Cyklistika v zime? Je náročná, ale stojí za to!

Bicyklovanie v zime je potrebné prispôsobiť povahe terénu, oblečenie na bicykel treba prispôsobiť počasiu – presnejšie: pocitovej teplote.

30.11.2017 08:55
obr cyklodresy biotex Foto:

Zimní cyklisti vedia prečo s príchodom chladných dní neodparkovali svoje bicykle do garáži, poznajú výhody zimnej cyklistiky: posilnený imunitný systém, odolnejšia psychika, dobrý pocit z prekonávania samého seba. Ale vedia aj to, že je rozdiel medzi reálnou teplotou, ktorú uvádza teplomer a tou pocitovou, kedy faktor mrazivého vetra spôsobeného vlastnou rýchlosťou jazdy má obrovský vplyv. Pocitovú teplotu najviac ovplyvňujú vietor a vlhkosť vzduchu. Oblečenie na bicykel si treba vyberať podľa pocitovej teploty a nie podľa toho čo vidíte na teplomere.

V našom eshope www.cyklodresy.sk nájdete to najvhodnejšie oblečenie do chladu, dažďa, či mrazu, stačí si len vybrať! Sledujte naše akcie a nakupujte ešte výhodnejšie! Ak chcete byť o našich akciách informovaní ako prví, stačí sa prihlásiť pre odber newslettra. V chladnom počasí treba chrániť okrem tela aj periférme oblasti – ruky, nohy a hlavu. A tu platia pravidlá vrsvenia, pričom každá vrstva má svoju funkciu:

1. Prvá vrstva sa oblieka sa priamo na telo, jej úlohou je odviesť pot a prebytočné teplo od tela preč. Tu si treba zvoliť vhodné funkčné termooblečenie – ideálne funkčné tričko s dlhým rukávom. Bavlnené tričko neodporúčame.
2. Druhá vrstva je tepelnoizolačná. Jej úlohou je udržať teplo a odviesť pot do vonkajšej vrstvy. Ideálny je zateplený cyklistický dres.
3. Tretia vrstva má ochrannú funkciu – pred vetrom, dažďom alebo snehom. Napríklad zateplená bunda z materiálu, ktorý má vysokú priedušnosť a nízku priepustnosť vlhka, vetru, či chladu.

V zime je čiapka alebo kukla pod prilbou veľmi dôležitá. Samotná prilba nestačí, pretože nechráni hlavu pred únikom tepla a chladným vetrom.

Na ruky patria v zime rukavice – zimné cyklistické rukavice zabránia omrznutiu prstov. V porovnaní s letnými bezprstovými je schopnosť jemnej manipulácie obmedzená. Vyberte si také rukavice, v ktorých sa dajú dobre ovládať riadidlá. Vhodné sú aj návleky na ruky.

Foto: Archív cyklodresy.sk
obr cyklodresy biotex 4

Cyklistické topánky by mali byť predovšetkým pevné, ale to platí za každého počasia. Ideálnym riešením proti premoknutiu nôh sú nepremokavé cyklistické tretry. Môžete použiť aj zimné návleky na tretry. Do topánok odporúčame funkčné ponožky.

Aj do dažďa je dobré si zaobstarať nepremokavé návleky na tretry. Telo ochránite pláštenkou. Tá je väčšinou z tenkého, úplne nepremokavého materiálu a dá sa schovať do zadného vrecka dresu.

Všetky spomínané produkty nevyhnutné pre zimnú cyklistiku nájdete v našom e-shope www.cyklodresy.sk – ako sa povie „pod jednou strechou“, s doručením do 24 hodín a možnosťou výmeny tovaru v prípade, že Vám nesadne už nie je prečo váhať. Veď bicyklovať viete aj v zimnom počasí.

Foto: Archiv cyklodresy.sk
obr cyklodresy biotex 2
chyba