Valdobbiadene, záruka kvalitného prosecca

Vinárstvo Marsuret charakterizuje tradičná starostlivosť o vlastné vinice, ručné oberanie, precízny výber hrozna pri spracovaní a šetrné lisovanie. Vďaka jedinečnému umiestneniu, mikroklíme a pôdnym vlastnostiam pohoria Valdobbiadene je kvalita Marsuret prosecca výnimočná. Každá vinica vo svojom bukete a aróme plne vyjadruje kúzlo svojej jedinečnej polohy.

22.09.2022 00:00
YEME, cartizze, pr, nepouzivat

Dnes vlastní spoločnosť Marsuret vinice na ploche 45 hektárov nachádzajúce sa a roztrúsené v najprestížnejších oblastiach zóny DOCG: Cartizze, Col San Martino, Guia, Premaor, Rolle, Zuel and Le Serre. Na výrobu prosecca využívajú výhradne hrozno pochádzajúce z vlastných viníc. Hlavnou odrodou hrozna je biela odroda Glera s charakteristickou sviežou a aromatickou príchuťou. Glera sa pestuje v tejto malej oblasti severovýchodného Talianska minimálne od osemnásteho storočia.

YEME, pr, nepouzivat

Rodinná tadícia

Rodina Marsura je známa svojou starou prezývkou Marsuret. Vinárstvo založil v roku 1936 Agostino Marsura, keď kúpil vinicu vo Val de Cune v Guia di Valdobbiadene a začal vyrábať prvé šumivé víno s prirodzenou fermentáciou vo fľaši. Jeho mladší brat Giovanni sa venoval zabezpečovaniu kvalitnej produkcie. Dnes sa o rodinný podnik stará Giovanniho syn Ermes spoločne s deťmi, ktoré vyrástli doslova medzi viničom. Od svojich predkov zdedili množstvo vedomostí a porozumenia. Okrem toho, že Ermes Marsura je hrdým dedičom rodinnej tradície, priniesol významné zmeny s novými výrobnými technikami a starostlivým výskumom. Úspech tohto prístupu bol dokázaný mnohými oceneniami.

Ermes Marsura
YEME, pr, nepouzivat Ermes Marsura

Metóda Charmat

Prosecco Marsuret je vyrábané metódou Charmat, ktorá je založená na princípe druhotného kvasenia vína v nerezových ocelových tankoch. Po zbere sa hrozno prevezie do vinárstva, kde ho špeciálne navrhnuté stroje veľmi jemne stláčajú tak, aby sa vylúčila iba voľná šťava – mušt, ktorý sa nechá usadiť v nádrži z nehrdzavejúcej ocele. Akonáhle sa zakalená časť muštu usadí, pridajú sa do čistej kvapaliny prírodné kvasinky a začne sa fermentačný proces. Pridanie kvasiniek podporuje prirodzené cukry v hroznovej šťave, aby sa premenili na alkohol. Tiché víno sa transformuje na šumivé víno. Zavedie sa do tlakových nádob z nehrdzavejúcej ocele spolu s kvasinkami a cukrom, ktoré stimulujú tvorbu bublín oxidu uhličitého vo víne. Akonáhle víno dosiahne požadovanú hladinu alkoholu, ochladí sa, prefiltruje a všetky kvasinky použité vo fermentačnom procese sa odstránia. Časť zvyškového cukru sa udržiava, aby mu ostalo trochu sladkosti a nakoniec je prosecco udržiavané pod tlakom, aby si udržalo svoje bubliny.

Tradičné nefiltrované prosecco

Marsuret vyrába aj tradičné prosecco, naturálne nefiltrované víno Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra Brut Nature SUI LIEVITI, pri ktorom druhotné kvasenie prebieha priamo vo fľaši. Kvasinky po ukončení kvasenia klesajú ku dnu a zostávajú tak po celý čas v kontakte s vínom: www.yeme.sk/…0-75l-p59876

Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra...
SUI-LIEVITI, pr, nepouzivat Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra Brut Nature SUI LIEVITI

Región prosecca

Prosecco sa vyrába výlučne v dvoch susedných regiónoch Veneto a Friuli-Venezia Giulia na severovýchode Talianska, medzi pohorím Dolomity a teplým Jadranským morom. Má miernu mikroklímu s veľkorysými dažďovými zrážkami a slnkom. Bujné zelené kopce v okolí Terstu, Trevisa a Padovy sú domovom tisícov hektárov viníc, ktoré prerušujú len starobylé kostoly a malebné dedinky. Presný typ pôdy sa tu líši medzi vinohradmi, ale vo všeobecnosti je to zmes vápenca, ílu, slieňa a morského pieskovca. V spojení s miernym podnebím tieto pôdne podmienky robia z tohto regiónu ideálny na pestovanie hrozna glera.

Zákony DOC (denominazione di origine controllata) a DOCG (denominazione di origine controllata e garantita) z roku 2009 obmedzujú produkciu prosecca na dve malé zóny v oblasti, ktorá bola historicky oslavovaná pre svoje výnimočné prosecco. Na to, aby sa šumivé víno nazývalo „Prosecco“, musí každá fáza jeho výrobného procesu prebiehať v zóne DOC / DOCG, v Benátsku a vo Friuli-Venezia Giulia. V zóne DOCG, ktorá zahŕňa Cartizze, Conegliano Valdobbiadene a Il Rive, sú úrody oveľa nižšie ako inde, pretože vinohrady sú ťažko prístupné.

chyba