Šéf bookmakerov vo Fortune: V jednej veci sa Slovákom nikto nevyrovná

Sledovať športové výkony, zamýšľať sa nad výsledkami zápasov či písať športové analýzy – práca bookmakera znie zrejme ušiam mnohých mužov ako rajská hudba. Špecialistom v tomto odvetví je Michal Hanák, ktorý pracuje ako hlavný bookmaker v stávkovej kancelárii Fortuna. Aké boli jeho začiatky, čo zahŕňa každodenná práca a v čom sú slovenskí stávkari absolútne výnimoční?

19.12.2018 00:00
Ihrisko, Pr článok, nepoužívať Foto:

Ako ste sa dostali k práci bookmakera?

Už v mladosti som aktívne športoval, ale o športové štatistiky som sa príliš nezaujímal. V roku 1992 som sa prihlásil na inzerát do stávkovej kancelárie Pari. Tam som pripravoval podklady pre bookmakerov, zháňal zostavy, telefonoval do novín a žiadal výsledky. V kurzovej ponuke bolo vtedy desať hlavných futbalových líg, top tenisové turnaje, NBA a NHL. K iným ligám neboli žiadne informácie, internet v roku 1993 ešte nebol. Hlavným zdrojom športových výsledkov bol vtedy teletext ARD.

Spomínate si ešte na svoj prijímací pohovor?

Bol veľmi sparťanský, v štýle koľko chceš peňazí a ako dlho denne zvládneš pracovať. Po pár mesiacoch ma začalo moje povolanie naozaj baviť a totálne som mu prepadol. Časom som tiež začal vypisovať kurzy na vybrané športy a zháňal informácie v zahraničných časopisoch. Písal som aj odborné články, v ktorých som sa snažil odhadnúť výsledok a opísať, prečo by mal byť práve taký.

Koľko času ste trávili v práci?

Denne som pracoval 12 a viac hodín. Mojím voľným dňom bola iba sobota a nedeľa dopoludnia. Takto som robil ďalších pätnásť rokov. Potom som pridal ešte jeden voľný deň – nedeľu, ale iba do 22. hodiny. A tak vlastne pracujem doteraz.

Čo je na vašom povolaní najdôležitejšie?

Už dávno nie som len bookmaker. Nepripravujem pravidelne kurzy, iba sa občas podieľam na tvorbe neštandardných stávok, napríklad politických. Najdôležitejšia je však pravidelnosť, časová flexibilita a spoľahlivosť. Automaticky predpokladám, že bookmaker má všeobecný športový prehľad, je expertom na nejaký šport, ovláda vyhľadávanie informácií a vie pracovať s odhadom pravdepodobností.

Koľko bookmakerov pracuje vo Fortune?

V skupine Fortuna ich pracuje 155. Sú zamestnaní v šiestich rôznych spoločnostiach, v piatich krajinách. Najväčšie oddelenie je v Prahe, kde je 80 bookmakerov, v Poľsku a na Slovensku sú menšie lokálne expertné tímy, ďalšie desiatky ľudí máme v Rumunsku a Chorvátsku. Bookmaker pracuje čiastočne z domu, a tiež dochádza na pravidelné služby risk managementu, teda riešenia rizík, ktoré môžu nastať v spoločnosti.

Sú špecializovaní na rôzne športy?

V dnešnej automatizovanej dobe je cieľom mať expertný tím, kde sú iba špecialisti na konkrétne druhy športov. Naša konkurencia zamestnáva odpisovačov kurzov, ktorí len prepisujú kurzy zahraničných stávkových kancelárií bez toho, aby vedeli, prečo to robia. To my nechceme. Fortuna štandardne prijíma stávky za desaťtisíce eur. A keď takú stávku prijmeme, vieme prečo. Na základe čoho tvoríte kurzové ponuky na jednotlivé zápasy a podujatia? Fortuna všetky kurzy na hlavné zápasy tvorí ručne. Nesťahujeme ich od konkurencie, nekopírujeme od iných dodávateľov. Bookmaker vytvorí kurz na základe pravdepodobnosti a deriváty ďalších stávok k zápasu vytvorí algoritmický model, ktorý Fortuna vyvinula. Bookmaker tieto kurzy skontroluje a potom publikuje pre stávkovanie.

Je v niečom príprava kurzov v oblasti slovenského športu iná oproti zahraničiu?

Na Slovensku majú niektorí naši bookmakeri tendenciu dávať kurzy na hokejovú remízu nižšie, než je pravdepodobnosť. Slováci milujú kríže (remízy), a ak niektorý hokejový klub neremizoval viac ako 12-krát za sebou, je remíza najstávkovanejším tipom z celého zápasu. Toto je slovenské špecifikum, ktoré nie je nikde na svete.

Aké športy majú z hľadiska objemu a počtu vkladov najradšej Slováci?

Aj tu je Slovensko iné ako zvyšok Európy, ale každá krajina je špecifická v obľúbenosti športov. Popularita hokeja je totožná s futbalom, potom nasleduje tenis (pomer 40 : 40 : 20). V Česku je to futbal – hokej – tenis (50 : 35 : 15). A napríklad v Poľsku je to futbal, dlho nič, a až v závese nasleduje tenis a basketbal (65 : 20 : 15).

Fortuna vám dá druhú šancu

Či už ste skúsený tipér, alebo so stávkovaním začínate, Fortuna je pre vás tou správnou voľbou. Odmení každého nového registrovaného člena. V nej sa totiž už viac nemusíte báť prehry. Vo Fortune máte prvú stávku úplne bez rizika – ak by aj bola pre vás neúspešná, dostanete svoj vklad až do výšky 30 eur naspäť. Môžete ho opäť staviť, napraviť neúspešný tip a začať vyhrávať. Pri stávkovaní nezabudnite využívať všetky dostupné pomôcky. Tie najpodrobnejšie analýzy a štatistiky, ktoré sú k dispozícii, nájdete aj v rámci mobilnej aplikácie Fortuny. Tipovanie tak bude pre vás oveľa jednoduchšie.

chyba