Chceli sa dostať do izby na poschodí a nikto si s tým nevedel poradiť

Po synovom úraze sa im prevrátil život naruby. Keď sa vrátili domov, museli začať riešiť základné veci. Ako sa dostať do kúpeľne, ako riešiť hygienu, ako sa dostať do izby. Dom bol práve po rekonštrukcii s točitým schodiskom okolo krbu a s miestnosťami s nízkymi stropmi na poschodí. Oslovili niekoľko firiem, nikto im nevedel pomôcť. Ako to nakoniec vyriešili? Zohnali si firmu, ktorá im vyrobila pomôcky na mieru.

26.06.2018 08:00
odkaz Schodisková plošina - ARES
DSCF8422 Schodisková plošina - ARES

Pán Ľubomír sa živil ako obchodný zástupca. 10 rokov bol v armáde, 5 rokov vo vláde na odbore obchodu. Teraz je na dôchodku a stará sa o svojho syna, ktorý je na vozíku po úraze.

Ako s odstupom času hodnotíte rozhodnutie montáže zdvíhacích zariadení vo Vašom dome?

Bola to pomoc nielen pri výbere správnej pomôcky, ktorá bude pre nás vhodná, ale i aj psychická podpora synovi, ktorý mal nedávno úraz. Vyzdvihujem ľudský prístup. Firma ARES sa neustále snažila nájsť riešenie, ako nainštalovať schodiskovú plošinu (niekedy nazývanú výťah pre imobilných) na úzke točité schodisko.

Pán Ľubomír má v dome postavené točité schodisko, ktoré je veľmi úzke. Tento problém sa vyriešil montážou šikmej schodiskovej plošiny pre imobilných, ktorá má pohonnú jednotku mimo plošiny, tým sa ušetril priestor na plošine a mohla byť zväčšená podlaha. Ďalšou úpravou bola podlaha plošiny, tiež na mieru schodiska.

odkaz Schodisková plošina - ARES
DSCF8416 Schodisková plošina - ARES

Vďaka inštalácii stropných zdvihákov môžeme syna kedykoľvek okúpať

Ako sa Vám zmenil život po inštalácii zdvíhacích zariadení?

S manželkou už nevládzeme zdvíhať syna, ktorý mal atletickú postavu a po úraze pribral 10–15 kg. Ani dvaja sme ho nedostali ani len do vozíka, nieto ho dostať do vane alebo na poschodie. Vďaka inštalácii stropných zdvihákov ho môžeme kedykoľvek okúpať.

Na poschodí má pán Ľubomír veľmi nízke stropy a v týchto prípadoch je problém s umiestnením zdvíhacích zariadení na strop. Dnes sú už dostupné stropné zdviháky umiestnené priamo v koľajnici, čo umožňuje inštaláciu stropných zdvihákov tam, kde sú nízke stropy.

odkaz Stropný zdvihák - ARES
stropny-zdvihak Stropný zdvihák - ARES

Prečo ste sa rozhodli osloviť bratislavskú firmu?

Oslovili sme viac firiem, ktoré mali krajšie letáky, ale neboli tak ústretoví. Ako druhú firmu sme oslovili firmu ARES a navrhli mi niekoľko variantov, ktoré by riešili náš problém. Bolo u obchodníka cítiť, že z jeho strany bola ochota pomáhať. To ma upokojilo.

Takéto pomôcky nie sú lacná záležitosť. Financovali ste ich pomocou úveru, mali ste nasporenú nejakú hotovosť alebo ste žiadali o príspevok z ÚPSVaR?

Zažiadali sme si o príspevok z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Našťastie je možné požiadať štát o príspevok na zdvíhacie zariadenie pre osoby na invalidnom vozíku.

Prebehlo toto vybavovanie príspevku cez ÚPSVaR bez problémov?

Áno, prebehlo to bez problémov. Mám fóbiu z úradov a bolo tam dosť vybavovania, ale nakoniec sa to podarilo.

Myslíte si, že by pomôcka pomohla aj iným ľuďom?

Samozrejme, všetky pomôcky sú na podobnej úrovni. Keď viem, aké problémy sme dokázali vyriešiť u nás doma (úzke schodisko, nízke stropy), tak u ostatných sa budú môcť plošina a stropné zdviháky namontovať oveľa jednoduchšie.

Veríme, že všetky zariadenia budú pánovi Ľubomírovi slúžiť ešte veľa rokov.

chyba