Súťaž Great Taste Awards odštartovala v roku 1994. Najmä malí podnikatelia, výrobcovia a rodinné podniky museli začať spolupracovať, aby presvedčili spotrebiteľov, že vysokokvalitné a chutné potraviny je možné zabezpečiť iba poctivým prístupom, potrebnou kvalifikáciou a samozrejme z kvalitných surovín. Spojilo sa 12 odborníkov, ktorí v prvom ročníku súťaže oddegustovali menej ako 100 potravinárskych výrobkov v piatich kategóriách.
Počet hodnotiacich odborníkov každým rokom narastá a z pôvodných 12 ich dnes hodnotí takmer 500 v 37mich kategóriách. Obľúbenosti súťaže po celom svete zodpovedá rapídne narastajúci počet prihlásených výrobkov či nápojov. Zatiaľ čo v prvých rokoch sa počet navyšoval z pôvodných 100 na 500 až 1000 vzoriek, od roku 2010 bolo potrebné obmedziť prihlasovanie vzoriek, a to na 10 000. Ani tento limit však dlho nevydržal a v minulom roku počet vzoriek prekročil počet 14 000. Hodnotenie prebieha vo Veľkej Británii v mestách ako Londýn, Dublin, Dorset, Belfast, Harrogate a Tipperary.
Great Taste sa stal najväčším a najdôveryhodnejším akreditačným systémom potravín a nápojov na svete s pridanou hodnotou. Úspech v Great Taste Awards a najmä spätné väzby komisárov na každý prihlásený produkt sú bránou k vzrušujúcim príležitostiam pre výrobcov potravín a nápojov a samozrejme možnosť spotrebiteľov vybrať si to najlepšie čo trh potravinárstva ponúka.
ČO PRINIESOL ROK 2022
Great Taste Awards 2022 sa niesol v duchu 14 250 vzoriek zo 110 krajín, z ktorých len 5 556 získalo ocenenie. Pivo, pečivo, zmrzlina, čaj, čokoláda a samozrejme káva sú len zlomok kategórií, v ktorých súťažia aj slovenskí výrobcovia. Z takmer 230 vzoriek víťazných káv z celého sveta sa práve šestici „tých“ našich podarilo pre Slovensko získať spolu až 9 hviezd.
HVIEZD V ČIERNOM KRUHU PRIBÚDA AJ NA SLOVENSKÝCH PULTOCH
Na pultoch obchodných reťazcoch, no najmä v online priestore sa čoraz viac stretávame s „onálepkovanými“ produktami, ktoré by mali znamenať „kvalitu“. Čierna nálepka zo zlatými hviezdami v potravinárstve deklaruje kvalitu, ktorej dôveruje viac ako 100 000 výrobcov a niekoľko 100 000 spotrebiteľov, ktorý vďaka udeleným oceneniam, presne vedia, kde nájdu kvalitné výrobky a poctivých výrobcov.
ČO SA SKRÝVA POD HVIEZDAMI
· 3 hviezdičkové ocenenie: Vynikajúce , mimoriadne chutné výrobky. Počas roka získa tri hviezdičky približne 2 % prihlásených výrobkov.
· 2 hviezdičkové ocenenie: Vynikajúce, výrobky nad rámec bežnej chuti. Počas roka získa dve hviezdičky približne 10% prihlásených výrobkov.
· 1 hviezdičkové ocenenie: Jednoducho chutné, výrobky, ktoré majú fantastickú chuť. Počas roka získa dve hviezdičky približne 25% prihlásených výrobkov.
HVIEZDY PUTOVALI AJ DO SEREDE
Nie jedna, ani dve, ale hneď šesť káv rodinnej pražiarne kávy, Coffee VERONIA očarilo odborníkov a skúsených degustátorov. Pestovanie špeciálnych výberových káv na malých farmách Brazílie v symbióze s prírodu a celou rodinou počnúc rodičmi či starými rodičmi, moderný prístup pri spracovaní a pražení vniesol do tradičnej brazílskej kávy netradičný „punc“. Kvalita zŕn, precíznosť praženia a konkrétny recept boli rozhodujúcimi faktormi pre udelenie „kávových“ oscarov práve našim kávam.
Aj napriek tomu, že najvyššie ohodnotenie, a to tri hviezdy, sa nepodarilo získať žiadnej slovenskej pražiarni, Coffee VERONIA získala v tomto roku pre tri kávy dvojhviezdičkové hodnotenie a pre ďalšie tri kávy jednohviezdičkové hodnotenie. Spomedzi všetkých slovenských pražiarní sa jedná v tomto roku o najvyššie dosiahnuté kávové „skóre“.
A hoci dvojhviezdičkové hodnotenie, ktoré znamená „ nad rámec bežnej chuti, mimoriadna chuť“ dosiahne v každom roku iba 10% prihlásených produktov, nám sa to podarilo až pri troch vzorkách Brazil Signature Espresso, Brazil Microlot Rubi a Microlot India Liberica.
