôňu a ovocnú chuť blízku koňaku. Obe slivovice, ktoré nájdete v legendárnych fľašiach, tzv. ‚budíkoch‘, je najlepšie ponúkať koledovníkom pri teplote rovnakej s okolím, pretože jedine tak dáte vôni aj chuti príležitosť sa plne rozvinúť a oceníte aj um vizovických liehovarníkov.

Foto: PR servis
jelinek, PR článok, reklama, nepoužívať

Na západe, rovnako ako na východe Slovenska, je rozšíreným alkoholickým nápojom aj prípitok z hruškovice. Jemná ovocná chuť s príjemnou vôňou hrušiek – za hruškovicou Wiliams kóšer stojí práve odroda Wiliams. Na rozdiel od slivovice je hruškovicu vhodné konzumovať mierne vychladenú. Potom už nezostáva iné, len si popriať pekné sviatky, napríklad aj touto koledou: „Tým, čo majú sukničky, veľa čerstvej vodičky, tým, čo majú nohavice, veľa dobrej slivovice. Zdravie, šťastie, úsmev v tvári, želáme Vám k sviatkom jari.“, či: „Ak má byť Veľká noc naozaj štedrá, namiesto hrnčekov musia byť vedrá. Pálenka s vodou dnes patria k sebe, no tak už nelež, rýchlo sa preber.“

Vedeli ste, že?

Veľká noc je najväčší kresťanský sviatok, ktorý sa slávi prvú nedeľu po prvom splne po jarnej rovnodennosti. Rozhodol tak Nicejský koncil v r. 325. Preto je každý rok Veľká noc inokedy.

chyba