Káva zo Slovenska sa stala súčasťou tých najoceňovanejších káv sveta

Slovenská rodinná pražiareň kávy svojimi kávami bodovala v medzinárodnej súťaži Great Taste 2022.

12.08.2022 00:00
Veronia, pr, nepouzivat Foto:

Súťaž Great Taste Awards odštartovala v roku 1994. Najmä malí podnikatelia, výrobcovia a rodinné podniky museli začať spolupracovať, aby presvedčili spotrebiteľov, že vysokokvalitné a chutné potraviny je možné zabezpečiť iba poctivým prístupom, potrebnou kvalifikáciou a samozrejme z kvalitných surovín. Spojilo sa 12 odborníkov, ktorí v prvom ročníku súťaže oddegustovali menej ako 100 potravinárskych výrobkov v piatich kategóriách.

Počet hodnotiacich odborníkov každým rokom narastá a z pôvodných 12 ich dnes hodnotí takmer 500 v 37mich kategóriách. Obľúbenosti súťaže po celom svete zodpovedá rapídne narastajúci počet prihlásených výrobkov či nápojov. Zatiaľ čo v prvých rokoch sa počet navyšoval z pôvodných 100 na 500 až 1000 vzoriek, od roku 2010 bolo potrebné obmedziť prihlasovanie vzoriek, a to na 10 000. Ani tento limit však dlho nevydržal a v minulom roku počet vzoriek prekročil počet 14 000. Hodnotenie prebieha vo Veľkej Británii v mestách ako Londýn, Dublin, Dorset, Belfast, Harrogate a Tipperary.

Great Taste sa stal najväčším a najdôveryhodnejším akreditačným systémom potravín a nápojov na svete s pridanou hodnotou. Úspech v Great Taste Awards a najmä spätné väzby komisárov na každý prihlásený produkt sú bránou k vzrušujúcim príležitostiam pre výrobcov potravín a nápojov a samozrejme možnosť spotrebiteľov vybrať si to najlepšie čo trh potravinárstva ponúka.

ČO PRINIESOL ROK 2022

Great Taste Awards 2022 sa niesol v duchu 14 250 vzoriek zo 110 krajín, z ktorých len 5 556 získalo ocenenie. Pivo, pečivo, zmrzlina, čaj, čokoláda a samozrejme káva sú len zlomok kategórií, v ktorých súťažia aj slovenskí výrobcovia. Z takmer 230 vzoriek víťazných káv z celého sveta sa práve šestici „tých“ našich podarilo pre Slovensko získať spolu až 9 hviezd.

+11

HVIEZD V ČIERNOM KRUHU PRIBÚDA AJ NA SLOVENSKÝCH PULTOCH

Na pultoch obchodných reťazcoch, no najmä v online priestore sa čoraz viac stretávame s „onálepkovanými“ produktami, ktoré by mali znamenať „kvalitu“. Čierna nálepka zo zlatými hviezdami v potravinárstve deklaruje kvalitu, ktorej dôveruje viac ako 100 000 výrobcov a niekoľko 100 000 spotre­biteľov, ktorý vďaka udeleným oceneniam, presne vedia, kde nájdu kvalitné výrobky a poctivých výrobcov.

ČO SA SKRÝVA POD HVIEZDAMI

· 3 hviezdičkové ocenenie: Vynikajúce , mimoriadne chutné výrobky. Počas roka získa tri hviezdičky približne 2 % prihlásených výrobkov.

· 2 hviezdičkové ocenenie: Vynikajúce, výrobky nad rámec bežnej chuti. Počas roka získa dve hviezdičky približne 10% prihlásených výrobkov.

· 1 hviezdičkové ocenenie: Jednoducho chutné, výrobky, ktoré majú fantastickú chuť. Počas roka získa dve hviezdičky približne 25% prihlásených výrobkov.

HVIEZDY PUTOVALI AJ DO SEREDE

Nie jedna, ani dve, ale hneď šesť káv rodinnej pražiarne kávy, Coffee VERONIA očarilo odborníkov a skúsených degustátorov. Pestovanie špeciálnych výberových káv na malých farmách Brazílie v symbióze s prírodu a celou rodinou počnúc rodičmi či starými rodičmi, moderný prístup pri spracovaní a pražení vniesol do tradičnej brazílskej kávy netradičný „punc“. Kvalita zŕn, precíznosť praženia a konkrétny recept boli rozhodujúcimi faktormi pre udelenie „kávových“ oscarov práve našim kávam.

Aj napriek tomu, že najvyššie ohodnotenie, a to tri hviezdy, sa nepodarilo získať žiadnej slovenskej pražiarni, Coffee VERONIA získala v tomto roku pre tri kávy dvojhviezdičkové hodnotenie a pre ďalšie tri kávy jednohviezdičkové hodnotenie. Spomedzi všetkých slovenských pražiarní sa jedná v tomto roku o najvyššie dosiahnuté kávové „skóre“.

A hoci dvojhviezdičkové hodnotenie, ktoré znamená „ nad rámec bežnej chuti, mimoriadna chuť“ dosiahne v každom roku iba 10% prihlásených produktov, nám sa to podarilo až pri troch vzorkách Brazil Signature Espresso, Brazil Microlot Rubi a Microlot India Liberica.

