Čarovný svet hodiniek

25.03.2019 00:00
Hodinky, seocentrum, PR článok, nepoužívať Foto:

Súčasť nášho života

Koľkí z nás si nejedenkrát povzdychneme, že nič nestíhame, pretože máme málo času. Každodenné povinnosti pribúdajú a čas letí kozmickou rýchlosťou. V takých chvíľach možno závidíme malým deťom, ktoré sú bez starostí, lebo nemajú pojem o čase. Nás však dokáže poriadne rozhodiť čo i len jeden letmý pohľad na hodinky a opäť sme v strese. Ale na druhej strane si už bez hodiniek nevieme život predstaviť. Ak patríte k milovníkom a milovníčkam náramkových hodiniek, určite Vám netreba predstavovať Multitime.sk. Hodinky sa stali súčasťou nášho života, mnohí nedáme na ne dopustiť a len málokedy ich skladáme z ruky. Dnes sú hodinky samozrejmosťou, ale nie vždy tomu tak bolo.

Trošku z histórie hodiniek

Kedysi ľudia sledovali plynutie času len podľa striedania sa dní a nocí a ročných období. O prvých hodinkách môžeme hovoriť až v 1.polovici 16.storočia, keď prišli na svet vreckové hodinky. Boli vyrobené celé zo železa, čomu zodpovedala aj ich váha. Oproti dnešným ľahkým hodinkám boli naozaj ťažké, avšak na vtedajšiu dobu táto váha bola nepodstatná. Prví zákazníci mohli nosiť čas so sebou, čo bol úžasný komfort. A popularita času vo vrecku bola stále väčšia. Preto sa začali vyrábať detaily navyše, ktoré stále viac skrášľovali tieto vreckové časomery a stále viac sa z “kapsáčov” stával šperk.

Prvé vreckové hodinky do podoby dnešných rozmerov vyrobil hodinár Jean Baptiste Duboule vo Švajčiarsku. Vďaka nemu sa stali prijateľnejšími pri nosení. Hodinky sa postupne menili na skutočný šperk a 18.storočie začalo prinášať postupnú premenu vreckových hodiniek na náramkové, ktoré sa stali ozdobou zápästia koncom 80.rokov 19.storočia ako módny doplnok. Keďže ženy sú povestné ako milovníčky rôznych šperkov, preto aj náramkové hodinky boli veľmi dlhý čas záležitosťou žien. Muži sa v tej dobe príliš o hodinky nezaujímali, ale ich postoj sa zmenil príchodom prvej svetovej vojny. Dôvod bol úplne prostý- praktické hľadisko. Vojaci sa potrebovali pri presunoch a manévroch orientovať v čase, no vreckové hodinky boli na tieto účely veľmi nepraktické. Zápästie bolo ideálnym miestom, na ktoré vojaci vždy videli, a na zistenie času im stačilo zdvihnúť ruku.

Po druhej svetovej vojne sa postupne obnovil život v luxuse a na trhu pribúdali značky výrobcov hodiniek a klenotníkov. Zaujímavosťou je, že muži postupne vystriedali ženy a stali sa primárnymi zákazníkmi na trhu s náramkovými hodinkami. Výrobcovia doslova začali pretekať v tom, ktorý z nich vyrobí a ponúkne ľuďom čo najzaujímavejšie a najštýlovejšie náramkové hodinky.

Stále prekvapujúce i žiadané

V súčasnosti už všetci považujeme náramkové hodinky za samozrejmosť a súčasť každodenného života. Už sa nikto z nás nepozastaví nad tým, že ľudia nosia hodinky na ruke. Čím nás však nikdy neprestanú prekvapovať hodinkoví dizajnéri a výrobcovia, je štýl, tvar či funkcie hodiniek. Náramkové hodinky nepoznajú žiadne konvenčné pravidlá, predpisy, obmedzenia, nemajú stanovené hranice. Milovníci i milovníčky hodiniek môžu s radosťou konštatovať, vďakabohu za to. Čoraz väčšiu obľubu si získavajú švajčiarske hodinky, ktorých kvalita i prevedenie sú priam dokonalé. Možno spomenúť známe svetové značky luxusných hodiniek, ako sú napr. Claude Bernard, Catorex, Ingersoll, Vostok Europe a ďalšie.

Dnešný trh s hodinkami ponúka nespočetné množstvo náramkových hodiniek určených pre mužov, ženy i deti. Nemožno povedať, že jedny sú pekné a druhé nie, pretože tak, ako je každý z nás jedinečný, aj každé hodinky sú originálne. To čo nás spája, je vášeň, obdiv a láska k nim.

chyba