Druhý ročník kampane METRO Varíme zdravo pre školy bol ešte úspešnejší

06.03.2018 14:29
1metro
Autor:

2 829... Presne toľko porcií pripravil pre žiakov a študentov šéfkuchár METRO Vojto Artz a jeho tím počas tohoročného turné po školách. Cieľom veľkoobchodu METRO bolo priblížiť deťom a mládeži zdravý spôsob stravovania. V 6 školských zariadeniach na celom Slovensku kuchári METRO akadémie pomáhali s prípravou jedál, pričom veľkoobchod dodal potrebné suroviny. Tie sa rátali aj na stovky kg rybieho mäsa, kuskusu, zemiakov, zeleniny a iných prísad podľa receptov Vojta Artza.

Z hľadiska počtu navarených porcií bol prekročený výsledok z pilotného prvého ročníka. Vtedy sa podarilo dosiahnuť číslo 2 270. Aj v rámci druhého ročníka úspešnej kampane hrala hlavnú úlohu ryba ako zdravá zložka stravy, pretože podľa odborných názorov je jedinečným zdrojom omega mastných kyselín, vitamínov, minerálov a kvalitných bielkovín. Žiaci a študenti z rôznych škôl si tak pochutnali na lososovi, sumčekovi africkom, ale aj ostriežovi.

„Sme presvedčení, že deti by mali mať na tanieri zdravé a plnohodnotné jedlo, ktoré zároveň chutí dobre. Preto sme sa rozhodli pre kampaň Varíme zdravo pre školy a radi ponúkame inšpirácie smerom k novým trendom s využitím jedinečných surovín a zavedením moderných technologických postupov pri príprave jedál. Chceli sme ukázať, že sa to dá aj v tak náročných podmienkach, akými sú školské jedálne, ktoré si musia strážiť finančné limity, snažiť sa predchádzať plytvaniu s potravinami a zužitkovať všetko dostupné,“ podotkol Martin Krajčovič, PR manažér a hovorca spoločnosti METRO Slovensko.

V rámci druhého ročníka kampane METRO Varíme zdravo pre školy sa varilo podľa nasledujúceho harmonogramu:

  • 1.2.2018: Spojená škola Tilgnerovej v Bratislave 650 porcií
  • 13.2.2018: internát Technickej univerzity vo Zvolene 256 porcií
  • 14.2.2018: ZŠ Pavla Jozefa Šafárika, Tornaľa 420 porcií
  • 15.2.2018: ZŠ Vendelína Javorku, Žilina 200 porcií
  • 20.2.2018: Spojená škola Slančíkovej v Nitre 750 porcií
  • 23.2.2018: ZŠ Lamač, Malokarpatské námestie, Bratislava 553 porcií

SPOLU: 2 829 porcií

Žiaci aj študenti privítali nové a zdravé chute na svojich tanieroch; veľkým prekvapením pre nich bolo, že pre nich varil známy šéfkuchár. „Môžem povedať, že mnohým nesmierne chutilo a niektorí z nich až teraz zistili, že aj ryba môže byť dobrá. Doma ju totiž nemávajú príliš často,“ zhodnotil Vojto Artz a vyhlásil: „Ideme ďalej…“, čím potvrdil, že v iniciatíve za zdravé stravovanie na školách bude METRO cez svoju akadémiu pokračovať aj v nasledujúcich ročníkoch.

Veľkoobchod v rámci tohto podujatia spolupracoval s Celoslovenskou sekciou školského stravovania, participáciu mali aj krajské metodičky, zodpovedné za stravovanie na školách.

Recepty Vojta Artza, podľa ktorých sa varilo v školských jedálňach:

LOSOS S KUSKUSOVYM ŠALATOM „TABBOULEH“

Suroviny:

LOSOS
Losos filet trim E ( bez kostí a kože)
Citrónová šťava ( citróny)
Olej
Maslo
Soľ
Korenie mleté čierne
Mletá sladká paprika
Mletá rasca

TABBOULEH
Kuskus
Soľ
Vývar zeleninový
Červená cibuľa
Olivový olej
Šery paradajky
Uhorka čerstvá šalátová
Petržlenová vňať čerstvá
Mäta čerstvá
Čierne mleté korenie

Postup:

LOSOS: Rybu potrieme olejom, osolíme, okoreníme (mletá paprika, mletá rasca, soľ a korenie), pridáme kúsok masla a dáme piecť na 180°C asi na 8–12 minút.

TABBOULEH: Kuskus zalejeme horúcim vývarom a zakryjeme. Necháme 10–15 minút napučať. Zeleninu nakrájame na drobné kúsky a spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou a mätou zmiešame s kuskusom. Ochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou a olivovým olejom.

