Odľahčite si začiatok nového roka s vegánskou kuchyňou

Hľadáte spôsob, ako si po sviatkoch naštartovať trávenie vyváženou stravou? Namiesto nezmyselných diét radšej vyskúšajte recepty vo veggie štýle.

26.01.2023 00:00
Kaufland, pr, nepouzivat

Pokiaľ neviete, ako vegánske produkty v kuchyni správne používať, inšpirujte sa radami skúsených foodblogeriek. Nikoleta Kováčová, známa ako Surová dcérka, a Sova_huhu alias Soňa Makranská vedia, ako si navariť chutne a tak, že rozdiel ani nespoznáte.

„Zaraďovanie rastlinných potravín do jedálnička nikdy nebolo také jednoduché,“ hovorí Soňa Makranská alias Sova_huhu a dodáva: „V obchodoch nájdete široký sortiment kvalitných výrobkov, ktorými si môžete obohatiť svoje stravovanie. Nebojte sa skúšať nové chute a vône – určite vás milo prekvapia.“

Kaufland, pr, nepouzivat

5 osvedčených tipov z vegánskej kuchyne

  • Mlieko patrí k najčastejšie nahrádzaným živočíšnym potravinám. Na trhu nájdete množstvo orechových alternatív i nápojov z obilnín: ryžové, makové, sezamové či sójové nemliečne nápoje.
  • Kokosové „mlieko“ alebo krém sú vynikajúcimi náhradami za sladkú smotanu, pretože sa dajú krásne vyšľahať. Vanilkovú a kokosovú príchuť rastlinných mliek zase oceníte pri príprave vianočky alebo lievancov.
  • S tofu sa vďaka jeho neutrálnej chuti dá veľmi dobre pracovať a pripraviť z neho slané i sladké jedlá. Jeho mäkkú verziu môžete použiť namiesto klasického tvarohu alebo omáčky. Údené tofu zase výborne chutí vo francúzskych zemiakoch, či plnenej paprike.
  • „Ak potrebujete urobiť cesto bez vajíčok, pridajte k múke trochu rastlinného nápoja. Sójový je stávkou na istotu, obsahuje totiž viac bielkovín, dobre pení a vie byť doslova krémový, vďaka čomu sa vám koláče vždy podaria,“ radí Surová dcérka.
  • Pokiaľ s vegánstvom iba začínate, najjednoduchšie je zamerať sa na rastlinné alternatívy živočíšnych produktov. Ich najširšiu ponuku nájdete v Kauflande. Na výber máte alternatívy syra, mäsa, šunky, jogurtov, mliek, ako aj rôznych fašírok, párkov alebo iných hotových jedál.
Kaufland, pr, nepouzivat

Vyskúšajte veggie francúzske zemiaky á la Surová dcérka

Ingrediencie:

800 g zemiakov typu C

2 PL slnečnicového oleja

500 ml sójovej smotany na varenie K-take it veggie

30 g kukuričného škrobu

3 PL lahôdkového droždia

1 ČL soli

150 g údeného tofu K-take it veggie

Postup:

Ošúpané zemiaky nakrájame na tenké plátky. Zalejeme olejom a dobre premiešame. V miske zmiešame sójovú smotanu na varenie K-take it veggie so soľou a lahôdkovým droždím. Aby sa smotana upiekla správne, zahustíme ju kukuričným škrobom. Údené tofu nakrájame na tenké plátky a krátko ho opečieme do zlata z každej strany, aby sa zintenzívnila jeho chuť.

Zemiakmi, vykúpanými v oleji, vyložíme dno zapekacej misky. Druhú vrstvu vytvoríme zo 6 plátkov tofu. Prvé dve vrstvy zalejeme naberačkou rastlinnej smotany. Pokračujeme vo vrstvení, a to striedaním zemiakov, údeného tofu K-take it veggie a smotany. Hornú vrstvu výdatne zalejeme smotanou a zakryjeme alobalom.

Pečieme v rúre pod alobalom na 180 stupňoch asi 45 minút. Potom odoberieme alobal a dopečieme asi 30 minút pod grilom, aby horná vrstva zemiakov chytila chrumkavo zlatú farbu. Po vybratí z rúry skontrolujeme, či sú zemiaky naozaj prepečené a smotana hustá. Necháme vychladnúť a servírujeme. Prajeme dobrú chuť.

Všetko potrebné na prípravu tohto i ďalších receptov, vrátane nadštandardného sortimentu rastlinných výrobkov a privátnej značky K-take it veggie nájdete v aktuálnom letáku na www.kaufland.sk/letak.

Facebook X.com chyba Newsletter