Malých farmárov podporuyeme rásť

29.06.2021 00:00
yeme, PR článok, reklama, nepoužívať

„V YEME máme česť spolupracovať s farmármi a výrobcami tých najlepších lokálnych potravín. Naše vzťahy sú založené na blízkom a dlhodobom vzťahu. Vieme, ako poctivo pracujú a preto vieme, čo potrebujú. Uvedomujeme si, že niekedy by sme dokázali predať viac, ako nám dokážu dodať. Za 5 rokov existencie sme im veľakrát finančne pomohli či už dotáciou alebo bezúročnou pôžičkou. Nikdy sme to nerobili preto, aby sme sa tým chválili. Robili sme to preto, že nás to teší a považujeme to za správne. A napadlo nám, že sa o tento pocit podelíme, aby sme výrobky farmárov dostali ku všetkým zákazníkom“, uvádza Peter Varmuža, riaditeľ a majiteľ YEME.

YEME vytvorilo novú produktovú značku Podporuyeme, ktorá pomáha malým výrobcom kvalitných potravín rásť. Tentokrát sa môžu do tejto iniciatívy zapojiť aj zákazníci. YEME prispelo na začiatku kampane vybraným farmárom na ich rozvojový projekt sumou 1 000 Euro a za každý predaný produkt venujeme farmárom 1 Euro. Zákazníci spolu s nami prispejú na konkrétny projekt a to jednoducho v štyroch obchodoch YEME v Bratislave.

Nová kampaň “Podporuyeme” je esenciou spolupráce YEME so siedmimi farmármi. „Začali sme projektom nových včelstiev pre rodinnú farmu Grgulovcov Cera mel, rozšírením biochovu nosníc pre rodinnú ekofarmu Šataníkovcov, zabezpečením poloautomatickej etiketovačky pre Našu Bylinkáreň Daniely Viskupičovej, novej umývačky prepraviek pre biofarmu Salka, ďalej podporujeme kúpu novej sušičky na ovocie a zeleninu Gejzu Vargu, pestovateľa jabĺk a výrobcu 100 %-ných jablkových štiav, novej šúpačky a mlynu na mletie pohánky pre Agrofarmu Zoltána Ďurčíka a podporujeme tiež rekonštrukciu maštale pre 80 kusov hovädzieho dobytka Farmy Kuchyňa pána Nováka“, uvádza ďalej Peter Varmuža, riaditeľ YEME.

Produkty farmárov sú unikátne a označené viditeľnou etiketou kampane Podporuyeme. Zákazníci zakúpením výrobkov Kvetový med z farmy Cera mel, Bio vajíčok z farmy od Šataníkovcov, Čaju Imunita z Našej Bylinkárne, 100 % jablkovej šťavy z Južných Sadov, Bio masti z mangalice z biofarmy Salka, Rump steaku z Farmy Kuchyňa a celozrnného ražného kváskového chlebíka YEME priamo prispejú na vybraný rozvojový projekt farmára.

Cera mel

Rodina Grgulovcov včelári už 4 generácie, takmer 30 rokov. Včeliu farmu majú situovanú v dedinke Choča. Na farme pracujú všetci, p. Grgula sa stará o včely a samotnú medovú produkciu, pani Grgulová manažuje výrobu a ich syn s dcérou sa starajú o medovú značku. Všetky produkty vyrábajú a plnia ručne.

Pri ich výrobkoch si môžete byť istí, že v rukách držíte pravé slovenské kvalitné medové originály od slovenských včiel. Za svoj borovicový a agátový med získali v Londýne na celosvetovej súťaži Great Taste najvyššie ocenenie – zlatú hviezdu.

Aby ich med bol ľuďom dostupnejší, vďaka projektu Podporuyeme rozširujú farmu o 100 nových včelstiev a vysiali 2,5 ha lúčnych kvetov.

Južné Sady

Gejza Varga je dnes už posledný väčší pestovateľ jabĺk a hrušiek na južnom Slovensku v Kravanoch nad Dunajom, v oblasti považovanej za jednu z najlepších v celej Európe. Gejza Varga farmárči na Južných Sadoch s rodinou už 28 rokov.

Prvý skleník s citrusmi mal v Bratislave už ako stredoškolák. Dnes na svojej farme Dallas obhospodaruje 10 hektárov ovocných sadov, na ktorých pestuje ovocie v systéme integrovanej produkcie. Okrem nich pestuje 11 druhov zeleniny.

Je producentom ovocných a zeleninových štiav pod značkou Južné sady. Šťavy výhradne z jeho vlastnej produkcie sú bez akýchkoľvek konzervantov, farbív a chemických prídavkov. Na ich výrobu používa vytriedené plody, ktoré sa podrvia, ihneď lisujú a pasterizujú. Jeho ďalšími produktami sú sušené ovocie a zelenina a plánom je priniesť novinku – dopestovať divo rastúce hrozno, ktoré dozrieva úplne bio, bez postrekov a vyrobiť z neho zdravú šťavu.

Biofarma Šataníkovci

Rodinná Biofarma Šataník sa nachádza na poliach medzi obcami Malinovo, Tomášov a Studené, kde manželia Ivana a Marián prevádzkujú ekologický chov nosníc v malom a zameriavajú sa na celkovú pohodu sliepok: vedú pokojný život s pravidelnou zdravou stravou a celodenným pobytom vonku. Dopoludnia sa striedajú v hniezdach a až do západu slnka trávia čas neúnavným hrabaním a slobodným pobehovaním.