NAŠI VÝHERCOVIA OČAMI MEDZINÁRDONÝCH KOMISÁROV

** BRAZIL MICROLOT FRIENDS RUBI / príprava na filter

Ohromujúca vôňa zŕn, bohatá na ovocné moruše. Káva má výraznú ovocnú arómu, chuťový profil je čistý s dobre ustáleným a dlho trvajúcim záverom. Naozaj dobre spracovaná káva. Kvalita zrna a konzistencia praženia sú zrejmé na pohľad. Pre kávu tejto nadmorskej výšky je evidentná, a v tomto prípade aj obdivuhodná úroveň ovocnej chuti. Chuť ovocia podobná čučoriedke sa rozvíja v ústach aj na záver v kombinácii s karamelovou dochuťou. Oriešková vôňa zrna prechádzajúca vďaka praženiu do gaštanov s náznakom ovocnej arómy vo výslednej káve nás prekvapila. Rastlinné takmer trávnaté tóny dodávajú záveru tón ostrosti. Elegantne sa rozvíja jemná ovocnosť. Jemnejšie tóny v spojení s mliekom sa v chuti rozšírili a kombinácia chutí sa dokonale vyvážila.

Foto: EuroCoffee
Veronia, Brazil, pr, nepouzivat

** INDIA MICROLOT LIBERICA / príprava na filter

Veľmi atraktívne zrná s úžasnou a netradičnou arómou, bohatou na horké kakaové tóny. Nádherne šťavnatý pocit v ústach, výrazné sladké ovocie doplnené o horkú čokoládovú koncovku s mierne trpkým syrovým nádychom. Čistá, dobre ustálená a intenzívna dochuť.

Foto: EuroCoffee
Veronia, India, pr, nepouzivat

** BRAZIL SIGNATURE ESPRESSO / príprava na espresso

Dobré a pomerne rovnomerné praženie. Zaujímavá kombinácia chutí a pocit v ústach. Tabak prechádza do jemných popolavých tónov, má veľmi dobrú krémovú konzistenciu. Príjemné čokoládové tóny prechádzajú do horkej čokolády a nugátu, ktorý je zvýraznená pridaním mlieka.

* BRAZIL COLD SOUL / príprava na filter

Z týchto zŕn vás víta symfónia vôní, ovocie a orechy, cukrovinky, pečivo, sladový chlieb, ale i zelenina. Výsledná káva je ako melanž všetkého spomenutého obohatená o pikantné tóny. Čistá chuť v ústach s trochou chmeľu je zjemnená citrusmi. Súčet týchto chutí tvorí plnú a dlhotrvajúcu dochuť v ústach. Pridanie mlieka niektoré chute zmiernilo a iné rozjasnilo. Výsledok, kvalitná káva, kvalitne spracovaná.

* RWANDA / príprava na filter

Výrazne pikantná aróma v šálke s nádychom sušeného ovocia vytvára celkom zaujímavý profil. Porotcovia spočiatku zaznamenali trochu šťavnatú ovocnú kyselinu, ktorá sa zmenila na nádych čokoládovej horkosti. Menej komplexná a menej výrazná chuť, avšak v končenom dôsledku veľmi prístupná a otvorená káva s jemnosťou v každom dúšku.

Foto: EuroCoffee
Veronia, Rwanda, pr, nepouzivat

* BRAZIL SANTOS EXKLUZIVE / príprava na espresso

Stredne pražené zrná s čokoládovými a šťavnatými tónmi s mierne popolavým záverom. Celkovo je to vyvážená a príjemná káva, ktorá poteší každého kávového nadšenca.

ROBÍME TO PRE VÁS

Úsilie našich priateľov farmárov z Brazílie, Indie a Rwandy sme podčiarkli poctivým prístupom k praženiu každého kávovníkového zrna. Za každou chutnou šálkou kávy sa skrýva náročná práca farmára, pražiara a samozrejme baristu, Ani jeden nemôže byť úspešný bez toho druhého. Iba z kvalitného produktu môžete mať kvalitný výsledok, a preto toto ocenenie patrí všetkým našim priateľom, farmárom ktorí pestovaniu kávy zasvätili nielen celý svoj život, ale aj život svojich rodín.

Coffee VERONIA – BEAN'S FRIENDS nie je len káva, je to priateľ, ktorého vďaka súťaži Great Taste získali aj odborníci vo Veľkej Británii.

Foto: EuroCoffee
Veronia, Brazil, pr, nepouzivat

“Najväčším zadosťučinením za našu prácu, sú pre nás spokojní zákazníci. Ak sa k nim pridajú aj medzinárodne uznávaní odborníci je to pocta nielen pre našu kávu, ale najmä pre nás, ako rodinu. Vybudovať rodinný podnik, a to najmä na úkor vlastnej rodiny nebolo nikdy jednoduché, no vďaka káve sa naša rodina rozšírila o ďalších členov roztrúsených po celom svete. Práve priateľstvá z farmármi ma prinútili nebrať kávu ako biznis, ale ako poslanie. Ku každému zrnku pristupujeme s najväčšou pokorou a úctou a som rád, že naše úsilie bolo ocenené odborníkmi na najvyššej úrovni. Nie len hviezdy, ale najmä spätná väzba na každú ocenenú kávu nás motivuje neustále na sebe pracovať a dokazovať, že aj malé Slovensko a ešte menšia Sereď, dokáže vyrábať kávu svetovej kvality. Tento úspech nás posunul na novú úroveň a verím, že naša káva sa aj vďaka tomu dostane do ešte viac slovenských domácností, prevádzok či kancelárii“. uzavrel otec rodiny Oldřich Holiš.

Foto: EuroCoffee
Veronia, Brazil, pr, nepouzivat

Máte už aj vy svojho priateľa, farmára BEAN'S FRIENDS?

www.coffeeveronia.sk

chyba