Odhaľujeme pre vás čaro lustrov v každej miestnosti

Ľudia najskôr objavili silu ohňa a neskôr aj čaro lustrov. A hoci ich dizajn v priebehu stáročí prešiel viacerými zmenami a inováciami, čas im na kráse a užitočnosti neubral, naopak, skôr pridal. A rovnako ako v minulosti, aj dnes platí pravidlo, že ich môžeme využiť prakticky v každej miestnosti s dostatočnou výškou stropu.

13.06.2018 08:00
foto-sita-lustre

Na čo sa zamerať pri výbere lustra?

Klasické, moderné či retro. To všetko dnes predstavujú lustre. Domčeky vo vidieckom štýle zútulní lampa v rustikálnom duchu, moderný interiér si zase môže dovoliť luster do obývačky s industriálnymi prvkami. A keďže ponuka je naozaj veľká, je len na vás, aký štýl si vyberiete. Dbať treba na veľkosť takzvaného krku lustra. Ak bývate napríklad v staršom mestskom byte s vysokými stropmi, dopriať si môžete dlhšie závesné lustre. Naopak do štandardného paneláku sa odporúčajú skôr tie kratšie, pod ktorými sa aj bežný slovenský chlap môže pohybovať bez rizika úrazu.

Najvyhľadávanejšími sú lustre do obývačky, ktorá slúži ako určitý spoločenský priestor. Luster v nej vám zaručí, že bude dostatočne osvetlená. V poslednej dobe sa však udomácňuje aj v kuchyni. Aby bola príprava jedla jednoduchá a bezpečná zároveň, je dôležité, aby visiace lampy šírili dostatok svetla. Oceníte ich aj nad jedálenským stolom, pretože je dôležité vychutnať si jedlo aj očami. Pomôcť vám v tom môžu najmä lustre do kuchyne v štýle retro, ktoré sa dajú sťahovať. Nielenže si vďaka nim dovidíte až priamo do taniera, ale len čo s večerou skončíte, môžete lampu vrátiť do pôvodnej dĺžky a nebude vám pri rozhovore nijako brániť vo výhľade na spolustolujúcich.
+16

Podliehajú lustre dizajnérskym trendom?

Pouvažujte aj nad tým, či nevymeníte starú lampu za luster do spálne. Súčasný módny trend totiž odporúča vybrať si farebnú visiacu lampu, ktorá váš spací priestor oživí. Dokonalý efekt dosiahnete tým, ak ju zladíte napríklad s dekoračnými vankúšmi, s prikrývkou na posteli alebo aspoň so závesmi. Tento dizajnérsky trik môžete uplatniť aj v iných miestnostiach, kde sa luster stane dominantným prvkom priestoru. Nielenže miestnosť prežiari, ale ju aj esteticky a zaujímavo oživí.

Do úvahy však treba vždy brať aj intenzitu svietidla. Pri čítaní, sledovaní televízie či práci za počítačom sa totiž odporúča umelé svetlo regulovať takzvaným stmievačom, pretože každá činnosť si vyžaduje inú dávku svetelných lúčov. Možnosť ovládania intenzity osvetlenia určite oceníte aj v spálni, kde si môžete navodiť príjemnú romantickú atmosféru a v pohodlí si oddýchnuť. A čo je v dnešnej dobe viac ako poriadny oddych?

chyba