NAŠI VÝHERCOVIA OČAMI MEDZINÁRDONÝCH KOMISÁROV
** BRAZIL MICROLOT FRIENDS RUBI / príprava na filter
Ohromujúca vôňa zŕn, bohatá na ovocné moruše. Káva má výraznú ovocnú arómu, chuťový profil je čistý s dobre ustáleným a dlho trvajúcim záverom. Naozaj dobre spracovaná káva. Kvalita zrna a konzistencia praženia sú zrejmé na pohľad. Pre kávu tejto nadmorskej výšky je evidentná, a v tomto prípade aj obdivuhodná úroveň ovocnej chuti. Chuť ovocia podobná čučoriedke sa rozvíja v ústach aj na záver v kombinácii s karamelovou dochuťou. Oriešková vôňa zrna prechádzajúca vďaka praženiu do gaštanov s náznakom ovocnej arómy vo výslednej káve nás prekvapila. Rastlinné takmer trávnaté tóny dodávajú záveru tón ostrosti. Elegantne sa rozvíja jemná ovocnosť. Jemnejšie tóny v spojení s mliekom sa v chuti rozšírili a kombinácia chutí sa dokonale vyvážila.
** INDIA MICROLOT LIBERICA / príprava na filter
Veľmi atraktívne zrná s úžasnou a netradičnou arómou, bohatou na horké kakaové tóny. Nádherne šťavnatý pocit v ústach, výrazné sladké ovocie doplnené o horkú čokoládovú koncovku s mierne trpkým syrovým nádychom. Čistá, dobre ustálená a intenzívna dochuť.
** BRAZIL SIGNATURE ESPRESSO / príprava na espresso
Dobré a pomerne rovnomerné praženie. Zaujímavá kombinácia chutí a pocit v ústach. Tabak prechádza do jemných popolavých tónov, má veľmi dobrú krémovú konzistenciu. Príjemné čokoládové tóny prechádzajú do horkej čokolády a nugátu, ktorý je zvýraznená pridaním mlieka.
* BRAZIL COLD SOUL / príprava na filter
Z týchto zŕn vás víta symfónia vôní, ovocie a orechy, cukrovinky, pečivo, sladový chlieb, ale i zelenina. Výsledná káva je ako melanž všetkého spomenutého obohatená o pikantné tóny. Čistá chuť v ústach s trochou chmeľu je zjemnená citrusmi. Súčet týchto chutí tvorí plnú a dlhotrvajúcu dochuť v ústach. Pridanie mlieka niektoré chute zmiernilo a iné rozjasnilo. Výsledok, kvalitná káva, kvalitne spracovaná.
* RWANDA / príprava na filter
Výrazne pikantná aróma v šálke s nádychom sušeného ovocia vytvára celkom zaujímavý profil. Porotcovia spočiatku zaznamenali trochu šťavnatú ovocnú kyselinu, ktorá sa zmenila na nádych čokoládovej horkosti. Menej komplexná a menej výrazná chuť, avšak v končenom dôsledku veľmi prístupná a otvorená káva s jemnosťou v každom dúšku.
* BRAZIL SANTOS EXKLUZIVE / príprava na espresso
Stredne pražené zrná s čokoládovými a šťavnatými tónmi s mierne popolavým záverom. Celkovo je to vyvážená a príjemná káva, ktorá poteší každého kávového nadšenca.
ROBÍME TO PRE VÁS
Úsilie našich priateľov farmárov z Brazílie, Indie a Rwandy sme podčiarkli poctivým prístupom k praženiu každého kávovníkového zrna. Za každou chutnou šálkou kávy sa skrýva náročná práca farmára, pražiara a samozrejme baristu, Ani jeden nemôže byť úspešný bez toho druhého. Iba z kvalitného produktu môžete mať kvalitný výsledok, a preto toto ocenenie patrí všetkým našim priateľom, farmárom ktorí pestovaniu kávy zasvätili nielen celý svoj život, ale aj život svojich rodín.
Coffee VERONIA – BEAN'S FRIENDS nie je len káva, je to priateľ, ktorého vďaka súťaži Great Taste získali aj odborníci vo Veľkej Británii.
“Najväčším zadosťučinením za našu prácu, sú pre nás spokojní zákazníci. Ak sa k nim pridajú aj medzinárodne uznávaní odborníci je to pocta nielen pre našu kávu, ale najmä pre nás, ako rodinu. Vybudovať rodinný podnik, a to najmä na úkor vlastnej rodiny nebolo nikdy jednoduché, no vďaka káve sa naša rodina rozšírila o ďalších členov roztrúsených po celom svete. Práve priateľstvá z farmármi ma prinútili nebrať kávu ako biznis, ale ako poslanie. Ku každému zrnku pristupujeme s najväčšou pokorou a úctou a som rád, že naše úsilie bolo ocenené odborníkmi na najvyššej úrovni. Nie len hviezdy, ale najmä spätná väzba na každú ocenenú kávu nás motivuje neustále na sebe pracovať a dokazovať, že aj malé Slovensko a ešte menšia Sereď, dokáže vyrábať kávu svetovej kvality. Tento úspech nás posunul na novú úroveň a verím, že naša káva sa aj vďaka tomu dostane do ešte viac slovenských domácností, prevádzok či kancelárii“. uzavrel otec rodiny Oldřich Holiš.
Máte už aj vy svojho priateľa, farmára BEAN'S FRIENDS?