7 dôvodov, prečo si nepožičať, keď ste nezamestnaný

Ak máte záujem o pôžičku, existuje dnes už veľa možností a poskytovateľov finančných úverov. Pokiaľ človek má pravidelný príjem, či už z podnikania alebo z trvalého pracovného pomeru, nie je obvykle problém s vybavením bežného úveru v banke alebo overenej a známej nebankovke, no ak ide napríklad o dôchodcu, ženu na materskej alebo nezamestnaného, nastáva už iný prípad.

18.12.2015 05:00
sita inzercia

Aké sú možnosti v nebankových spoločnostiach

Pre každého, kto potrebuje požičať rýchlo a bez zbytočných otázok, sú tu pôžičky z nebankových spoločností. V tomto prípade sa myslia najmä tie overené a veľké nebankovky, ktoré majú aj sieť vlastných obchodných zástupcov alebo pobočiek po celom Slovensku. Ak však máte problém s doložením svojho príjmu, nemusíte však u nich pochodiť, najmä ak si chcete požičať väčšiu sumu.

V prípade viacerých krátkodobých a menších spotrebiteľských úverov samozrejme nie je pravidlom, že sa vždy musí vyžadovať presné dokladovanie výšky príjmu. Na druhú stranu, je potrebné si v tomto prípade vždy vopred pozrieť všetky podmienky úveru a to nielen úročenie, ale aj rôzne poplatky, podmienky splatenia a celkové preplatenie úveru. Ani nízky úrok na úvod totiž nemusí zaručiť, že nepôjde o extréme nevýhodnú ponuku.

Krátkodobé úvery aj pôžičky od súkromných osôb

To, aké sú presné možnosti, závisí od situácie žiadateľa. Pokiaľ ide o dôchodcu alebo mamičku na MD, čo je skupina klientov, ktorí nie sú zamestnaný na trvalý pracovný príjem, ale určitý príjem majú vo forme štátneho dôchodku alebo rôznych iných dávok štátneho zabezpečenia, v tomto prípade nie je problém si požičať aj od väčšiny nebankových subjektov ako ukazuje porovnanie pôžičiek pre nezamestnaných.

Druhou možnosťou môže byť oslovenie niektorých súkromných investorov, ktorí obvykle tiež nevyžadujú dokladovanie príjmu alebo jeho presné potvrdenie. V tomto prípade sa však žiadateľ vystavuje zvýšenému riziku neseriózneho jednania, či už ide o rôzne poplatky, prípadne preplatenie úveru alebo podmienky v prípade, že nebude vedieť pôžičku načas splatiť.

Ak sa dá, radšej si ale úver neberte

V prípade, že naozaj nemáte takmer žiaden príjem, takmer určite budete mať problém s neskorším splácaním pôžičky. Skúste radšej osloviť niekoho z rodiny alebo dobrého známeho a požiadať ho o krátkodobú pomoc. Ak sa totiž dostanete k finančným prostriedkom týmto spôsobom, je to prijateľnejšie, ako si požičiavať od nebankovky s vysokým úrokom.

Okrem toho je aj viacero dôvodov, prečo to nerobiť:

1. Zaťaženie rodinného rozpočtu splátkou

Treba počítať s tým, že akýkoľvek, aj čo najviac na prvý pohľad výhodný úver, je potrebné splácať. Pokiaľ nemáte istotu alebo aspoň reálnu šancu na získanie pravidelného príjmu, budete mať problémy nielen s vlastnými existenčnými nákladmi, ale aj s nákladmi na splácanie úveru. Menej Vám zostane teda na živobytie a vlastný život.

2. Nabaľovanie úrokov a poplatkov

V prípade neschopnosti splácať hocaký úver sa dnes už veľmi razantne pristupuje k sankčným poplatkom a tam to vôbec nemusí končiť. V prípade, že budete s omeškaním dlhšie, budú sa navyše počítať aj rôzne úroky a ak to dospeje do štádia, že nastane exekučné konanie, tak aj exekútor si vypýta svoje a budete to musieť zaplatiť Vy.

3. Ani exekúcia nie je žiadna zábava

Ako sme spomínali, tak exekútor má tiež rôzne poplatky a náklady na svoju činnosť. Navyše, v rámci zákonných možností môže siahnuť podľa výšky dlžnej sumy či už na príjmy rodiny, prípadne sa používa aj predaj majetku na uspokojenie pohľadávky. V najhoršom prípade môžete mať dlhé roky strhávané poplatky za úhradu exekúcie a dlhu.

4. V prípade neplatenia záznam v registroch

Ak sa dostanete do omeškania splácania, budete mať problém aj s tým, že sa dostanete do niektorého z úverových registrov dlžníkov. V praxi to znamená, že aj keby sa Vám podarilo dlh uhradiť, najbližších 5 rokov budete mať prístup k prípadným ďalším pôžičkám sťažený, ak nie rovno znemožnený.

5. Obmedzená ponuka úverov

Pre ľudí bez trvalého pracovného pomeru a príjmu z toho plynúceho je ponuka úverov a pôžičiek menšia a užšia ako v prípade zamestnaných ľudí. To so sebou prináša nielen menší výber, ale aj nutnosť prispôsobiť sa napríklad vyššiemu úročeniu alebo iným finančným a nefinančným podmienkam, ktoré môžu byť veľmi nevýhodné. U licencovaných nebankoviek zapísaných v NBS totiž takéto úvery zväčša nezískate.

6. Pravdepodobnosť neseriózneho jednania

Klienti, ktorí sú bez práce a zúfalo zháňajú úver, sú vo väčšej miere vystavovaní neserióznemu jednaniu či už zo strany súkromných veriteľov alebo zo strany iných poskytovateľov úverov a pôžičiek. Navyše, ak nebudete splácať, nemožno dokonca ani vylúčiť pravidelné obťažovanie a vymáhanie dlhu neserióznymi praktikami.

7. Psychologický efekt

Nezanedbateľný je tiež celkový psychologický efekt na túto situáciu. Ak sa rozhodnete požičať si, môže to vyvíjať psychologický tlak tak na Vás, ako aj na Vašu rodinu. Niektorí vtedy hľadajú prácu aj „načierno“ alebo zoberú hocijakú pracovnú ponuku, len aby dlh splatili, iní to riešia opakovaným zadĺžením sa, aby splatili prvý úver.

Ako vidíte, existuje niekoľko naozaj dobrých dôvodov, prečo by ste si mali rozmyslieť pôžičku v prípade, že viete, že bude problém s jej splácaním v dôsledku nedostatočného pravidelného príjmu. Ak nemáte ani možnosť mať spoludlžníka alebo ručiteľa s dostatočnou bonitou, môžete mať problém si vôbec požičať. Dôsledky prípadného nesplácania akéhokoľvek úveru Vám navyše skomplikujú život na poriadne dlhý čas. Veľmi dobre si preto premyslite, ako budete riešiť svoju finančnú situáciu. Najlepšie je na čas „nepohody“ myslieť už vtedy, keď pravidelný príjem máte a niečo si vopred odložiť bokom…

chyba