Autor: Photomedia s.r.o. Peter Kral

PEČENÝ OSTRIEŽ S BYLINKOVOU KÔRKOU, STRUKOVINAMI A TALIANSKYM PRELIVOM

Suroviny:

RYBA
Ostriež nílsky
Olej slnečnicový
Soľ kamenná
KÔRKA ( KRUSTA):
ARO Strúhanka
Petržlenová vňať kučeravá
Citrón (na kôru)
Olej slnečnicový
Maslo 82%
Soľ kamenná

STRUKOVINY
ARO Šošovica
Krúpy stredné
Soľ kamenná
Aro Vajcia
Bešamel (vlastná výroba)
Petržlenová vňať kučeravá
Olej (na vymastenie pekáča)

BEŠAMEL
Maslo 82%
ARO Múka hladká
ARO Mlieko 1,5%
Soľ kamenná

PRELIV (GREMULÁDA)
ARO Olej olivový
Cesnak čerstvý
Citrón na kôru
Petržlenová vňať kučeravá
Soľ kamenná

DOPLNOK
Citrón

Postup:

PRÍPRAVA KÔRKY (KRUSTY) A RYBY (CCA 30 MINÚT): Rybu nakrájame na požadovanú hmotnosť porcie. Do mixéru vložíme umyté a prekrojené vetvičky petržlenovej vňate, olej, nastrúhanú kôru z umytého citrónu, ochutíme soľou a rozmixujeme na hladké pyré. Potom postupne prisypávame preosiatu strúhanku. Hneď ako sa hmota zahustí, preložíme do misky a ďalej do nej rukou alebo vareškou zapracujeme ostatnú strúhanku. Dobre pripravená krusta je sypká, dobre ochutená a má jasno zelenú farbu. Touto krustou nahusto posypeme porcie ryby, preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a pred servírovaním pečieme vo vopred vyhriatom konvektomate alebo rúre na 180°C asi 8 minút. Upečené ryby preložíme na výdaj do čistej gastro nádoby vedľa seba, aby sme nezdeformovali porcie.

PRÍPRAVA STRUKOVÍN (CCA 2 HODINY): Prebranú šošovicu prepláchneme, scedíme, zalejeme studenou vodou a uvaríme domäkka. Prepláchnuté krúpy namočíme do studenej vody aspoň na 5 hodín vopred, aby napučali. Potom precedíme, zalejeme čistou vodou a tak isto uvaríme za občasného miešania domäkka. Uvarené krúpy precedíme, tak isto šošovicu a necháme odtiecť. PRÍPRAVA BEŠAMELU (CCA 10 MINÚT): Na masle opražíme do ružova hladkú múku, zalejeme mliekom, ochutíme soľou.

DOKONČENIE STRUKOVÍN (CCA 45 MINÚT): Scedené krúpy a šošovicu vložíme do misy, pridáme vajcia, bešamel, na rezančeky nakrájané listy umytej petržlenovej vňate, ochutíme soľou a dobre premiešame. Hotovú hmotu degustujeme a dochutíme. Potom preložíme do vymasteného pekáča a pred servírovaním prehrejeme. PRÍPRAVA PRELIVU – GREMULÁDY (CCA 10 MINÚT): Cesnak očistíme, petržlenovú vňať a citrón umyjeme. Do misy nalejeme olej a pridáme do nej na drobné kúsky nakrájaný cesnak, lístky petržlenovej vňate, nastrúhanú kôru citróna a soľ. Všetko dobre premiešame a necháme odležať v chladničke.

Autor: Photomedia s.r.o. Peter Kral

SUMČEK S GLAZOVANOU ZELENINOU A PUČENÉ ZEMIAKY

Suroviny

SUMČEK AFRICKÝ
Sumček africký filet chladený
Soľ (dávka podľa školského predpisu)
Olej
Maslo
Paprika mletá
Rasca mletá
Čierne mleté korenie ( dávka podľa školského predpisu)

GLAZOVANÁ ZELENINA
Koreňová zelenina očistená ( mrkva , petržlen, zeler)
Karfiól
Fazuľka zelená
Špenát listový čerstvý
Soľ ( dávka podľa školského predpisu)
Maslo

POPUČENÉ ZEMIAKY S MASLOM
Zemiaky
Maslo
Soľ (dávka podľa školského predpisu)
Petržlenová vňať čerstvá

Postup:

RYBA: Filet zo sumčeka nakrájame na porcie osolíme a okoreníme (paprika, rasca, korenie). Plech potrieme olejom, uložíme ochutené ryby a pridáme kúsky masla. Pečieme pri teplote 180°C asi 8 –12minút ( podľa hrúbky filetu).

ZELENINA: Koreňovú zeleninu nakrájame na kúsky. Karfiol rozoberieme na menšie ružičky, fazuľku, ak je dlhá, prekrájame na menšie kúsky. Všetku zeleninu sparíme vo vode a potom zľahka prehrejeme s maslom. Všetko následne osolíme.

PUČENÉ ZEMIAKY: Uvarené zemiaky osolíme popučíme s maslom a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Autor: Photomedia s.r.o. Peter Kral
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku
Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk