Rozšírte si obzory a pobavte sa na rekordoch, o ktorých ste ani len netušili

20.09.2022 00:00
BUDVAR, pr, nepouzivat Foto:

Nebudeme si klamať: športoví fanúšikovia radi povzbudzujú svojich s pivom v ruke, hlavne keď sedia doma pred televízorom. A rovnako ako padajú rekordy v športovom svete, sú aj vo svete pivného moku.

1. Najrozšíre­nejším alkoholickým nápojom na planéte je pivo.

2. Najbežnejším druhom piva je ležiak. Jeho podiel na svetovej spotrebe dosahuje až 80 %. Slovo ,ležiak’, resp. ‚lager‘ pochádza zo severoeurópskych jazykov a znamená miesto na spanie, skladovanie alebo uchovávanie. Nie každý pivovar má dostatok ležiackych tankov. Budějovický Budvar patrí k pivovarom s najväčšou kapacitou týchto tankov v Európe.

3. Ak by sme hľadali niečo ako pivnú olympiádu, pokojne ňou môžeme označiť najväčší pivný festival – nemecký Oktoberfest. Premelie sa tu okolo 6 miliónov ľudí a zanechajú po sebe asi tak tisíc ton odpadu.

Foto: Budweiser Budvar
BUDVAR, pr, nepouzivat

4. Keď je zdvíhanie činiek šport, malo by ním byť aj udržanie nákladu na hlave. To si určite myslí John Evans, mimochodom diabetik, ktorý sa zapísal do Guinessovej knihy rekordov tým, že si na hlavu naskladal 237 pollitrov piva. Vy si však pivo viete domov odniesť aj pohodlnejšie a dokonca aj ekologicky zabalené. Stačí siahnuť po šiestich plechovkách Budweiser Budvar Original alebo Budvaru 33 v ekologickom papierovom balení.

5. Pri Budvare ešte zostaneme. Tým, že prešiel z plastového na papierové 6-balenia plechoviek svojej „dvanástky“ a horkej „tridsaťtrojky“, ušetrí až 85 ton plastu ročne.

Vidíte? Takto pohodlne si odnesiete svoj... Foto: Budweiser Budvar
Budvar, pr, nepouzivat Vidíte? Takto pohodlne si odnesiete svoj Budweiser Budvar Original aj vy.

6. Do najväčšieho pohára piva na svete sa zmestilo 2082 litrov tohto zlatistého moku.

7. Pitie síce nie je šport (nie, slovenská hádzaná naozaj nie je športom), ale aj to sa dá robiť na rýchlosť. Steven Petrosino v roku 1977 vypil liter piva za 1,3 sekundy. Pohár piva vypije za 0,18 sekundy – to je rýchlejšie, než do seba kopnete panáka.

chyba