Základ ich vyváženej stravy tvorí miešaný šrot zo zmesi tradičných obilnín, strukovín (bez sóje) a olejnín priamo od slovenských biopestovateľov, ktorú obohacujú až 30 % -ným podielom sezónnych plodín. V období zimy a slabého slnečného svitu im pridávajú k bežnej strave naklíčené obilniny, cesnak alebo esenciálne oleje, ktoré im pomáhajú udržiavať dobrý zdravotný stav.

Biofarma je držiteľom certifikátu ekologického poľnohospodárstva pre živočíšnu aj rastlinnú výrobu. Jej prevádzka je postavená bez pripojenia k sieti, na jej chod využívajú solárnu elektrickú energiu.

Naša Bylinkáreň

Bylinkárka Daniela Viskupič s manželom Mariánom zasvätili bylinkám svoj život. Priviedla ich k tomu oddanosť a úcta k prírode, ktorá ich nasmerovala k výrobe mastičiek, čajových zmesí a tinktúr. Výrobe čajových zmesí sa začali venovať po štúdiu fytoterapie. Všetky čaje sú založené na holistickom princípe liečby, v ktorej sa zameriavajú na liečbu človeka ako na komplexný a individuálny celok s jeho fyzickou, psychickou, emočnou aj duchovnou úrovňou.

Svoju malú výrobu, založenú v roku 2013, majú situovanú v Šúrovciach pri Trnave. V nej vlastnými rukami čaje triedia, preberajú a miešajú, balíčkujú a etiketujú.

Dnes ich ponuku tvorí takmer 40 druhov univerzálnych terapeutických čajových zmesí. Okrem vlastného zberu si dôsledne vyberajú len certifikovaných dodávateľov na slovenskom a českom území. Čaje nie sú chemicky ošetrované, sú bez fosforečných plynov. Pri výbere preferujú ošetrenie bylín prírodným zmrazením.

Agrofarma Zoltána Ďurčíka

Farmár Zoltán Ďurčík sa venuje rastlinnej a živočíšnej výrobe už 30 rokov. Na farme Telka medzi Lučencom a Haličou obhospodaruje svoju poľnohospodársku pôdu na ploche 350 hektárov. Z kvalitných múk agrofarmy spod Haličského zámku vznikajú pod rukami majstrov pekárov čerstvé pekárenské výrobky. Z jeho ražnej a pšeničnej celozrnnej múky v YEME pečieme kváskový ražný chlieb, vidiecky a vidiecky celozrnný kávskový chlieb a obe kváskové bagety.

Na farme pestujú ozimnú pšenicu, ozimnú raž, tritikale, jačmeň jarný, pšenicu jarnú, pohánku, sóju a kukuricu.

Biofarma Salka

Róbert Góra sa už viac ako 20 rokov venuje ekologickému chovu lokálneho plemena ošípaných – mangalice. Uprednostňuje osvedčené postupy striedania plodín na poli a úrodnosť pôdy obnovuje používaním organických hnojív z chovu hospodárskych zvierat.

Gastrofarma Salka ponúka mäso tej najvyššej bio kvality a v súlade s hnutím Slow Food.

Mangalica plavá je plemeno z veľkej uhorskej nížiny, vyšľachtené v prvej pol. 19. storočia. Pasie sa vo voľnej prírode celoročne, aj v tuhej zime, čo je možné aj vďaka jej dlhej vlnitej srsti. Tým dosahuje pomalý, ale prirodzený prírastok sadla typického veľkým množstvom tzv. dobrého cholesterolu. V prípade potreby sú zvieratá dokrmované senom, zrninami, kŕmnou repou z vlastnej produkcie, pestovaných striktne bez použitia umelých hnojív a pesticídov. Na humánnom bitúnku sú zvieratá porážané čo najšetrnejšie, preto mäso porazených zvierat neobsahuje žiadne stresové hormóny. Biofarma je certifikovaná nezávislou inšpekčnou organizáciou Naturalis.

Farma Kuchyňa

Farma Kuchyňa pána Nováka pristupuje k chovu hovädzieho dobytka úplne inak, ako je zvyk. Zvieratá žijú v prirodzených, malých stádach, samozrejme, vonku na pastvine majú veľkorysý priestor s výbehom. Farma sa snaží o čo najprirodzenejší chov, čo sa odráža vo výnimočnej kvalite mäsa. A preto nájdete v YEME iba hovädzinu z tejto farmy.

V plemennej skladbe stáda hovädzieho dobytka prevažujú plemená Limousine a Charolais, ktoré sú najlepšie prispôsobené podmienkam voľného chovu. Rozloha pastvín na ploche zhruba 500 ha poskytuje dostatočný priestor pre každodenný pohyb dobytka, vďaka čomu je docielená produkcia zdravého a chutného mäsa bez prebytočného tuku.

Krmivo pre zvieratká je bez hormónov, antibiotík, steroidov a GMO. Mäso sa preto vyznačuje nádhernou štruktúrou, svetlou farbou svedčiacou o nízkom veku porážaných zvierat a správnou mierne sladkou a mliečnou vôňou.

Podstránka kampane PODPORUYEME:

www.yeme.sk

chyba